Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης

Κρητικός Αλέξανδρος, Ματσαγγάνης Μάνος, Pryce Vicky, Βέττας Νίκος

8 Μαΐου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:35:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 307

To Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) διοργανώνει σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων μέσα από τις οποίες τίθενται ερωτήματα, διατυπώνονται και αναλύονται απόψεις και προβληματισμοί για επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 και την επόμενη μέρα αυτής για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο πλαίσιο των e-Συζητήσεων διοργανώθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης".

Πώς η κρίση της πανδημίας COVID-19 επηρεάζει την οικονομία στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία; Ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις και η αντιμετώπιση από τις εθνικές κυβερνήσεις; Ποια είναι η επίδραση στην Ελληνική οικονομία; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών; Ποιες είναι οι προοπτικές, το σχέδιο ανάκαμψης και οι κύριοι κίνδυνοι;

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Έρευνας - German Institute for Economic Research (DIW), Βερολίνο

Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών - Polytechnic University of Milan

Vicky Price, Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος - Centre for Economics and Business Research, Λονδίνο

Συντονισμός: Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.

Κρητικός Αλέξανδρος Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Βερολίνο

Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin), όπου διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος "Innovation, Manufacturing, Service" από το 2008 και Αντιπρόεδρος από το 2010. Παράλληλα, είναι Καθηγητής Βιομηχανικών και Θεσμικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασιακών Μελετών (IZA) της Βόννης και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) της Νυρεμβέργης.

Γεννήθηκε το 1965, σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, από όπου έλαβε το 1989 το πτυχίο του. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Μικροοικονομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και έλαβε διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου το 1996. Ηταν Research Fellow του German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον (1999), EU-TMR Research Fellow στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000) και είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Επιστημών και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της German Economic Association. Από το 2010 είναι συντάκτης του περιοδικού Small Business Economics.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Economics Letters, Journal of Economic Behavior and Organization, Journal of Environmental Economics and Management, Kyklos, Reserch Policy και Small Business Economics. Τα OpEds του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες όπως Süddeutschen Zeitung, Handelsblatt, Cicero, Die Zeit, Havard Business Review, Frankfurter Allgemeine, Focus και Καθημερινή.

Ματσαγγάνης Μάνος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο του Μιλάνο

Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Γεννήθηκε στη Γερμανία (1963). Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Χάρη σε υποτροφία του ΙΚΥ, συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια του York και του Bristol. Εργάστηκε στη London School of Economics ως ερευνητής (1990-93), στο Γραφείο Πρωθυπουργού ως ειδικός σύμβουλος (1997-2001), καθώς και στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 & 2001-04), Θεσσαλίας (1999-2001) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16), όπου ίδρυσε την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, η UNICEF, και η Παγκόσμια Τράπεζα. Από το 2012 έως το 2014 ήταν μέλος της Ομάδας Ειδικών του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της οργάνωσης Solidarity Now. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα θέματα δημόσιας πολιτικής όπως είναι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, η οικονομία της υγείας, η πολιτική οικονομία των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας, η φορολογία και η φοροδιαφυγή, ο ρόλος των εργατικών συνδικάτων, η ανεργία των νέων, η επίδραση των κατώτατων μισθών, καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Pryce Vicky Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος, Centre for Economics and Business Research, London

Στις πιο πρόσφατες θέσεις που κατέλαβε η Vicky Pryce περιλαμβάνονται: Ανώτερη Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTI Consulting, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών στο Department for Business, Innovation and Skills (BIS) και Κεντρική Επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικών της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ήταν υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής βάσει τεκμηρίων και για την ενθάρρυνση μέτρων ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Προηγουμένως, διετέλεσε Εταίρος και Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος της KPMG, ενώ παλαιότερα κατείχε υψηλές θέσεις οικονομικών στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα του πετρελαίου. Είναι συν-ιδρύτρια της GoodCorporation, μια εταιρείας που στοχεύει στην προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας της, έχει συμμετάσχει στο Συμβούλιο της Royal Economic Society, στο Συμβούλιο του University of Kent, στο διοικητικό συμβούλιο της RSA, στο Court του London School of Economics, είναι εταίρος της Society of Business Economists, έχει συμμετάσχει στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Συμβούλιο της IFS, είναι μέλος της Academy of Social Sciences, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Cass Business School, Visiting Fellow στο Nuffield College, Εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Imperial College και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ιστότοπος της Vicky Price

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Associate Editor του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως και Ερευνητικός Εταίρος στο CEPR του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Associate Editor του Journal of the European Economic Association. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συν‐διοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.

Σχετικές ομιλίες