Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Europe after the Crisis

Schüssel Wolfgang

12 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1097
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Blod εξασφάλισε και αναρτά τις βιντεοσκοπημένες ομιλίες ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συμποσίου επικεντρωμένου στις Διεθνείς Σχέσεις που έγινε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/2nd Thessaloniki International Symposium in World Affairs, που διοργάνωσαν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer.
 
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.
 
Στόχος του Συμποσίου, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι να καθιερωθεί ως μια ετήσια διεθνούς κύρους συνάντηση που εστιάζει στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.  Είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις αυτές σήμερα είναι καταιγιστικές καθώς ο Ελληνικός περίγυρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Η συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων δίνει μια πολύτιμη δυνατότητα ενημέρωσης και προβληματισμού πάνω στα θέματα αυτά και παράλληλα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις παγκόσμιες προκλήσεις.
 
Έχοντας παρουσιάσει τρεις θεματικούς άξονες στην πρώτη, περσινή, διοργάνωση (η παρακμή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη θέση της χώρας σε ένα σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.
 
Το Συμπόσιο έγινε στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση. Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
 
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
 
Στην εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου, ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας Wolfgang Schüssel, υπογράμμισε ότι, παρά την τρέχουσα κρίση, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι νησίδα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, οι εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη και την ευρύτερη Μεσόγειο είναι κομβικής σημασίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είτε θα εξάγουμε σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε θα γίνουμε εισαγωγείς αστάθειας από αυτήν. Ως εκ τούτου, τόσο η διαφαινόμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όσο και η αναδυόμενη τριγωνική διπλωματία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
 

Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση των βιντεοσκοπήσεων των ομιλιών.
 
 
 

Schüssel Wolfgang πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας

Ο Dr. Wolfgang Schüssel γεννήθηκε στη Βιέννη το 1945. Το 1968 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Η πολιτική του σταδιοδρομία στα ανώτατα αξιώματα της χώρας του ξεκίνησε το 1975, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του αυστριακού κοινοβουλίου. Από το 1989 μέχρι το 1995 υπήρξε Υπουργός Οικονομικών. Το 1995 εξελέγη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και λίγο αργότερα ορίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1999. Διετέλεσε Καγκελάριος της Αυστρίας για δύο συνεχόμενες θητείες, από το Φεβρουάριο 2000 ως τον Ιανουάριο 2007, πετυχαίνοντας να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση ως ένα σπάνιο παράδειγμα δραστικού μεταρρυθμιστή στη σύγχρονη αυστριακή πολιτική. Από το 2008 είναι Πρόεδρος της Foreign Policy και της United Nations Association of Austria (UNA-Austria).

Σχετικές ομιλίες