Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Refueling the Economy: the Role of Banks in the Covid-19 era

Στουρνάρας Γιάννης, Coppola Matteo, Czurda Martin, Χατζηνικολάου Γιώργος, Καβουνίδης Χρυσός

21 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:05:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 75
Ομιλητές
Στουρνάρας Γιάννης
Coppola Matteo
Czurda Martin
Χατζηνικολάου Γιώργος
Καβουνίδης Χρυσός

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
21/04/2020

Διάρκεια
01:05:16

Εκδήλωση
Delphi Economic Forum V

Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση

Διοργάνωση
Delphi Economic Forum

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Οικονομία

Ετικέτες
Delphi Economic Forum, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, οικονομία, τράπεζες

«Ανεφοδιάζοντας την οικονομία: Ο ρόλος των τραπεζών στην εποχή του κορονοϊού». Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του Matteo Coppola, Managing Director & Senior Partner - EMEA και Head of Risk Management in Banking - BCG, του Martin Czurda, Διευθύνοντα Συμβούλου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Γιώργου Χατζηνικολάου, Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με το Χρύσο Κανβουνίδη, Managing Director & Partner, Head of BCG Athens την οποία διοργάνωσε το Delphi Economic Forum στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων λόγου που αναφέρονται στις ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις αποτελούν προοίμιο της μεγάλης διοργάνωσης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum V) που θα πραγματοποιηθεί φέτος ως ψηφιακή εκδήλωση από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ζωντανές συνομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.

To BLOD ευχαριστεί το Delphi Economic Forum για την άδεια αναδημοσίευσης της διαδικτυακής συζήτησης.

Στουρνάρας Γιάννης Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - τέως Υπουργός Οικονομικών (2012-2014)

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών. Σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2005 έως το 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012) και Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Μάιος-Ιούνιος 2012).

Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Οικονομικών.

Είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014.

Coppola Matteo Managing Director & Senior Partner, EMEA - Head of Risk Management in Banking, BCG

Ο Matteo Coppola είναι Managing Director & Senior Partner της EMEA και Head of Risk Management in Banking της Boston Consulting Group.

Έχει εργαστεί στην HSBC North America.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
MBA, Harvard Business School
BSc μηχανολογίας, Polytechnic University of Milan

Czurda Martin Διευθύνων Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο Dr. Martin Czurda ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 18 Μαΐου 2017 με τριετή θητεία. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2015 έως το 2016 ο διετέλεσε Πρόεδρος του Μη Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Valartis Bank AG στην Αυστρία, διορισθείς από δημόσιο διαχειριστή, με σκοπό την πώληση της πλειοψηφίας των τραπεζικών εργασιών της τράπεζας και την ορθή λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών.

Από το 2013 έως το 2015, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στην Αυστριακή Anadi Bank AG (πρώην Hypo Alpe-Adria Bank AG).

Μεταξύ 2012 και 2013 κατείχε τη θέση του Chief Risk Officer (CRO) και του Chief Financial Officer (CFO) στην Adria Bank AG. Διετέλεσε ακόμη από το 2009 έως το 2012 Διευθύνων Σύμβουλος στην Amserdam Trade Bank, με σκοπό να μετατρέψει το προηγούμενο επιχειρηματικό μοντέλο σε μία εμπορική τράπεζα και να ενισχυθούν οι συνέργειες από τις εμπορικές ροές μεταξύ της Ρωσίας/Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Commonwealth of Independence States, CIS) και της Ευρώπης.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Μη Εκτελεστικό Μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών οργανισμών όπως στην Austrian Hypo (Mortgage) Association, στην SREI Infrastructure Ltd. και την Amsterdam Trade Bank.

Επίσης, έχει καταλάβει τη θέση του Managing Director (MD) με καθήκοντα Division Head of Global Markets και Division Head of Global Financial Institutions στην Raiffeisen Zentrabank, Βιέννη. Ο πρώτος σταθμός της καριέρας του στον τραπεζικό κλάδο ήταν η Bank Austria στη Βιέννη.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Master’s Degree (M.A.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Χατζηνικολάου Γιώργος Πρόεδρος, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι μη εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, του Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Είναι μη εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρείας Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. και μη εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε.

Επίσης, είναι μέλος της LIBOR Oversight Committee, μέλος της ICE Swap Rate Oversight Committee και μέλος του PRIME Finance Panel of Experts.

Έλαβε διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MBA. Είναι κάτοχος πτυχίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα των πάνω από 35 χρόνων της σταδιοδρομίας του, κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Εργάσθηκε ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων ISDA στο Λονδίνο (2011-16), όπου διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Προηγουμένως, κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις, για περισσότερα από 25 χρόνια, στις αγορές παραγώγων και ομολογιακών τίτλων σε διάφορους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Dresdner Kleinwort Benson, η Bank of America, Merrill Lynch και η UBS στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΤΒΑΝΚ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καβουνίδης Χρυσός Managing Director & Partner, Head of BCG Athens

Ο Χρυσός Καβουνίδης είναι στέλεχος της "The Boston Consulting Group" στην Ελλάδα από το 2011. Συνεργάζεται με επιχειρήσεις στην Ελλάδα κυρίως στους τομείς Τραπεζικής, Τηλεπικοινωνιών και Βιομηχανίας με έμφαση σε θέματα στρατηγικής, οργάνωσης και επιχειρησιακής ανάπτυξης. Από το 2006 έως το 2011, ηγείτο συμβουλευτικής εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με αντικείμενο τις βέλτιστες πρακτικές στην διαχείριση έργων, σε συνεργασία με επιχειρήσεις όπως η Vodafone, British Telecom, HP και Visa Europe, ενώ μέχρι το 2006 διατελούσε την θέση "Planning and Risk Manager" στο πρόγραμμα Α400Μ της Airbus στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος PhD στην ρευστο-μηχανική και MSc στην μηχανολογία από το Ιmperial College, London, καθώς και πιστοποιημένος PMP από το 2010.

Σχετικές ομιλίες