Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Καινοτομία ως Κινητήρια Δύναμη για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις

Pyatt Geoffrey Ross, Παγουλάτος Γιώργος, Λαζαρίδου Έφη, Μπακατσέλος Νικόλαος, Παπαδιάς Κωνσταντίνος, Σταμούλη Νεκταρία

9 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:53:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 102

Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο: «Ελληνοαμερικανικές Οικονομικές Σχέσεις και το Μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας» και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Η συζήτηση εστιάζει στη σημασία που έχουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην τεχνολογία για την ελληνική εθνική οικονομία και για μία ακόμα πιο στενή ελληνο-αμερικανική μελλοντική συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.

Χαιρετισμοί:
Geoffrey R. Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ/ Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομιλητές:
Έφη Λαζαρίδου, Chief Executive Officer & Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά
Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος, Ελληνο-Aμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο
Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Εκτελεστικός Διευθυντής, ACG Research, Technology & Innovation Network (RTIN)/ Επιστημονικός Διευθυντής, ACG Research Center (ACG-RC)/ Καθηγητής Πληροφορικής, Deree & Alba; Συνεργάτης, IEEE & European Alliance of Innovation
Συντονίζει η Νεκταρία Σταμούλη, Ανταποκρίτρια στην Ελλάδα, Politico/ Συντάκτρια διεθνούς ρεπορτάζ, ΑΠΕ

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

 

Pyatt Geoffrey Ross Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία

Ο Geoffrey R. Pyatt [Τζέφρυ Ρ. Πάιατ] διπλωμάτης καριέρας με βαθμό Πληρεξούσιου Υπουργού, ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Υπηρέτησε ως Πρέσβης στην Ουκρανία από το 2013 – 2016 και έλαβε το Βραβείο Robert Frasure Memorial Award σε αναγνώριση της αφοσίωσής του στην ειρήνη και την ανακούφιση όσων υποφέρουν στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων από 2010 – 2013. Υπήρξε Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Αποστολής στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη της Αυστρίας από τοπ 2007 – 2010. Υπηρέτησε επίσης στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί ως Επιτετραμμένος από το 2006-2007 και ως Πολιτικός Σύμβουλος από το 2002-2006. Ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε και ως Οικονομικός Σύμβουλος στο Αμερικανικό Προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ από το 1999-2002 και ως επικεφαλής του Αμερικανικού Προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν από το 1997-1999. Από το διορισμό του στο Διπλωματικό Σώμα το 1989 υπηρέτησε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας, στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και την Ινδία.

Πριν εργασθεί για το Υπουργείο Εξωτερικών εργάσθηκε για τον Δι-Αμερικανικό Διάλογο, μια δεξαμενή σκέψης που φέρνει κοντά ηγέτες από χώρες της Βόρειας, Νότιας, και Κεντρικής Αμερικής.

Ο Πρέσβης Πάιατ μεγάλωσε στη Λα-Χόγια της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Γέηλ, και Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από τα Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ιρβάιν.

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Λαζαρίδου Έφη Chief Executive Officer & Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά

Η κ. Λαζαρίδου ανέλαβε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Eπανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων: Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά» τον Ιούνιο του 2018. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πολυετές πρόγραμμα που υλοποιείται στην Ελλάδα με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχοντας επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers και συνεργάτες το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η κ. Λαζαρίδου είναι έμπειρη επαγγελματίας στο χώρο της στρατηγικής μάρκετινγκ και branding με εξειδίκευση στον Αγροδιατροφικό τομέα, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και ιστορικό επιτυχούς ολοκλήρωσης σύνθετων διεθνών πρωτοβουλιών. Μεταξύ άλλων, έχει διευθύνει σημαντικά έργα εθνικής σημασίας, όπως η στρατηγική μάρκετινγκ και branding για την Ελλάδα ως Τουριστικό Προορισμό, το μεγαλύτερο έργο συμβουλευτικής στην επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, και η στρατηγική μάρκετινγκ και branding για το Ελληνικό Κρασί στις διεθνείς αγορές. Έχει επίσης διευθύνει πολυάριθμα απαιτητικά έργα για συνεταιρισμούς, πολυεθνικές εταιρίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κ. Λαζαρίδου διαθέτει ένα ποικίλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο με σπουδές ως Χημικός Μηχανικός, στη Μουσική, την Πολιτιστική Διαχείριση και το Marketing. Είναι επίσης πιστοποιημένη coach και εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Associate του Chartered Institute of Marketing του Λονδίνου και Associate Certified Coach του International Coach Federation. Το 2017 επιλέχθηκε ως μέντορας του διεθνούς προγράμματος «Καθοδήγηση Γυναικών στην Επιχειρηματικότητα» του Ιδρύματος Cherie Blair.

