Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τι συμβαίνει στην Τουρκία; (δημόσια διαδικτυακή συζήτηση)

Αρεταίος Ευάγγελος, Γρηγοριάδης Γιάννης, Καρατζάς Βασίλης, Αθανασόπουλος Άγγελος

21 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 383

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Τι συμβαίνει στην Τουρκία;».

Η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει πολυεπίπεδα την Τουρκία σε θέματα που άπτονται της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας και της εξωτερικής πολιτικής.

Ποιο είναι το εύρος και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η γειτονική χώρα; Πώς διαμορφώνονται οι εσωτερικές ισορροπίες και ποιες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν;

Για τα θέματα αυτά συζητούν οι:
Ευάγγελος Αρεταίος, Δημοσιογράφος/ Συγγραφέας
Ιωάννης Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ, Άγκυρα/ Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ
Βασίλης Καρατζάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Levant Partners.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Άγγελος Αθανασόπουλος, Δημοσιογράφος, ΤΟ ΒΗΜΑ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Ορατό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να θελήσει να κατασκευάσει ένα νέο εχθρό. Θα είναι ξανά η Ελλάδα;

Η οικονομία θα οδηγήσει τα πράγματα στην Τουρκία συμφώνησαν και οι τρεις ομιλητές που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα “Τι συμβαίνει στην Τουρκία;”.

Ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Γρηγοριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Levant Partners Βασίλης Καρατζάς ανέλυσαν την πολυπαραγοντική κατάσταση στην Τουρκία, σχολιάζοντας πως η υπόθεση της πανδημίας ανέδειξε το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν και τον αμφισβητούν πια ανοιχτά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ο δημοσιογράφος του Βήματος Άγγελος Αθανασόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση, έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Ερντογάν θα θελήσει να “φτιάξει” ένα νέο εχθρό, που πιθανότατα να είναι η Ελλάδα. Ο Βασίλης Καρατζάς εκτιμά, πως αν και ο ίδιος ανησυχεί βαθιά για αυτό το ενδεχόμενο, οι συνομιλητές του στην Τουρκία τον διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα και οι ίδιοι δεν ανησυχούν. Από την πλευρά του όμως ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης εκτίμησε πως αν και ο Ερντογάν δεν είχε στο παρελθόν ανθελληνικά ρεφλέξ, η υπόθεση του Έβρου έδειξε πως αυτό μπορεί να αλλάξει και ο Τούρκος πρόεδρος να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική που του προτείνει ένας από τους πλέον ισχυρούς, όπως αποδείχτηκε, άντρες της Τουρκίας, ο υπουργός εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Όπως επισήμανε και ο Ευάγγελος Αρεταίος ας μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Σοϊλού φοβούμενος τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης. Τα πράγματα είναι πολύ πολωμένα στην Τουρκία και όπως τόνισε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης η υπόθεση του Έβρου έδειξε πως δεν υπάρχει μία συνολική στρατηγική.

Είναι σαφές είπαν και οι τρεις στον Άγγελο Αθανασόπουλο πως η οικονομία θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Το ζήτημα της ισοτιμίας, η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού αλλά του δημόσιου χρέους και η τιμή του πετρελαίου θα δείξουν ποια “κατσαρόλα θα ξεχειλήσει”. Ισχυροί φίλοι της Τουρκίας όπως είναι το Κατάρ πλήττονται αυτή τη στιγμή από τις τιμές του μαύρου χρυσού και ειναι αμφίβολο αν στο μέλλον θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν όπως έκαναν στο παρελθόν.

Το BLOD ευχαριστεί το ΕΛΙΑΜΕΠ για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.

Αρεταίος Ευάγγελος Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο Ευάγγελος Αρεταίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στον ελληνικό συνδρομητικό ιστότοπο Inside Story και καλύπτει θέματα Ε.Ε. και Τουρκίας. Από το 1996 μέχρι σήμερα επισκέπτεται συστηματικά την Τουρκία και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Έχει ζήσει και εργαστεί ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη από το 1999 μέχρι το 2007. Έχει σπουδάσει νομικά στη Γαλλία και ισλαμικές σπουδές στο Βέλγιο. Έχει δημοσιεύσει δυο μυθιστορήματα και ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την πολιτική και κοινωνία στην Τουρκία.

Γρηγοριάδης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ - Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου διεθνών σχέσεων (Master of International Affairs) και πιστοποιητικού εξειδικεύσεως στις μεσανατολικές σπουδές (Advanced Certificate of Middle East Studies) από το School of International & Public Affairs (SIPA), Columbia University. Το 2005 ολοκλήρωσε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στις πολιτικές επιστήμες στο School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London. Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Columbia και Οξφόρδης. Μεταξύ 2004 και 2009 δίδαξε στα πανεπιστήμια Sabanci, Isik και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε ερευνητής IPC-Stiftung Mercator στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (Stiftung Wissenschaft und Politik-SWP) στο Βερολίνο και ερευνητής Stanley J. Seeger στο Princeton University.

Έχει δημοσιεύσει στα Αγγλικά τα εξής βιβλία: Democratic Transition and the Rise of Populist Majoritarianism: Constitutional Reform in Greece and Turkey (London & New York: Palgrave Springer, 2017), Instilling Religion in Greek and Turkish Nationalism: A “Sacred Synthesis”, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2012), Trials of Europeanization: Turkish Political Culture and the European Union, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2009). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: πολιτική και ιστορία της Τουρκίας και της Ευρώπης. Ομιλεί άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Τουρκικά, πολύ καλά Ρωσικά και Γαλλικά και καλά Αραβικά και Ιταλικά. Μπορείτε να βρείτε τα άρθρα του στον ελληνικό και διεθνή τύπο στο προσωπικό του blog, και την έρευνά του στις σελίδες του στο Google Scholar, ResearchGate και Academia.edu.

Ιστολόγιο του Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη

Καρατζάς Βασίλης Διευθύνων Σύμβουλος, Levant Partners
Αθανασόπουλος Άγγελος Δημοσιογράφος, ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, γεννημένος το 1975 στην Αθήνα, σπούδασε Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, Επιστήμες Μέσων Ενημέρωσης και Διεθνείς Σχέσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθογραφεί για την εφημερίδα «Το Βήμα». Το 2011 βραβεύτηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου», ένα βραβείο, το οποίο απονέμεται ανά διετία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων για λογαριασμό ελληνικών ΜΜΕ.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία