Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παγκόσμια Ιστορία: Θέματα διατροφής

Ευθυμίου Δ. Μαρία

23 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:38:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1716
Ομιλητές
Ευθυμίου Δ. Μαρία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
23/05/2022

Διάρκεια
01:38:04

Εκδήλωση
Η Ιστορία στον κήπο – Μαθήματα Ιστορίας στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Χώρος
Κήπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Κατηγορία
Ιστορία

Ετικέτες
διατροφή, καρποφαγία, παγκόσμια ιστορία

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη της Κοινότητας Ψυχικού διοργανώνει μια σειρά μαθημάτων Ιστορίας που θα πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2022 στον κήπο της ιστορικής οικίας Μποδοσάκη (Στρ. Καλλάρη 50, 15452 Π. Ψυχικό).

Πρόγραμμα μαθημάτων: 
Δευτέρα, 23 Μαΐου, στις 19:00
Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
«Παγκόσμια Ιστορία: Θέματα διατροφής»

Δευτέρα, 30 Μαΐου, στις 19:30
Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
«Παγκόσμια Ιστορία: Μοναξιά ή κοινότητα;»

Δευτέρα, 6 Ιουνίου, στις 19:30
Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
«Παγκόσμια Ιστορία: Ευκαιρίες χαμένες, ευκαιρίες κερδισμένες»

Δευτέρα, 20 Ιουνίου, στις 19:30
Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Η Μικρασιατική εκστρατεία»

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, στις 19:30
Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών
«Οι διεθνείς όψεις του Μικρασιατικού ζητήματος και η Ελληνική πολιτική»

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, στις 19:30
Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Οι σφαγές στη Μικρά Ασία του 1821.Από τα έκτροπα στη Σμύρνη στην καταστροφή των Κυδωνιών»

Όλες οι διαλέξεις του κύκλου θα βιντεοσκοπηθούν και θα δημοσιευθούν στο BLOD.

 

1ο μάθημα
Μαρία Ευθυμου Παγκόσμια Ιστορία: Θέματα διατροφής

Σύνοψη

Κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της καρποφαγίας του, ο άνθρωπος εθίσθηκε στην κατανάλωση πρωτεϊνών μέσω της βρώσης εντόμων -κυρίως σκουληκιών των καρπών. Με την Γεωργική Επανάσταση, η διατροφή του στράφηκε στα δημητριακά, στο ρύζι, στο καλαμπόκι. Σταδιακά, μέσω θαλασσινών και στεριανών επαφών, τρόφιμα της ΝΑ. Ασίας ήρθαν, μέσω Ινδιών, δυτικότερα - και στην Αμερική, από την οποία προήλθαν, επίσης, τρόφιμα σημαντικά όπως η πατάτα, η τομάτα, οι πιπεριές, το φασόλι.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Ευθυμίου Δ. Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Τακτικής Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 38 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας και μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα (σε περίπου εξήντα Δήμους της χώρας, εικοσιπέντε εκτός Αθηνών –ανάμεσά τους και φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016 -στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο BLOD.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πέντε βιβλία Ιστορίας, ενώ άλλα δύο βρίσκονται υπό εκπόνησιν. Έχουν δημοσιευθεί περί τα εβδομήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας και της Δανάης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Σχετικές ομιλίες