Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Transatlantic relations in the midst of COVID-19 & the 2020 U.S. elections

Λαμπρινίδης Σταύρος, Conley Heather, Schwarzer Daniela, Wright Thomas, Κουτήφαρης Βασίλης

30 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:56:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 56

«Οι διατλαντικές σχέσεις εν μέσω κορωνοϊού και οι αμερικανικές εκλογές του 2020». Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης μεταξύ του Σταύρου Λαμπρινίδη, Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α., της Heather Conley, Διευθύντριας του προγράμματος για την Ευρώπη του Center for Strategic and International Studies, της Daniela Schwarzer, Διευθύντριας του German Council on Foreign Relations και του Thomas Wright, Διευθυντή του Center on the United States and Europe στο Brookings Institution με το Βασίλη Κουτήφαρη, διευθυντή προγραμμάτων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, την οποία διοργάνωσε το Delphi Economic Forum στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων λόγου που αναφέρονται στις ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις αποτελούν προοίμιο της μεγάλης διοργάνωσης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum V) που θα πραγματοποιηθεί φέτος ως ψηφιακή εκδήλωση από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ζωντανές συνομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.

To BLOD ευχαριστεί το Delphi Economic Forum για την άδεια αναδημοσίευσης της διαδικτυακής συζήτησης.

Λαμπρινίδης Σταύρος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Οικοτροφείου του Κολλεγίου Αθηνών, απέκτησε δύο πτυχία από πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες από το Amherst College και Νομική από το Yale Law School. Διατέλεσε Αρχισυντάκτης της νομικής επιθεώρησης The Yale Journal of International Law στο διάστημα 1987-1988. Στη συνέχεια μεταξύ 1988 και 1993 εργάστηκε ως δικηγόρος στην Washington, στην εταιρεία Wilmer, Cutler & Pickering με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς διαιτησίες. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ενώ έχει βραβευτεί για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό από την επιτελική οργάνωση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών και αργότερα Υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου κατά το διάστημα 1994-1996, ενώ το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Συνεχίζοντας την καριέρα του στο χώρο της διπλωματίας, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού (1996-1999), Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας (1999-04) και Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (2000-04).

Εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2004 και επανεξελέγη το 2009. Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος αυτού.

Από τις 17 Ιουνίου 2011 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Στις 25 Ιουλίου 2012 διορίστηκε πρώτος ειδικός εντεταλμέμος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το Μάρτιο του 2019 είναι Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Η.Π.Α..

Conley Heather Διευθύντρια, Europe Program, Center for Strategic and International Studies

Η Heather A. Conley εργάζεται στο CSIS, όπου κατέχει τις θέσεις της πρώτης αντιπροέδρου Ευρώπης, Ευρασίας και Αρκτικής και της διευθύντριας του προγράμματος για την Ευρώπη. Πριν από την ένταξή της στο CSIS το 2009, ως senior fellow και διευθύντριας για την Ευρώπη, υπηρέτησε τέσσερα χρόνια ως εκτελεστική διευθύντρια στο Γραφείο Προέδρου του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Από το 2001 έως το 2005, ήταν αναπληρώτρια υφυπουργός εξωτερικών στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων με πεδίο αρμοδιότητας τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Από το 1994 έως το 2001, ήταν ανώτερη συνεργάτις μιας διεθνούς εταιρείας συμβούλων με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Richard L. Armitage. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Επιλέχθηκε για να υπηρετήσει ως ειδική βοηθός του συντονιστή της αμερικανικής βοήθειας για τα κράτη που είχαν μόλις ανεξαρτητοποιηθεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση και έχει λάβει δύο Meritorious Honor Awards από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εμφανίζεται συχνά ως αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής και ειδική σε ευρωπαϊκά θέματα στο CNN, το MSNBC, το BBC, το NPR και το PBS, μεταξύ άλλων διακεκριμένων μέσων ενημέρωσης. Είναι κάτοχος B.A. στις διεθνείς σπουδές από το West Virginia Wesleyan College και M.A. στις διεθνείς σχέσεις από το Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS).

