Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

Bervillé André, Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, Angles Stéphane, Ζερεφός Χρήστος, Καραμάνος Ανδρέας, Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος, Τριχοπούλου Αντωνία, Μαμαλάκης Ηλίας, Βασιλόπουλος Περικλής, Gruszow Sylvie

28 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:43:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1326
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μυθικό δένδρο, δώρο της Αθηνάς, σύμβολο μακροζωίας και αφθονίας, η ελιά κατέκτησε, μέσα σε μερικές χιλιετίες τη λεκάνη της Μεσογείου και σήμερα αντιπροσωπεύει έναν αξιόλογο οικονομικό τομέα. Η καλλιέργεια αυτού του δένδρου σήμερα σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, αποτελεί από μόνη της έναν σημαντικότατο οικονομικό τομέα, καλύπτοντας το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Οι παγκόσμιες όμως κλιματικές μεταβολές και η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, θα αναγκάσουν την ελαιοκομία να αλλάξει τις πρακτικές της;

Διάφορες μελέτες επιχειρούν να δείξουν ότι ενίοτε η περίοδος ανθοφορίας της ελληνικής ελιάς μετατίθεται περίπου είκοσι μέρες νωρίτερα. Πρέπει να χαιρόμαστε ή αντίθετα να εκλάβουμε αυτή τη χρονική μετατόπιση ως απειλή;

Κλιματολόγοι, αγρονόμοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι αλλά και ειδικοί της μεσογειακής διατροφής αποδέχθηκαν τη πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών και Περιβάλλοντος και του Conférences sans Frontières, για να συμμετέχουν σε  μια βραδιά συζητήσεων σε τρεις πτυχές όπου θα αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους για το τι κάνει ιδιαίτερη την ελληνική ελιά, το μέλλον της και τις υποσχέσεις αυτής της πολυετούς καλλιέργειας, μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Έπειτα από μια αναδρομή στο μύθο και την ιστορία της ελιάς από τον André Bervillé, πρώην Διευθυντή Ερευνών στο ερευνητικό κέντρο INRA και την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης  της  Ελληνικής  Λαογραφίας  της  Ακαδημίας  Αθηνών, η συζήτηση συνεχίζεται πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην ελιά. Ομιλητές είναι ο Stéphane Angles, Γεωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris Diderot, ο Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου –Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και ο Ανδρέας Καραμάνος, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, ο Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ο Ηλίας Μαμαλάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, συζητούν για την αναγέννηση της ελιάς μέσω της βιοτεχνολογίας και της γαστρονομίας.

Οι δημοσιογράφοι Περικλής Βασιλόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση και Sylvie Gruszow του Conférence sans Frontières, συντονίζουν τις συζητήσεις.

Το Blod ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video.

Bervillé André πρώην Διευθυντής Ερευνών, ερευνητικό κέντρο INRA
Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της με τον βαθμό Αριστα. Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ των πρώτων, εξασφαλίζοντας για τις σπουδές της υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι  πτυχιούχος και διδάκτωρ Φιλολογίας (ειδ. Λαογραφίας) της ίδιας Σχολής με θέμα: «Νεοελληνική Μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά,  19ος- 20ός αι.».

Με υποτροφία του Ιδρύματος Gottfried von Herder του Αμβούργου, μετά από πρόταση του αειμνήστου Καθηγητού της Λαογραφίας και Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Δημ. Σπ. Λουκάτου, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια και συζητήσεις για την εθνολογία και λαογραφία με κορυφαίους εκπροσώπους από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπως ο G. Wiegelmann, ο Ul. Tolksdorf και ο Bela Gunda. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για τον Ευρωπαϊκό Εθνολογικό Ατλαντα συνεργάσθηκε με την εκπρόσωπο του Αυστριακού Ατλαντα στη Διεθνή Επιτροπή Edith Klenk-Höradner για την προετοιμασία της εκδόσεως του Β΄ Ευρωπαϊκού Ατλαντα με θέμα τη «Der Konservierung der Nahrung».

Είναι παντρεμένη με τον ερευνητή Παν. Καμηλάκη και μητέρα δύο παιδιών.

