Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία: Τρεις Ειδικοί Σχολιάζουν (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Ματσαγγάνης Μάνος, Χριστοδουλάκης Νίκος, Μοσχονάς Γεράσιμος, Γεωργακόπουλος Θοδωρής

15 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:00:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 532

Η διαΝΕΟσις παρακολουθώντας τις εξελίξεις εγκαινίασε το diaNEOsis LIVE, μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται και σχολιάζονται διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου της πανδημίας και αναδεικνύονται ερωτήματα, ιδέες και απόψεις και προβληματισμοί που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο.

Το πρώτο diaNEOsis LIVE με τίτλο "Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία: Τρεις Ειδικοί Σχολιάζουν" πραγματοποιήθηκε την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020.

Τρεις ειδικοί μίλησαν για τρία διαφορετικά θέματα που αφορούν στην κρίση της πανδημίας και στις συνέπειές της. Τη συζήτηση άνοιξε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης ο οποίος εξήγησε γιατί η χώρα μας, "εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία εξόφθαλμα αντιπαραγωγική αλλά εξαιρετικά σταθερή" είναι τόσο ευάλωτη σε μεγάλες κρίσεις.

Ο Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις αναπόφευκτες δραστικές πρωτοβουλίες που θα κληθεί να αναλάβει η ΕΕ το επόμενο διάστημα και στις συνέπειες που θα έχει η κρίση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Μοσχονάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από εκτιμήσεις για τις πιθανές συνέπειες της σημερινής σύνθετης κρίσης μέσα από μία αναδρομή στις αλλαγές που επέφεραν στην πολιτική, στην οικονομία και στον ρόλο του κράτους μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.

Ματσαγγάνης Μάνος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο του Μιλάνο

Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Γεννήθηκε στη Γερμανία (1963). Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Χάρη σε υποτροφία του ΙΚΥ, συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια του York και του Bristol. Εργάστηκε στη London School of Economics ως ερευνητής (1990-93), στο Γραφείο Πρωθυπουργού ως ειδικός σύμβουλος (1997-2001), καθώς και στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 & 2001-04), Θεσσαλίας (1999-2001) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16), όπου ίδρυσε την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, η UNICEF, και η Παγκόσμια Τράπεζα. Από το 2012 έως το 2014 ήταν μέλος της Ομάδας Ειδικών του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της οργάνωσης Solidarity Now. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα θέματα δημόσιας πολιτικής όπως είναι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, η οικονομία της υγείας, η πολιτική οικονομία των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας, η φορολογία και η φοροδιαφυγή, ο ρόλος των εργατικών συνδικάτων, η ανεργία των νέων, η επίδραση των κατώτατων μισθών, καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Χριστοδουλάκης Νίκος Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - πρώην Υπουργός

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974. Εργάστηκε σε τεχνικές εταιρίες και δίδαξε σε ΤΕΙ, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, στο London Business School και στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, στο Ινστιτούτο Tinbergen του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (1993-1996) και οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1996). Από το 1996 ως το Μάρτιο του 2000 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη). Στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004.

Είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Research Associate στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Δραστηριότητες:
1. Διδάσκει Μακροοικονομική, Διεθνή Οικονομικά, Φορολογικές Πολιτικές και Ιστορία Οικονομικών Θεωριών.
2. Μακροοικονομικές αναλύσεις Ελλάδας και Ευρωζώνης με έμφαση σε θέματα χρέους, δημοσιονομικής πολιτικής, ανάπτυξης και επενδύσεων.

Έρευνα: Δημοσιονομική Θεωρία, Δημόσιο Χρέος, Οικονομική Ανάπτυξη, Οικονομικές Διακυμάνσεις και Κρίσεις, Δυναμικά Συστήματα.

Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες και άρθρα για θέματα οικονομικής πολιτικής, διακυμάνσεων και ανάπτυξης σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Έχει γράψει αρκετά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μοσχονάς Γεράσιμος Kαθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γεράσιμος Μοσχονάς, διδάκτορας (Doctorat d'Etat) του Πανεπιστημίου Paris II, είναι Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Υπήρξε Επισκέπτης Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Paris II (Απρίλιος 1992 - Οκτώβριος 1993), Yale (Φεβρουάριος - Μάιος 2005) και Princeton (Δεκέμβρης 2008 - Μάρτιος 2009). Εδίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Βρυξελλών (2006-2010), στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Montpellier1 (2006 και 2011) και ως προσκεκλημένος στο πλαίσιο της Έδρας Marcel Liebman (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών) το 2013 (Φεβρουάριος) και το 1999 (Απρίλιος). Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία: In the Name of Social Democracy, The Great Transformation: 1945 to the Present, Verso, Λονδίνο-Νέα Υόρκη, 2002 και La Social-démocratie, de 1945 à nos jours, Montchrestien, Παρίσι, 1994. Η τρέχουσα έρευνα του αφορά την ιστορία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πολιτικά κόμματα, με έμφαση στα κόμματα της σοσιαλδημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, την θεωρία του κομματικού φαινομένου όπως και την ελληνική κρίση χρέους.

Γεωργακόπουλος Θοδωρής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Διευθυντής περιεχομένου διαΝΕΟσις

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Ήταν συνιδρυτής ενός digital media startup, ενώ έχει εργαστεί και ως μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Σήμερα είναι editorial director του ανεξάρτητου μη-κερδοσκοπικό ερευνητικού οργανισμού «Διανέοσις» και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή και σε άλλα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία: Ένα εφηβικό μυθιστόρημα («Πέρα από την Καταιγίδα», Οξύ, 2006), μια συλλογή δημοσιογραφικών κειμένων («Αληθινές Ιστορίες», Introbooks, 2011), μια συλλογή άρθρων γνώμης («Πράγματα Που Σκέφτομαι Στο Ντους, e-book Καστανιώτης, 2014), ένα μυθιστόρημα για την ελληνική κρίση («Φεβρουάριος», Καστανιώτης, 2012) και μία αστυνομική ιστορία στα αγγλικά, με τ' όνομα "Lost and Found". Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο προσωπικό του site και στο Twitter (@tgeorgakopoulos).

Ιστότοπος του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Σχετικές ομιλίες