Schwarzer Daniela Διευθύντρια, German Council on Foreign Relations

Η Δρ. Daniela Schwarzer είναι διευθύντρια του German Council on Foreign Relations (DGAP).

Προηγουμένως, ήταν μέλος της εκτελεστικής ομάδας του German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF), διατελώντας ανώτερη διευθύντρια ερευνών, καθώς και επικεφαλής του γραφείου του Βερολίνου και του προγράμματος για την Ευρώπη. Πριν από τη θητεία της στο GMF, εργάστηκε οκτώ χρόνια στο German Institute for International and Security Affairs (SWP), όπου ήταν επικεφαλής της ερευνητικής της ομάδας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από το 2008 έως το 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Πολωνία και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της θητείας της κάθε χώρας στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Centre d’Analyse Stratégique για τον Γάλλο πρωθυπουργό και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας «Ευρώπη» της Επιτροπής της Λευκής Βίβλου για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή Πολιτική. Πριν ενταχθεί στο SWP, εργάστηκε ως συντάκτρια άρθρων γνώμης και ανταποκρίτρια της Γαλλίας για τους Financial Times Deutschland.

Από το 2014, κατέχει ανώτερη θέση έρευνας και διδασκαλίας στο School of Advanced International Studies (SAIS) του Johns Hopkins University. Ήταν Fritz Thyssen Fellow στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ την περίοδο 2012–13. Δίδαξε για αρκετά χρόνια στο Freie Universität Berlin και στο Hertie School of Governance και έχει δώσει διαλέξεις στο Collège d'Europe στη Μπριζ, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Μακάο και στο Universität Salzburg. Εργάζεται στις συμβουλευτικές επιτροπές του European Council on Foreign Relations (ECFR) και του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι και είναι μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BNP Paribas.

Wright Thomas Διευθυντής, Center on the United States and Europe, Brookings Institution

Ο Thomas Wright είναι διευθυντής του Center on the United States and Europe και ανώτερος συνεργάτης του Project on International Order and Strategy του Brookings Institution. Αρθρογραφεί στο περιοδικό The Atlantic και είναι nonresident fellow στο Lowy Institute for International Policy. Είναι συγγραφέας του «All Measures Short of War: The Contest for the 21st Century and the Future of American Power» που δημοσιεύθηκε από το Yale University Press τον Μάιο του 2017. Εργάζεται πάνω στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, το Brexit και το μέλλον της ΕΕ, την οικονομική αλληλεξάρτηση, την θεώρηση του κόσμου από τον Ντόναλντ Τραμπ και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Georgetown University, Master of Philosophy από το Cambridge University και πτυχίου και μεταπτυχιακού από το University College Dublin. Έχει, επίσης, πραγματοποιήσει προ-διδακτορική έρευνα με υποτροφία στο Belfer Center for Science and International Affairs του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καθώς και μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Υπήρξε προηγουμένως εκτελεστικός διευθυντής σπουδών στο Chicago Council on Global Affairs και λέκτορας στο Harris School for Public Policy του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Συνεργασίες:
Fulbright Commission, Ιρλανδία, αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου
International Politics Reviews, Palgrave Macmillan, συντακτική επιτροπή

Κουτήφαρης Βασίλης Program Manager, Minda de Gunzburg Center for European Studies, Harvard University

Ο Βασίλης Κουτήφαρης είναι διευθυντής προγραμμάτων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Προηγουμένως, ήταν διευθυντής προγραμμάτων εξωτερικής πολιτικής στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον και αναλυτής διεθνούς στρατηγικής στη MetLife στη Νέα Υόρκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη διεθνή δημόσια πολιτική από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μεταπτυχιακού διπλώματος στις παγκόσμιες στρατηγικές επικοινωνίες από το Πανεπιστήμιο Georgetown και πτυχίου στις επιχειρήσεις και την ιστορία της τέχνης από το Franklin and Marshall College.

Σχετικές ομιλίες