Από το 1974 είναι συντάκτρια (από το 1992 ερευνήτρια) και το 1994 εξελέγη Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας.

Στo πλαίσιo της επιστημονικής της εργασίας στο Κέντρο Λαογραφίας ασχολήθηκε με την αποδελτίωση και συστηματική μελέτη υλικού αναφερομένου στον «υλικό βίο» του ελληνικού λαού, καθώς και σε ποικίλα άλλα θέματα του πνευματικού και κοινωνικού βίου. Καρπός της μακροχρόνιας απασχόλησής της με τα σχετικά θέματα είναι η δημιουργία στο Κέντρο Λαογραφίας, σχεδόν εξ αρχής, πλουσίου Αρχείου του υλικού πολιτισμού και η σύνταξη και δημοσίευση, σε συνεργασία με τον τότε Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή Στέφ. Δ. Ήμελλο, ειδικού Ερωτηματολογίου για τον υλικό βίο, ως συμπλήρωμα των «Ζητημάτων Λαογραφίας» του Γεωργίου Α. Μέγα.

Έχει οργανώσει σειρά από μεγάλα συνέδρια, έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων, έχει προλογίσει δεκάδες βιβλία και έχει συμβάλει στην οργάνωση και λειτουργία Μουσείων, εκθέσεων κ.λπ. Έχει πραγματοποιήσει 145 επιστημονικές ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, δεκάδες διαλέξεις και συζητήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα της ειδικότητάς της. Είχε την ευθύνη και παρουσίαζε επί τριετία (2006-2009), σε συνεργασία με τον ερευνητή Ευάγγελο Καραμανέ, την εκπομπή “Λαογραφικές Σελίδες” του Κέντρου Λαογραφίας στον ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της ως τώρα επιστημονικής και ερευνητικής της θητείας στο Κέντρο Λαογραφίας, εκτός από τη συμμετοχή στην εκδοτική του προσπάθεια, τη  δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, τη διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων της επιστημονικής Επετηρίδας, των αυτοτελών δημοσιευμάτων του Κέντρου, την αρχειακή εργασία (αποδελτίωση, αντιβολή, κατάταξη και αρχειοθέτηση ποικίλου υλικού του κοινωνικού, πνευματικού και υλικού βίου κ.ά.) πραγματοποίησε εντεταλμένες πολυήμερες λαογραφικές αποστολές στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη για επιτόπια έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της Διευθύντριας του Κέντρου προσπάθησε να βελτιώσει ριζικά τις συνθήκες για επιστημονική εργασία τόσο των ερευνητών του Κέντρου, όσο και των επισκεπτών ερευνητών, εξασφαλίζοντας μεταξύ των πρώτων την απαραίτητη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Στον τομέα της προστασίας και διάσωσης του υπάρχοντος πολύτιμου υλικού του Κέντρου, χειρογράφου-αρχειακού, μουσικού και μουσειακού, κατέβαλε προσπάθεια, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων, να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και επιστημονικής αξιοποίησης του λαογραφικού θησαυρού του Κέντρου συνέταξε Πρόταση με θέμα: «Ανάπτυξη και Εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης-Αρχείου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών», η οποία εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ (ΕΠΕΑΕΚ). Η έγκριση του εν λόγω Προγράμματος, το 1996, επέτρεψε στο Κέντρο, σε συνδυασμό και με την μεταστέγασή του, να ελπίζει σε μια νέα πορεία στο χώρο της έρευνας, μελέτης, προβολής και αξιοποίησης του υλικού του λαϊκού πολιτισμού. Με νέα πρόταση το 2004 το Κέντρο Λαογραφίας  επέτυχε την ένταξή του στο Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας με θέμα: «Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού», με την βοήθεια του οποίου ψηφιοποιήθηκε το σύνολο του αρχειακού και δημοσιευμένου υλικού του Κέντρου Λαογραφίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ασφάλεια του τεράστιου σε όγκο υλικού, της επιστημονικής αξιοποίησής του και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας αλλά και της αισθητικής των χώρων του Κέντρου Λαογραφίας προέτεινε, και έγινε ομόφωνα δεκτό από την Εφορευτική Επιτροπή του Κέντρου και τη Διοίκηση της Ακαδημίας, την αναζήτηση νέου κτηρίου για τη μεταστέγασή του. Μετά από συντονισμένες ενέργειες το Ίδρυμα Βουδούρη αγόρασε και εδώρησε στο Κέντρο το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ηπίτου, αρ. 3, το οποίο στεγάζει ήδη, μετά την ανακαίνιση και τον τεχνικό εξοπλισμό του, τις δραστηριότητες του εκσυγχρονισμένου Κέντρου Λαογραφίας. Στις 2 Ιουνίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Διοίκησης της Ακαδημίας Αθηνών, της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Λαογραφίας και των φίλων της Λαογραφίας.

