Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νόβακ Ζωή

Μηχανικός Περιβάλλοντος, Περιφερειολόγος, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ζωή Νόβακ είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος και Περιφερειολόγος με μεταπτυχιακό στον “Έλεγχο Ποιότητας & Διαχείριση Περιβάλλοντος”. Επίσης είναι η πρώτη ελληνίδα μέλος του Διεθνούς Μητρώου Διαμεσολαβητών Συνεργασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Partnership Brokers Accreditation Scheme).

Ξεκινώντας την σταδιοδρομία της ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ποιότητας, σύντομα στράφηκε στην μορφή τουρισμού που ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας και οικολογίας, αναλαμβάνοντας την διαχείριση ενός Δικτύου επιχειρήσεων τουρισμού υπαίθρου στην Κρήτη. Αυτό αποτέλεσε την πρώτη της επαφή με τις προκλήσεις –και ευκαιρίες– της δικτύωσης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων για την επίτευξη τοπικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, η οποία έχει αποτελέσει από τότε το επίκεντρο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ασχολίας της.

Η εξιδείκευσή της είναι στην διαμεσολάβηση και δημιουργία Cluster και Δικτύων μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσα απ' την καθιέρωση διατομεακών συνεργασιών (Partnerships) μεταξύ του δημοσίου, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Το 2009 ανέλαβε την διεύθυνση του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας”, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είχαν δημιουργήσει από κοινού οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης για την προβολή της Κρητικής Διατροφής και την πιστοποίηση εστιατορίων που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα και παρθένο ελαιόλαδο.

Αποστολή της εταιρείας είναι η προβολή και διάδοση της Κρητικής Διατροφής και των τοπικών προίόντων η οποία θα αυξήσει την ζήτηση, και η πιστοποίηση εστιατορίων με το “Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” η οποία θα αναπτύξει την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών γαστρονομικού τουρισμού αντιπροσωπευτικων της Κρητικής Διατροφής που στηρίζοντουν ουσιαστικά την τοπική παραγωγή.

Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η καθιέρωση της Κρήτης ως διεθνή γαστρονομικό προορισμό, επιτυγχάνοντας πραγματική βιωσιμότητα που θα στηρίζεται στα τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα δημιουργεί μαι υγιή και αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ του αγροτικού και τουριστικού τομέα, των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού.

ΟΜΙΛΙΕΣ