Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πώς μπορεί η καινοτομία να φέρει την επανάσταση στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων του αύριο;

Trystram Gilles, Κίντζιος Σπυρίδων, Rochdi Mohamed

30 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 61:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 284
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο κύκλος εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος « Αειφόρος Ανάπτυξη»  επικεντρώνεται φέτος στο θέμα των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, με πρώτη εκδήλωση τη διάλεξη του Γάλλου διακεκριμένου επιστήμονα, Gilles Trystram.
 

Προλογίζει ο Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Καθηγητής της Σχολής Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.

Τι φαγητά θα βάζουμε άραγε αύριο στο πιάτο μας; Πώς μπορούμε να θρέψουμε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο τους 9 δισεκατ. ανθρώπους που υπολογίζεται ότι θα κατοικούν στον πλανήτη μας μέχρι το 2050; Εταιρείες και εργαστήρια έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα καινοτομίας, καθώς τα αποθέματα του πλανήτη μας έχουν ήδη εξαντληθεί από τις εντατικές καλλιέργειες και την υπερκατανάλωση κρέατος. Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση!
 

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech στη διάλεξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, δίνει απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. 

Η καινοτομία κατέχει μακρά παράδοση στον τομέα των διατροφικών προϊόντων. Γνωρίζατε ότι η διαδικασία παρασκευής τυριού ανακαλύφθηκε γύρω στο 9.000 π.Χ.; Ότι η διαδικασία του τηγανίσματος επινοήθηκε γύρω στο 5.000 π.Χ. (αν και μόλις το 1680 οι τηγανητές πατάτες έκαναν την εμφάνιση τους στο Βέλγιο); Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της διατροφής έχει εξελιχθεί αρκετά, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο υπόψιν τις προσδοκίες των καταναλωτών. 

Ενώ η συμβατική γεωργία κατηγορείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για το 1/4 περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της διάβρωσης της βιοποικιλότητας, της ρύπανσης των υδάτων και της εξάντλησης των εδαφών, ο Gilles Trystram διατυπώνει ορισμένες ιδέες και καινοτόμες σκέψεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης βιομηχανίας τροφίμων και την έρευνα για καινοτόμα συστήματα τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα αναθεωρεί το ζήτημα του τόπου παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης των πόρων. Η πραγματική πρόκληση θα είναι η ανάπτυξη και σχεδιασμός βιώσιμων συστημάτων τροφίμων ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της απόλαυσης που προσφέρει η άμεση κατανάλωση και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της υγείας.

Το Ινστιτούτο AgroParis Tech είναι ένα Ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον χώρο των βιοεπιστημών, της γεωπονίας και του περιβάλλοντος. Υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας και στόχος του είναι να δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα: παραγωγή τροφής με αειφόρο διαχείριση, προστασία των φυσικών πόρων, υποστήριξη της καινοτομίας, ανάπτυξη της βιοοικονομίας.

Trystram Gilles Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο AgroParisTech

Ο Gilles Trystram είναι Καθηγητής και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParisTech, ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που ηγείται στον τομέα των βιοεπιστημών. Το Ίδρυμα έχει δύο βασικούς σκοπούς: την κατάρτιση μηχανικών αλλά και την παραγωγή και διάδοση γνώσεων, στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης.

Έχει αναλάβει επίσης πολύ σημαντικά καθήκοντα σε εθνικό επίπεδο. Είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ACTIA, εθνικό κέντρο (φορέας) συντονισμού το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και το οποίο συνδέει τις δραστηριότητες των τεχνολογικών Ινστιτούτων του αγροδιατροφικού τομέα. Συγκαταλέγεται επίσης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την Διατροφή στην Γαλλία και σε πολλές άλλες επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκπροσωπεί την Γαλλία στο FoodWorkingParty, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χημικών Μηχανικών, και στη Διεθνή Ένωση Μηχανικής και Τροφίμων (IAEF).

Ο Gilles Trystram έχει μεγάλο συγγραφικό έργο (πάνω από 400 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά) και είναι κάτοχος 4 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Κίντζιος Σπυρίδων Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Καθηγητής, Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης

Ο Σπυρίδων Κίντζιος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτηση του από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1986, σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Το 1988 μετέβη στη Γερμανία με υποτροφία της Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD) σαν μεταπτυχιακός ερευνητής στο Max-Planck Institute for Biochemistry του Μονάχου. Το 1993 απέκτησε το διδακτορικό του στη Γενετική και Βελτίωση Φυτών από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Κυτταρο-/Ιστοκαλλιέργεια Φυτών» στο Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών, Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2010 εξελέγη Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα αφού είχε διέλθει από όλες τις προβλεπόμενες βαθμίδες. Έχει χρηματίσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστηματικής Βοτανικής (2006-2007) και Πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνολογίας (2013). Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει Κοσμήτορας της Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης.
 

Διαθέτει ερευνητική και διδακτική εμπειρία για περισσότερο από 25 χρόνια στο χώρο της Βιοτεχνολογίας και ειδικότερα στον χώρο της Κυτταρικής Βιολογίας και των Βιοαισθητήρων. Είναι ο συγγραφέας/συν-συγγραφέας 92 πρωτότυπων ερευνητικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, καθώς και περισσοτέρων από 80 κεφαλαίων σε διεθνή βιβλία και παρουσιάσεων σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια. Είναι επιμελητής τριών διεθνών επιστημονικών βιβλίων, μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και αποδέκτης του Bραβείου «Γεωργίας Χριστοδουλοπούλου» της Ελληνικής Ιολογικής Εταιρείας, του Βραβείου της Ελληνικής Εταιρίας Ελευθέρων Ριζών και Οξειδωτικού Stres και του Βραβείου Διακεκριμμένης Υπηρεσίας στην Αμυντική Επιστήμη. Έχει εφεύρει την Βιοηλεκτρική Μέθοδο Αναγνώρισης (Bioelectric Recognition Assay (BERA)) και την τεχνολογία Μοριακής Αναγνώρισης μέσω Μεμβρανικής Μηχανικής (Molecular Identification through Membrane Engineering (MIME)). Και οι δύο μέθοδοι διακρίθηκαν ως οι καλύτερες τεχνολογίες κυτταρικών βιοαισθητήρων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Knowledge Foundation (Ιούνιος 2006, Washington DC). Είναι κάτοχος πέντε εθνικών και δύο διεθνών πατεντών. Είναι κριτής άρθρων σε περισσότερα από 30 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής τριών διεθνών περιοδικών. Είναι επίσης κριτής προτάσεων για το Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ε.Ε., του National Science Foundation (NSF), του Austrian Science Fund και του New Zealand Ministry of Business, Innovation & Employment (MBIE). Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε 23 διεθνή και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μετά την απονομή του Βραβείου International Venture Capital Forum Award for the Best Biotech Start-Up company (2004), ο Σ. Κίντζιος συνίδρυσε τον τεχνοβλαστό EMBIO Diagnostics, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου μετείχε μέχρι το 2011. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Hellenic Biotechnology Cluster (HBio), μέλος πολλών δημόσιων και κλαδικών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (ΕΓΑ).

Rochdi Mohamed Ακόλουθος Επιστημονικής & Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Γαλλικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Σχετικές ομιλίες