Με πρότασή της και ομόφωνη απόφαση της Εφορευτικής του Επιτροπής του Κέντρου Λαογραφίας καθιερώθηκε η νέα σειρά εκδόσεων, ανέκδοτου λαογραφικού υλικού από το πλουσιότατο Αρχείο χειρογράφων συλλογών του, με γενικό τίτλο «Πηγές του λαϊκού πολιτισμού».

Κατά τη διάρκεια της ως τώρα θητείας της πραγματοποιήθηκαν προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά, συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, εκδόσεις, αναζητήθηκε συνεργασία με ομοειδή προς το Κέντρο Λαογραφίας επιστημονικά–ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ήδη ευρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν κοινά επιστημονικά προγράμματα.

Για σειρά ετών υπήρξε εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών στην «Οριζόντια Δράση Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών».

Πήρε μέρος στη Συνάντηση Οργανωτών των σχεδίων πολυετών συμφωνιών συνεργασίας του Προγράμματος Πολιτισμός 2000, Ζάππειο, 4 Απριλίου 2003 και στο διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» (Ακαδημία Αθηνών και Ζάππειο Μάιος 2003), που οργάνωσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Επίσης πήρε μέρος με ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο “Digital Heritage in the New Knowledge Environment: Shared spaces and open paths to cultural contents” που οργάνωσε η Διεύθυνση Αρχείων και Μνημείων του ΥΠΠΟ, Οκτώβριος 2008.

Είναι Πρόεδρος:
Της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών της Αθήνας
Του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Αντιπρόεδρος:
Της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας από το 2003.

Μέλος:
Της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου από το 1989. 
Του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης από το 2004 
Της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα Καλλιτεχνικά θέματα από το 2000.
Του Οργανισμού Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού (2004-2006).
Του Verein fur Volkskunde της Βιέννης από το 1983.
Τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1990-1993), υπεύθυνη για τα Παιδαγωγικά του Τμήματα, μέλος του Δ.Σ. του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Λαογραφικού Κέντρου «Κίτσος Μακρής», υπεύθυνη για την οργάνωση και αξιοποίηση της σημαντικής Συλλογής του αειμνήστου λαογράφου Κίτσου Μακρή και την αποκατάσταση της οικίας του. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνέβαλε ουσιαστικά στην διδασκαλία στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του μαθήματος της Λαογραφίας, καθώς και στην ίδρυση του νέου, μοναδικού στην Ελλάδα, «Τμήματος Αρχαιολογίας-Ιστορίας-Λαογραφίας», του οποίου συνέταξε την Εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα έχει μετονομασθεί σε Τμήμα «Αρχαιολογίας – Ιστορίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας». 
Ιδρυτικό μέλος του επιστημονικού φορέα «Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας» στο Βελεστίνο και της «Εταιρείας Αρχαίας Τεχνολογίας».

Διδασκαλία

Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 1991-92 και 1992-93 και 1993-94 δίδαξε:
Ιστορία της παραδοσιακής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. (Βλ. περ. Τεχνολογία, έτ. 1992, τεύχος 5/6, σ. 12).
Λαογραφία στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Δίδαξε επίσης Λαογραφία στους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) της Φιλοσοφικής Σχολής από το 1994-2000, ως εκλεγμένη Λέκτωρ.