Μπακατσέλος Νικόλαος Πρόεδρος, Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.» "Pyramis Deutschland GmbH". Στο παρελθόν διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην "Imperium ΑΕΕΧ" και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην "Egnatia Bank Securities S.A." καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.». Από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Ιούνιο 2016 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank. Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδος. Είναι μέλος της Επιτροπής Υποστήριξης ΕΚΕΤΑ, Έφορος του Κολλεγίου Anatolia, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΕ και Επίτιμος Πρόξενος Βελγίου στην Βόρεια Ελλάδα.

Έχοντας υπάρξει, για αρκετά χρόνια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, τον Ιούνιο του 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του AMCHAM και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος και από τον Ιούνιο του 2019 είναι Πρόεδρος του AMCHAM. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.

Παπαδιάς Κωνσταντίνος Εκτελεστικός Διευθυντής, ACG Research, Technology & Innovation Network (RTIN) - Επιστημονικός Διευθυντής, ACG Research Center (ACG-RC) - Καθηγητής Πληροφορικής, Deree & Alba; Συνεργάτης, IEEE & European Alliance of Innovation

Ο Δρ. Παπαδιάς είναι Καθηγητής στο Deree στο τμήμα Information Technology και Επιστημονικός Διευθυντής στο ACG Research Center από τον Φεβρουάριο του 2020. Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο Aalborg University στη Δανία και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Διετέλεσε Πρύτανης (2014-2019) και Καθηγητής (2006-2019) του Athens Information Technology, Technical Manager (2001-2006) και Ερευνητής (1997-2001) στα Bell Labratories, Επίκουρος Καθηγητής στο Carnegie Mellon University (2006-2011) και στο Columbia University (2004-2005), μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Stanford University (1995-1997) και ερευνητής στο Institut Eurécom (1992-1995). Τα διδακτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ασύρματες επικοινωνίες, signal processing, antenna systems και machine learning. Έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις και 4 βιβλία, κατέχει 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει λάβει πάνω από 9.000 αναφορές και το έργο του έχει αναγνωριστεί πολλές φορές. Έχει προσελκύσει υποτροφίες για έρευνα, των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Είναι, επίσης, μέλος του IEEE και του European Alliance of Innovation.

Σταμούλη Νεκταρία Ανταποκρίτρια στην Ελλάδα, Politico - Συντάκτρια διεθνούς ρεπορτάζ, ΑΠΕ

Η Νεκταρία Σταμούλη είναι δημοσιογράφος με έδρα την Αθήνα που καλύπτει θέματα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή για το Politico Europe, ενώ αναλαμβάνει και θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής για λογαριασμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στο παρελθόν έχει υπάρξει ανταποκρίτρια της περιοχής για τη Wall Street Journal και το Dow Jones Newswires, καλύπτοντας τη δεκαετή ελληνική οικονομική κρίση, καθώς και την κυπριακή κρίση χρέους και την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της WSJ, η Νεκταρία εργάστηκε στον τομέα της επιχειρηματικής δημοσιογραφίας και της ειδησεογραφίας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης -έντυπα, διαδικτυακά και τηλεοπτικά. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διεθνή Δημοσιογραφία από το City University του Λονδίνου.

Σχετικές ομιλίες