Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κατευθυντήριες Οδηγίες Διατροφής και Σωματικής Άσκησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους

Μανιός Ιωάννης

14 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 15:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1342
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον των παιδιών να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με το ενεργειακό ισοζύγιο. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για πρόληψη και παρέμβαση επί του φαινομένου αυτού. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει να εξατομικεύονται και να εστιάζουν σε διαφορετικούς παράγοντες  ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, τα χαρακτηριστικά του παιδιού και της οικογένειας. Για το λόγο αυτό, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία” (MIS 370545) και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή” διαμορφώσαμε έναν αλγόριθμο που θα βοηθήσει τον ιατρό και τους επαγγελματίες υγείας στο να είναι αποτελεσματικότεροι κατά την προσέγγιση του παιδιού και της οικογένειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Μανιός Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Ιωάννης Μανιός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής «Διατροφικής Αγωγής - Διατροφικής Αξιολόγησης», στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στον «Τομέα Ιατρικής Φυσικής και Κλινικής Μηχανικής» (M.Med.Sc) και στη «Διατροφή του Ανθρώπου» (M.Phil) από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, UK και η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στην "Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής" του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων τα τελευταία 20 χρόνια είναι η διατροφική αξιολόγηση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση παρεμβάσεων σε παιδιά και ενήλικες για τη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών και συμπεριφορών υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, των καρδιομεταβολικών νοσημάτων και της οστεοπόρωσης. Από το 2001 εμπλέκεται ενεργά ως Επιστημονικός Υπεύθυνος σε εθνικά και Πανευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα FP5: PHYTOHEALTH, FP6: HELENA, FP7:ENERGY, HabEat, Full4Health, Food4Me, ενώ αυτή την περίοδο είναι και συντονιστής στα πρόγράμματα ToyBox (FP7) και Feel4Diabetes (Horizon 2020) που είναι σε εξέλιξη.

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 320 και πλέον ερευνητικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, στην επιμέλεια και συγγραφή δύο ακαδημαϊκών εγχειριδίων και στη συγγραφή δυο κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει λάβει οκτώ βραβεία για το επιστημονικό του έργο από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Είναι Συντάκτης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Lifestyle Medicine και κριτής σε 22 Διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς επίσης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού υλικού Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης «Διατροφή – Διατροφικές Συνήθειες» και «Φυσική Άσκηση - Υγεία», για το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ILSI Europe (Metabolic Imprinting Expert Group), της “Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ)” και του “Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας” του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Σχετικές ομιλίες