Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The view from the North

Pyykkö Juha, Sammelin Charlotte, Holm Klavs A., Andersen Frode Overland, Βέττας Νίκος

26 Μαΐου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:41:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 53

To Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) διοργανώνει σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων μέσα από τις οποίες τίθενται ερωτήματα, διατυπώνονται και αναλύονται απόψεις και προβληματισμοί για επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 και την επόμενη μέρα αυτής για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο πλαίσιο των e-Συζητήσεων διοργανώθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "The view from the North".

Πώς η κρίση της πανδημίας COVID-19 και η αντιμετώπισή της επηρεάζει την κοινωνία και την οικονομία στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης; Ποιες ήταν οι κύριες πολιτικές απαντήσεις για την υποστήριξη των εθνικών οικονομιών; Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες που διαγράφονται; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών; Ποιες είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα;

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Η Α.Ε., πρέσβης της Φινλανδίας, κ. Juha Pyykkö

Η Α.Ε., πρέσβυς της Σουηδίας, κ. Charlotte Sammelin

Η Α.Ε., πρέσβης της Δανίας, κ. Klavs A. Holm

Η Α.Ε., πρέσβης της Νορβηγίας, κ. Frode Overland Andersen

Συντονισμός: Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της συζήτησης.

Pyykkö Juha Πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα
Sammelin Charlotte Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα

Η Charlotte Sammelin υπηρετεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 ως Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, ασχολήθηκε κυρίως με πολιτικά και οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξωτερική πολιτική, θέματα γειτονίας και ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εμπόριο, εσωτερική αγορά της ΕΕ, καθώς και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβώνας. Πριν αναλάβει τα καθήκοντα της Πρέσβεως στην Ελλάδα, εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας στην Στοκχόλμη από το 2015 έως το 2017. Η Πρέσβης Sammelin εργάσθηκε επίσης για 12 έτη στις Βρυξέλλες σε θέσεις όπως Σύμβουλος της Ομάδας Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία, Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman van Rompuy, καθώς επίσης και στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Σουηδίας στην ΕΕ. Υπηρέτησε, επίσης, και στη Σουηδική Πρεσβεία στην Μαδρίτη. Πριν την είσοδο της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας, υπήρξε σύμβουλος στον ΟOΣΑ στο Παρίσι σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και γεωργίας. Η Πρέσβης Sammelin είναι κάτοχος Master’s Degree Πολιτικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό και Οικονομικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου.

Holm Klavs A. Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1953 στην Κοπεγχάγη

1980 M.A. στην Πολιτική Επιστήμη, Πανεπιστήμιο Aarhus

1980 Εισαγωγή στη Δανική Υπηρεσία Εξωτερικών

1981 Προϊστάμενος τμήματος, Υπουργείο Εξωτερικών (Αναπτυξιακή Πολιτική της ΕΚ)

1986 Πρώτος Γραμματέας, Βασιλική Πρεσβεία της Δανίας, Παρίσι (Τομεακές πολιτικές της ΕΚ)

1989 Προϊστάμενος τμήματος, Υπουργείο Εξωτερικών (Οικονομικά Θέματα ΕΚ)

1993 Σύμβουλος, Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δανίας στην ΕΕ, Βρυξέλλες (Συντονιστής της πρεσβείας για θέματα τύπου)

1996 Προϊστάμενος Τμήματος, Υπουργείο Εξωτερικών (ΠΟΕ, ΟΟΣΑ, Παγκοσμιοποίηση, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία)

2001 Υπουργός (Αναπληρωτής Πρέσβης), Βασιλική Πρεσβεία της Δανίας, Λονδίνο (Πολιτική Ασφαλείας, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Διατλαντικές Σχέσεις, Βρετανική Εσωτερική Πολιτική, Διοίκηση Πρεσβείας)

2005 1η Σεπτεμβρίου - Πρέσβης στη Σιγκαπούρη (διαπιστευμένος στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Μπρουνέι)

2007 Αναπληρωτής Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Πρέσβης, Υπουργείο Εξωτερικών

2012 Αναπληρωτής Γραμματέας Αρκτικών Υποθέσεων, Πρέσβης, Υπουργείο Εξωτερικών

2013 Πρέσβης στον ΟΟΣΑ και την ΟΥΝΕΣΚΟ, Παρίσι

2018 Πρέσβης στην Αθήνα και τη Λευκωσία

Βιβλία και διαλέξεις για θέματα ΕΕ, ΠΟΕ, Διαπραγματευτικές Δεξιότητες

Διοικητής του Τάγματος του Dannebrog, 1ος βαθμός (Δανία 2011)

Τάγμα του Ιερού Θησαυρού (Ιαπωνία 1998)

Officier de l'Ordre de Merit National (Γαλλία 1989)

Χόμπι: Πολιτική, ιστορία, αθλητισμός

Ο κ. Holm είναι παντρεμένος με την Tove Dindler Holm (γεννήθηκε το 1953) και έχει 1 γιο (γεννημένο το 1981) και 2 κόρες (γεννημένες το 1985 και το 1988).

Andersen Frode Overland Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Frode Overland Andersen είναι ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1972. Προηγουμένως, είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνίας του νορβηγικού Υπουργείου Εξωτερικών από το 2011 έως το 2014 και διευθυντής επικοινωνίας από το 2014.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες