Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς

Συνολάκης Κώστας, Καραβέλλας Δημήτρης

4 Μαΐου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 147

Με την κλιματική κρίση πάντα στο προσκήνιο, συνεχίστηκε ο νέος κύκλος δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Η τρίτη ομιλία του εκπαιδευτικού κύκλου είχε θέμα «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς» και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, με ομιλητή τον Καθηγητή Κώστα Συνολάκη. Ακολούθησε σχολιασμός από τον Γενικό Διευθυντή της WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλλα.

Ο Κώστας Συνολάκης (Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας), απαντά σε βασικά ερωτήματα για κάποιες από τις πτυχές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους, τονίζοντας την αναγκαιότητα της κλιματικής ευαισθητοποίησης και της λήψης ριζικών αποφάσεων για τον πλανήτη. Όπως επισημαίνει: «Η δεκαετία που μόλις τελειώνει ανέδειξε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Για πολύ καιρό και αφού θα έχουμε ξεχάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας, θα εισπράττουμε στη χώρα μας τις συνέπειες από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν μέχρι το 2030 δεν έχουμε μειώσει στο μισό τις εκπομπές, όπως μας αναλογεί βάσει της συνθήκης, κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο με προβλέψιμα, αλλά ανεξέλεγκτα αποτελέσματα».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τομέα της υγείας τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ομιλίας με τον Καθ. Άγι Τσουρό, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα των συστημάτων και των πληθυσμών. Ακολούθησε σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της κλιματικής αλλαγής με τη διαχείριση μαζικών συμβάντων και στο θέμα των πολλαπλών ειδών διακινδύνευσης που καλούνται να διαχειριστούν οι σύγχρονες κοινωνίες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Το «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE, με στόχο να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την ευγενική παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Συνολάκης Κώστας Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας - Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

O Κώστας Συνολάκης είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το επιστημονικό πεδίο του περιλαμβάνει έρευνες στην ακτομηχανική και στην ωκεανογραφία και ιδιαίτερα στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη. Επίσης είναι παγκόσμια γνωστός για τις εργασίες του στην διαχείριση κρίσεων. Έχει οργανώσει αναρίθμητες αποστολές πεδίου σε 20 χώρες σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αποστολές σε Νέα Γουινέα, Σουμάτρα, Σρι Λάνκα, Μαλβίδες, Ομάν, Κένυα, Νήσο του Πάσχα, Σαμόα, Χαβάη, Περού, Χιλή και Ιαπωνία.

Το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι (MOST) το οποίο ανέπτυξε χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ – National Oceanic and Atmospheric Administration) για την έγκαιρη πρόγνωση της διάδοσης των τσουνάμι στον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το 2014 ο καθηγητής Συνολάκης βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γεωεπιστημών (European Geosciences Union) με το βραβείο Sergey Soloviev για την «καταπληκτική του ερευνητική συνεισφορά στην μείωση κινδύνων από τσουνάμι που συνδυάζουν θεωρία, εργαστηριακά πειράματα, έρευνες πεδίου και την ανάπτυξη του πλέον διαδεδομένου αριθμητικού κώδικα για τον υπολογισμό των επιπτώσεων τσουνάμι». Επίσης, το 2015 βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών (American Society of Civil Engineers) με το βραβείο Moffatt-Nichol, και η επιτροπή αξιολόγησης αναφέρθηκε εκτενώς «στην ευρεία υιοθέτηση και εφαρμογή των ερευνητικών του επιτευγμάτων στην πρόγνωση τσουνάμι και στην αξιολόγηση κινδύνων». Ο Κώστας Συνολάκης και το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ σχετικών με τις έρευνες πεδίου για σεισμούς και τσουνάμι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς National Geographic, Smithsonian, Discovery Channel, Nova, BBC, ZDF, History και Weather Channel.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Πρόεδρος του Review Board on the Pacific Tsunami Warning Center της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του TUC, Καθηγητής Civil, Environmental, Mechanical and Aerospace Engineering, USC. και Επισκέπτης Καθηγητής στο University of California, Berkeley.

Καραβέλλας Δημήτρης Γενικός Διευθυντής, WWF Ελλάς

Ο Δημήτρης Καραβέλλας έχει B.Sc. (Hon) στη Θαλάσσια Βιολογία από το QMC, London University και M.Sc. στη Βιολογία & Διαχείριση Αλιείας από το University College of North Wales, Bangor. Δούλεψε σαν ανεξάρτητος σύμβουλος αλλά και με το WWF, εστιάζοντας κυρίως στα θέματα αλιείας και πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον. Συντόνισε τις δράσεις αλιείας του διεθνούς WWF σε θέματα πολιτικής και πεδίου, στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς από το 1998. Τα τελευταία χρόνια, δούλεψε σε μια σειρά από θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και κλιματική αλλαγή, και την αειφόρο ανάπτυξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε σε μια σειρά εθνικών και διεθνών επιτροπών που πραγματεύονται αυτά τα ζητήματα. Στο διεθνές δίκτυο του WWF, έχει προεδρεύσει από το 2007-2010 στην Επιτροπή Διεθνών Συνεργασιών, ένα όργανο λήψης αποφάσεων που συντονίζει και παρακολουθεί τις στρατηγικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής ομάδας του δικτύου του WWF.

Σχετικές ομιλίες

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος 02:43:33

Απρ 28, 2015

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

Bervillé André Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη Angles Stéphane Ζερεφός Χρήστος Καραμάνος Ανδρέας Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος Τριχοπούλου Αντωνία Μαμαλάκης Ηλίας Βασιλόπουλος Περικλής Gruszow Sylvie

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

O Τομέας της Ενέργειας και η Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα 02:27:42

Απρ 28, 2021

O Τομέας της Ενέργειας και η Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα

Σκρέκας Κώστας Νικολάου Διονύσης Βέττας Νίκος Μανιάτης Γιώργος Σδούκου Αλεξάνδρα Καρτάλης Κωνσταντίνος Μαύρος Κωνσταντίνος Νάντσου Θεοδότα Κουντούρη Φοίβη Γεωργακόπουλος Θοδωρής

Γλώσσα: Ελληνική