Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ηθική της πανδημίας και τα πάθη του ψηφιακού μας εαυτού

Τάσης Θεοφάνης, Φλέσσα Βίκυ

26 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:43:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 817
Ομιλητές
Τάσης Θεοφάνης
Φλέσσα Βίκυ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
26/04/2020

Διάρκεια
00:43:19

Εκδήλωση
Delphi Economic Forum V

Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση

Διοργάνωση
Delphi Economic Forum

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Φιλοσοφία

Ετικέτες
Delphi Economic Forum, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, ηθική, ψηφιακός εαυτός

«Η ηθική της πανδημίας και τα πάθη του ψηφιακού μας εαυτού». Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης μεταξύ του Θεοφάνη Τάση, Λέκτορα Φιλοσοφίας στο Alpen-Adria Universitat με τη δημοσιογράφο, Βίκυ Φλέσσα, την οποία διοργάνωσε το Delphi Economic Forum στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων λόγου που αναφέρονται στις ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις αποτελούν προοίμιο της μεγάλης διοργάνωσης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum V) που θα πραγματοποιηθεί φέτος ως ψηφιακή εκδήλωση από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ζωντανές συνομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.

To BLOD ευχαριστεί το Delphi Economic Forum για την άδεια αναδημοσίευσης της διαδικτυακής συζήτησης.

Τάσης Θεοφάνης Λέκτορας Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Alpen-Adria University

Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία με άριστα μετ' επαίνου στο Freie Universitat Berlin. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universitat στην Αυστρία και είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universitat St. Gallen στην Ελβετία και μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Universita Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universitat Berlin. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του "Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία" (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και "Καστοριάδης: Μια φιλοσοφία της αυτονομίας" (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: "Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η επιμέλεια εαυτού στην εικονιστική κοινωνία" (Εκδόσεις Αρμός), "Φάρμακον" (Εκδόσεις Ευρασία) και οι ποιητικές συλλογές "Φυσιολογικά ευρήματα" (Εκδόσεις Κέδρος) και "Απογεύματα στον καπιταλισμό" (Εκδόσεις Τυπωθήτω). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal.

Φλέσσα Βίκυ Δημοσιογράφος, ΕΡΤ

Η Βίκυ Φλέσσα γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 15 Απριλίου του 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασσική Κατεύθυνση, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,1989) και Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία (1990).

Συνέχισε με υποτροφία στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε στον Τύπο στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ), (1989-2002), στο ραδιόφωνο (ΑΘΗΝΑ 9.84, ΕΡΑ 4), σε περιοδικά και την τηλεόραση. Το 2000 έκανε παρουσίαση και αρχισυνταξία στο καθημερινό μαγκαζίνο της ΕΤ1 "Υμείς και ημείς" και την εκπομπή πορτρέτων "Οπωσδήποτε την Κυριακή" (2001-02). Από το 2003 παρουσιάζει και έχει την αρχισυνταξία της εκπομπής "Στα άκρα" που προβάλλεται στη ΕΡΤ2.

Είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ (1995), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΑctionAid.

Σχετικές ομιλίες