Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Europe before and after Covid-19

Γεραπετρίτης Γιώργος, Διαμαντοπούλου Άννα, Κρητικός Αλέξανδρος, Παυλακούδη Ευφροσύνη

29 Απριλίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:23 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 220
Ομιλητές
Γεραπετρίτης Γιώργος
Διαμαντοπούλου Άννα
Κρητικός Αλέξανδρος
Παυλακούδη Ευφροσύνη

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
29/04/2020

Διάρκεια
01:14:23

Εκδήλωση
Delphi Economic Forum V

Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση

Διοργάνωση
Delphi Economic Forum

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής, Πολιτική

Ετικέτες
Delphi Economic Forum, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, Ευρώπη

«Η Ευρώπη πριν και μετά τον κορωνοϊό». Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, της Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννας Διαμαντοπούλου και του Διευθυντή Ερευνών του German Institute for Economic Research (DIW), Αλέξανδρου Κρητικού με τη δημοσιογράφο Ευφροσύνη Παυλακούδη, την οποία διοργάνωσε το Delphi Economic Forum στο πλαίσιο μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων λόγου που αναφέρονται στις ιστορικές, οικονομικές, πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι διαδικτυακές αυτές εκδηλώσεις αποτελούν προοίμιο της μεγάλης διοργάνωσης του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum V) που θα πραγματοποιηθεί φέτος ως ψηφιακή εκδήλωση από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ζωντανές συνομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.

To BLOD ευχαριστεί το Delphi Economic Forum για την άδεια αναδημοσίευσης της διαδικτυακής συζήτησης.

Γεραπετρίτης Γιώργος Υπουργός Επικρατείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι Υπουργός Επικρατείας.

Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Έχει πτυχίο από το Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ, LL.M. Δημοσίου Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και Διδακτορικό Δίπλωμα Δικαίου από Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ (HLG) για το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Κρητικός Αλέξανδρος Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Βερολίνο

Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin), όπου διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος "Innovation, Manufacturing, Service" από το 2008 και Αντιπρόεδρος από το 2010. Παράλληλα, είναι Καθηγητής Βιομηχανικών και Θεσμικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασιακών Μελετών (IZA) της Βόννης και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) της Νυρεμβέργης.

Γεννήθηκε το 1965, σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, από όπου έλαβε το 1989 το πτυχίο του. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Μικροοικονομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και έλαβε διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου το 1996. Ηταν Research Fellow του German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον (1999), EU-TMR Research Fellow στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000) και είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Επιστημών και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της German Economic Association. Από το 2010 είναι συντάκτης του περιοδικού Small Business Economics.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Economics Letters, Journal of Economic Behavior and Organization, Journal of Environmental Economics and Management, Kyklos, Reserch Policy και Small Business Economics. Τα OpEds του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες όπως Süddeutschen Zeitung, Handelsblatt, Cicero, Die Zeit, Havard Business Review, Frankfurter Allgemeine, Focus και Καθημερινή.

Παυλακούδη Ευφροσύνη Δημοσιογράφος - Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έκδοσης, Kappa News

Η Ευφροσύνη Παυλακούδη είναι δημοσιογράφος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έκδοσης του Kappa News.

Σχετικές ομιλίες

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές; 01:10:29

Οκτ 21, 2020

COVID-19: Θεωρίες Συνομωσίας, κινήματα διαμαρτυρίας και αντιδράσεις στα μέτρα: μπορούμε να μιλήσουμε για κινηματικές δομές;

Διαμαντοπούλου Άννα Γραβάνης Αχιλλέας Καρατράντος Τριαντάφυλλος Παναγιωτόπουλος Παναγής Φραγκονικολόπουλος Χρήστος Μπάρμπα Μάιρα

Γλώσσα: Ελληνική