Angles Stéphane Γεωγράφος - Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris Diderot
Ζερεφός Χρήστος Επόπτης, Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών -Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών κ.α. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ). Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.

Επίσημη ιστοσελίδα του Χρήστου Ζερεφού

Καραμάνος Ανδρέας Καθηγητής Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ανδρέας Καραμάνος είναι αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Reading. Είναι από το 1981 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο εξελέγη Αντιπρύτανης (1991-1997) και Πρύτανης (2000-2004). Ανέλαβε το αξίωμα του Γεν. Γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την κρίσιμη περίοδο των θεσμικών αλλαγών (2004-2007). Διατέλεσε επίσης Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2003), τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ (2003-2004), εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (2003-2004) και μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ (1997-2000). Έχει εκλεγεί δύο φορές (2005 και 2008) ομόφωνα από εκπροσώπους 56 χωρών Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., σε συναντήσεις του Ο.Ο.Σ.Α. και στη Γενική Συνέλευση της UNESCO (2005). Έχει συγγράψει 4 βιβλία και πολλά άρθρα και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά Ακαδημιών, κεφάλαια σε ξένα συλλογικά έργα και εγκυκλοπαίδειες. Έχει προταθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως υποψήφιος της Ελλάδος για το Διεθνές Βραβείο Βertebo της Σουηδικής Ακαδημίας (1999) και μια μονογραφία του έχει βραβευθεί πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών.

Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ - Διευθυντής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων ΕΚΠΑ

Σπουδές

Πτυχίο Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (1981)
Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών (D.E.A.) στη Φαρμακοχημεία, κατεύθυνση «Φυσικά προιόντα» (Φαρμακευτική Σχολή Πανεπιστημίου PARIS V, Παρίσι, Γαλλία) (1982)
Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών (D.E.A.) στη Οργανική Χημεία, (Πανεπιστήμιο ORSAY PARIS XI, Παρίσι, Γαλλία) (1984)
Διδακτορικό Δίπλωμα στη Θεραπευτική Χημεία φυσικών προιόντων (Φαρμακευτική Σχολή Πανεπιστημίου PARIS V, Παρίσι, Γαλλία) (1987)

Πεδία Ερευνητικής δραστηριότητας

Χημεία Φυσικών Προϊόντων (απομόνωση, ταυτοποίηση, σύνθεση και μελέτη του βιολογικού ρόλου φυσικών προϊόντων και παραγώγων τους)

Διακρίσεις

Βραβείο ROUSSEL (1983)
Βραβείο NATIVELLE (1984)
1ο Βραβείο Διδακτορικής διατριβής (1987)

Τριχοπούλου Αντωνία Πρόεδρος, Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας

Η Αντωνία Τριχοπούλου είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας.

Μαμαλάκης Ηλίας Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.

Έχει γράψει μέχρι τώρα δώδεκα (12) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.

Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων (Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για τη ελληνική MC DONALD. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες). Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων.

Από το 1997 ως τα τέλη του 2007 είχε μια πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή με συνταγές στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. Από τον Φεβρουάριο 2008 συνεχίζει τις 5λεπτες εκπομπές του στο ραδιόφωνο CITY 99,5 και επιπλέον κάθε Σάββατο μεσημέρι έχει μια δίωρη εκπομπή που αφορά τη γεύση και το ταξίδι.

Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής "Στη Κουζίνα Ολοταχώς "στο MEGA Channel, το πρώτο σε θεαματικότητα κανάλι της Ελλάδας. H εκπομπή ήταν η ελληνική εκδοχή της σειράς READY STEADY COOK του BBC.

Επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά και Συχώριο». Στη σειρά είναι ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης και προβλήθηκε στο MEGA Channel.

Η σειρά έχει βραβευτεί ήδη στη Ελλάδα και Διεθνώς (Καλύτερου ντοκυμαντέρ, 2 φορές καλύτερου μοντάζ και βραβείο πιο δημοφιλούς εκπομπής το 2007, ενώ ήταν υποψήφια για καλύτερη σκηνοθεσία τηλεοπτικής σειράς). Τον Ιανουάριο του 2006 βραβεύτηκε στις Κάννες στο Διεθνές Φεστιβάλ του GOURMET VOICE σαν το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε σειρά. Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης.

