Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μεταφραστικός βίος - ή χαμένος στη μετάφραση

Τριανταφυλλόπουλος Ν. Δ.

7 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1825
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο Γ΄Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, του οποίου το κύριο θέμα ήταν: «Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος», με την κεντρική ομιλία «Μεταφραστικός βίος ή χαμένος στη μετάφραση» επισκοπήθηκαν συνοπτικά τα προβλήματα που παρουσιάζει η μελέτη και η έρευνα των παπαδιαμαντικών μεταφράσεων. Επισημάνθηκαν οι κυριότεροι σταθμοί αυτής της σπουδής, οι αστοχίες και τα επιτεύγματα. Έγινε λόγος για το ποιόν των μεταφράσεων, τις επιδράσεις τους στο πεζογραφικό έργο του Παπαδιαμάντη, τους μεταφραστικούς του τρόπους αλλά και για την καθημερινή επίμοχθη μεταφραστική του θητεία. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από τέσσερις μεταφράσεις.

Τριανταφυλλόπουλος Ν. Δ. Φιλόλογος, Κριτικός εκδότης των "Απάντων" Παπαδιαμάντη

Ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος (Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος), γιός του φιλολόγου γυμνασιάρχη Διονυσίου και της Μαργαρίτας Τριανταφυλλοπούλου, γεννήθηκε το 1933 στο Διδυμότειχο, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, αλλά θεωρεί τον εαυτό του Ευβοέα.


Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, όπου και κατοικεί. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε σε σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως της Κύπρου, της Λήμνου και της Εύβοιας (1959-1990). Η γυναίκα του Βικτώρια, με την οποία απέκτησε τέσσερα τέκνα, κατάγεται από την Κύπρο.

Αρχικά ασχολήθηκε με τη μετάφραση του ιστορικού Πολύβιου (9 τόμοι). Αργότερα επιμελήθηκε την κριτική έκδοση των Απάντων Παπαδιαμάντη («Δόμος», 1981-1988), την Αλληλογραφία Παπαδιαμάντη (1992), την έκδοση των Διηγημάτων του Μωραϊτίδη (3 τόμοι) καθώς και τα Γράμματα Γιώργου Σεφέρη και Ζήσιμου Λορεντζάτου.


Τα τελευταία 30 χρόνια μελετά συστηματικά το έργο του Παπαδιαμάντη, πρωτότυπο και μεταφραστικό, και με συνεπιμελήτρια την κόρη του Λαμπρινή έχει εκδώσει 11 παπαδιαμαντικές μεταφράσεις (Τσέχωφ, Μωπασσάν, Μπρετ Χαρτ, Τζέρομ Κ. Τζέρομ, Χωλλ Κέιν, Ε. Γ. Ουέλλς κλπ.). Εκδίδει από το 1992 το περιοδικό Παπαδιαμαντικά Τετράδια. Έχει καταρτίσει ανθολογίες κειμένων για τον Παπαδιαμάντη και τον Αλ. Μωραϊτίδη.

Ασχολήθηκε επίσης με το έργο του Χαλκιδαίου ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Σκαρίμπα, το οποίο του ενέπνευσε τα διηγήματα των συλλογών Λιμενάρχης Ευρίπου και Ανύπαρχτο λιμάνι.

Σχετικές ομιλίες