Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της: Νέες προκλήσεις, νέες ιδέες

Δαμανάκη Μαρία, Καρτάλης Κωνσταντίνος, Ραδόγλου Καλλιόπη, Χριστοφιλίδου Κατερίνα, Βογιατζάκη Φαλή

1 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:21:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 262

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο “Άγγελος Γουλανδρής” στο Κέντρο ΓΑΙΑ, άρχισε ο νέος Κύκλος Ομιλιών του ΜΓΦΙ για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο πρώτο πάνελ του Κύκλου συζητούν οι Μαρία Δαμανάκη, Κωσταντίνος Καρτάλης και Δρ. Καλλιόπη Ραδόγλου, με θέμα «Κλιματική αλλαγή, τι αλλαγές φέρνει στη ζωή μας, πως επηρεάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τι ευκαιρίες διαμορφώνει». Αναλύουν τις νέες προκλήσεις, με έμφαση στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της και παρουσιάζουν τις αναγκαίες τομές και δράσεις. Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Δαμανάκη Μαρία Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική - π. Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ

Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με το τίτλο του χημικού μηχανικού και με άριστη επίδοση. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων με θέμα τα ευρωπαϊκά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών. Έχοντας υπηρετήσει ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για περισσότερα από 25 χρόνια, αποτελεί σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Από το 2010 έως το 2014 διετέλεσε Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο πληθυσμός των ψαριών επανήλθε σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ενώ η συνέχιση των προσπαθειών της στο χώρο της αλιευτικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε 15 εκατομμύρια περισσότερα ψάρια στη θάλασσα, 30% περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια επιπλέον εισοδήματος. Εισήγαγε και εφάρμοσε την ατζέντα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της ατζέντας ήταν η δημιουργία 1,6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος 750 εκατ. δολαρίων έως το 2020 σε τομείς όπως ο παράκτιος τουρισμός, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και η ενέργεια. Στη συνέχεια, η Μαρία Δαμανάκη διετέλεσε Παγκόσμια Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού The Nature Conservancy, αρμόδια για τους Ωκεανούς, όπου ηγήθηκε μιας διεθνούς ομάδας με στόχο την  αλλαγή στη διαχείριση των ωκεανών παγκοσμίως. Είναι μέλος της Επιτροπής Φίλων του Ωκεανού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Oxford Martin School Ocean Programme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Centre of Ocean Solutions (Πανεπιστήμιο Stanford) και του Monaco Ocean Foundation.

Από το 1986 μέχρι το 1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από το 1991 έως το 1993 χρημάτισε πρόεδρος του πολιτικού κόμματος ''Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου''. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Μαρία Δαμανάκη έλαβε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών ενάντια στο ελληνικό δικτατορικό καθεστώς (1970-1974) αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο. Ως συνέπεια φυλακίστηκε το διάστημα που μεσολάβησε από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 έως και την πτώση του καθεστώτος το 1974. Έχει εκλεγεί δύο φορές μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (1994-2000).

Καρτάλης Κωνσταντίνος Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, ΕΚΠΑ - Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης είναι Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και της αντίστοιχης Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής. Είναι εμπειρογνώμονας της ΕΕ στο πρόγραμμα Urban Innovation Actions καθώς και σε αυτό για Net Zero Cities και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Οικολογικά Σχολεία. Έχει διατελέσει μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO.

Ραδόγλου Καλλιόπη Καθηγήτρια, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Θράκης

Η Δρ. Καλλιόπη Ραδόγλου είναι Καθηγήτρια Δασικής Οικοφυσιολογίας στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ασχολείται ερευνητικά με την επίδραση κλιματικών αλλαγών στα δένδρα και τα δασικά οικοσυστήματα, την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή και την ελάττωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τα δασικά οικοσυστήματα.

Χριστοφιλίδου Κατερίνα Δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου είναι δημοσιογράφος. Παρουσίαζε το οικολογικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ "ECO News".

Βογιατζάκη Φαλή Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σχετικές ομιλίες

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος 02:43:33

Απρ 28, 2015

Το μέλλον της ελιάς, η ελιά του μέλλοντος

Bervillé André Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη Angles Stéphane Ζερεφός Χρήστος Καραμάνος Ανδρέας Σκαλτσούνης Αλέξιος-Λέανδρος Τριχοπούλου Αντωνία Μαμαλάκης Ηλίας Βασιλόπουλος Περικλής Gruszow Sylvie

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

Στρογγυλό τραπέζι:  Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 00:27:00

Μαρ 03, 2020

Στρογγυλό τραπέζι: Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Ζερεφός Χρήστος Mlatac Mirko Monnoyer-Smith Laurence Ζάνης Πρόδρομος Κοντοές Χάρης Πατούλης Γιώργος Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)