Τον Απρίλιο 2007 ανέλαβε σαν Διευθυντής έκδοσης του BBC OLIVE, στην ελληνική έκδοσή του.

Τον Νοέμβρη του 2008 ανέλαβε Διευθυντής Έκδοσης του ένθετου μαγειρικής του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ με τίτλο «ΚΟΥΖΙΝΑ».

Από το Νοέμβρη του 2009 ανέλαβε Διευθυντής Έκδοσης του ένθετου μαγειρικής στον Κόσμο του ΕΠΕΝΔΥΤΗ με τίτλο «Λιχουδιές».

Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ α, σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Δημοτικά, Μέση εκπαίδευση , Πανεπιστήμια) Οργανισμούς, Συνέδρια κλπ. στην Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών ενώσεων (SLOW FOOD, 'Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου και της Γαλλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας).

Από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας με τίτλο «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ». Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και στον δεύτερο κύκλο παρουσιάστηκε η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τρένο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.

Έχει σχεδιάσει μια σειρά από 6 διαφορετικές σοκολάτες για λογαριασμό των ζαχαροπλαστείων Fresh εκ των οποίων μια είναι με πράσινο τσάι και μια άλλη με αλάτι.

Εξακολουθεί και είναι σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη όπου δημοσιογραφεί σε θέματα που διόλου αφορούν την κουζίνα.

Συμμετείχε ως κριτής στο διαγωνισμό των Ελλήνων TOP CHEF στον Αντέννα.

Έγραψε ένα παιδικό θεατρικό με τίτλο «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου ντε Λος Χούπα Γκλούπα» που ανέβηκε στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρούφ με σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

Έχει βραβευθεί από την Unesco και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008.

Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή 4 μουσικών δίσκων ως προσκεκλημένος.

Δημοσιογραφεί στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Συμμετέχει ως εθελοντής στις κοινότητες εν Δράσει του ΚΕΘΕΑ.

Ιστοσελίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Βασιλόπουλος Περικλής Δημοσιογράφος - Αντιπρόεδρος της "Κίνησης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"

Ο Περικλής Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπουδές: 1975-1981: Πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. 1982-1984: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα DEA Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne – Pantheon/IEDES. 1985: Μεταπτυχιακά σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Centre de Journalism, Paris ΧΙΙ Levalloirs – Perret και στο Centre de Journalism Européen, Επαγγελματική και Κοινωνική Δραστηριότητα: Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΠΟΕ (1975-1979). Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, Παρίσι (1984-1986), Λονδίνο (1993-1996). Συνεργάτης στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" 1985- 2002. Διευθυντής Τύπου του Πρωθυπουργού στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Παραγωγός–παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987-1993) και ΕΡΑ / ΝΕΤ 105,8 (1997-σήμερα). Παρουσίαση–επιμέλεια της τηλεοπτικής εκπομπής "ΠΟΛΙΤΗΣ 2000" ΝΕΤ (1998-2002) και της εκπομπής ΕΥΡΩΠΗ 2013 στην ΕΤ-1 (2008-2009). Συντονιστής του Κέντρου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πολιτών της ΕΡΤ (2006-σήμερα), υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της ΕΡΤ και εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (1997-σήμερα), ενός ανεξάρτητου, μη κομματικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου ενεργών πολιτών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Gruszow Sylvie Δημοσιογράφος, Conférence sans Frontières

Σχετικές ομιλίες

Πολιτικές και θεσμοί προσαρμογής του κλάδου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή 95:17

Ιουλ 09, 2013

Πολιτικές και θεσμοί προσαρμογής του κλάδου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή

Αγγελόπουλος Αλέξανδρος Βερνίκος Γεώργιος Κοκκώσης Χάρης Παραβάντης Ιωάννης Σπιλάνης Ιωάννης Σταματόπουλος Χάρης Τσάρτας Πάρις Ζαχαράτος Γεράσιμος

Γλώσσα: Ελληνική