Bodossaki Lectures on Demand

Αναγνωστάκης Ηλίας

Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τµήµα Βυζαντινών Ερευνών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Ηλίας Αναγνωστάκης είναι υπεύθυνος του προγράμματος "Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα. Υπεύθυνος για τα ερευνητικά προγράμματα: "Οινικός πολιτισμός, Τεχνολογία και διαχείριση του ελαιολάδου και παραγωγής κρασιού» και «Βυζαντινή Διατροφή και Γαστρονομία».

Τα προγράμματα εστιάζουν στον πολιτισμό και την ανάπτυξη της τεχνολογίας του κρασιού, το ελαιόλαδο, το μέλι και την παραγωγή γάλακτος, καθώς και στις επιπτώσεις της καλλιέργειας και του εμπορίου, για την οικονομία του Βυζαντίου και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η παραδοσιακή παραγωγή των προϊόντων, ιδίως όσον αφορά τη διατροφή και τις σχετικές κοινωνικές συμπεριφορές, είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις μεθόδους της σύγχρονης παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας αφενός, και αφετέρου, την μελέτη της ιστορικής διάστασης  συγκεκριμένων προϊόντων και τεχνικών. Τα προγράμματα λειτουργούν ως κύριο σημείο αναφοράς για όλες τις σχετικές μελέτες που διεξάγονται στην Ελλάδα.


Δημοσιεύσεις

- Flavours and Delights. Tastes and Pleasures of Ancient and Byzantine Cuisine, (ed.) I. Anagnostakis, Athens 2013.
- Animals and Environment in Byzantium (7th–12th c.), Proceedings of the International Symposium, (ed.) I. Anagnostakis et al., Athens 2011.
- Wine Culture in Byzantium. The Bithynian Example, Athens 2008, 150p. (in Greek).
 

ΟΜΙΛΙΕΣ