Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων

Κωστόπουλος Αλέξανδρος, Μουρούτη Σοφία, Μπουραντάς Δημήτρης, Σταυρίδης Στέλιος

22 Φεβρουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2211

Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Sir Ken Robinson «ΑΛΛΗ ΛΟΓΙΚΗ, Για μια επανάσταση δημιουργικότητας» διοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς τού Βιβλίου, μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

«Η προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων»

Σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου "Άλλη Λογική", Sir Ken Robinson, “η δημιουργικότητα είναι το σπουδαιότερο δώρημα της ανθρώπινης ευφυΐας. Όσο πιο σύνθετος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο δημιουργικοί χρειάζεται να είμαστε για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του. Κι ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν διαθέτουν ολωσδιόλου δημιουργικές ικανότητες”.

Το “Άλλη Λογικη”́ (τίτλος πρωτοτύπου: Out of Our Minds) ασχολείται με το γιατί η δημιουργικότητα έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν είναι δημιουργικοί, πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και τι μπορούμε να κάνουμε επ’ αυτού.

Ασχολείται πολύ βαθύτερα με τους λόγους που καθιστούν τόσο επείγουσα την αναγκαιότητα ανάπτυξης των φυσικών μας ταλέντων καθώς επίσης και με το πώς και το γιατί οι οργανωτικές δομές διοίκησης γενικά και οι εκπαιδευτικές διαδικασίες ειδικότερα, έχουν την τάση να τα καταπνίγουν.

Το «Άλλη Λογική» πραγματεύεται τη στάση μας απέναντι στα δεδομένα του σύγχρονου πολιτισμού που αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα: στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Το στοιχείο του απρόβλεπτου στα ανθρώπινα ζητήματα αποτελεί την καρδιά της επιχειρηματολογίας του συγγραφέα, όσον αφορά στην καλλιέργεια των δυνάμεων της δημιουργικότητας: στις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή. Μέσα από τις πολλές συζητήσεις του με διευθύνοντες συμβούλους πολυεθνικών οργανισμών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ανακαλύπτει και μας παρουσιάζει με τρόπο μοναδικό τις προοπτικές για μια επανάσταση δημιουργικότητας σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής.

«Επιδιώκοντας υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας στις διάφορες δομές διοίκησης και οργάνωσής μας, παραμελήσαμε τους ουσιώδεις εκείνους ανθρώπινους παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται φυσικά η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Σπαταλήσαμε πολλά από αυτά που οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν, επειδή δεν είδαμε την αξία τους. Στην πορεία, θέσαμε σε κίνδυνο την ισορροπία των κοινωνιών μας, με το να μην αναγνωρίζουμε πόσο εμπλουτιζόμαστε όλοι από τα διαφορετικά ταλέντα και τις βαθιές μας κλίσεις, και πόσο αυτές μας βοηθούν να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο».

Ένα σπουδαίο βιβλίο από έναν από τους σημαντικότερους ομιλητές παγκοσμίως που στόχο έχει να βοηθήσει τους αναγνώστες του να καταλάβουν το βάθος των δημιουργικών τους ικανοτήτων και τις αιτίες που τους έκαναν να αμφισβητήσουν αυτές τις ικανότητες, να ενθαρρύνει φορείς και οργανισμούς να πιστέψουν στις καινοτόμες δυνάμεις που διαθέτουν και να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν τις δυνάμεις αυτές να ξεδιπλωθούν.

Ένα βιβλίο για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά τον εαυτό μας και να φερόμαστε διαφορετικά μεταξύ μας,

να μάθουμε να λειτουργούμε με ΑΛΛΗ ΛΟΓΙΚΗ!

Κωστόπουλος Αλέξανδρος Ιδρυτής Repower Greece

Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος δραστηριοποιείται από το 1998 στο χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας και των διεθνών οικονομικών σχέσεων και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και διαχείριση των ειδικών σχέσεων που απαιτούνται στην εποχή μας ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα του παγκοσμιοποιημένου επιχειρηματικού και πολιτικού περιβάλλοντος.

Γεννημένος το 1972, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, αμέσως μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα και την Μεγ. Βρετανία και έχοντας αποκομίσει ήδη πολύτιμες επαγγελματικές εμπειρίες στο επίπεδο των Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων, της επικοινωνίας και του τουρισμού, ίδρυσε στην Ελλάδα την FORESIGHT | Strategy & Communications, σε συνεργασία με την ομώνυμη εταιρεία στις ΗΠΑ, η οποία και αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες Public Affairs στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, και επιχειρηματικό κόσμο στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχοντας στρατηγικές επικοινωνίας σε θέματα διαχείρισης φήμης, διαμόρφωσης σχέσεων επιρροής και ανάπτυξης της κοινωνικής υπευθυνότητας.

Από το 2008 είναι Director για την Ελλάδα του οργανισμού American Citizens Abroad με έδρα τη Γενεύη, ενώ από τον Ιούνιο του 2010 είναι εκλεγμένος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Συνιδρυτής του Ινστιτούτου Περιφερειακού Διαλόγου και Στρατηγικής - ΙΠΕΔΙΣ, έχει δημοσιεύσει κείμενα κοινωνικής και πολιτικής κριτικής, ενώ το 2008 εξέδωσε το βιβλίο Γέφυρες Συνεργασίας - Σχέδιο Μάρσαλ και Ελλάδα και το 2009 το βιβλίο Γέφυρες Ελευθερίας - Ο Αμερικανικός Φιλελληνισμός κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Πρόσφατα ξεκίνησε την διεθνή grassroot εκστρατεία Repo(we)rGreece με στόχο τον επαναπροσδιορισμό και την ισχυροποίηση της εικόνας και του ρόλου της Ελλάδας.

Μουρούτη Σοφία Φιλόλογος, Καθηγήτρια Β΄βάθμιας

H Σοφία Μουρούτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Παράλληλα μελέτησε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Μουσική.


Εργάσθηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών μεταξύ των ετών 1989 - 1990. Από το 1990 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Φιλόλογος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής.

Ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά της στον εκπαιδευτικό χώρο είναι η προώθηση της δημιουργικότητας , της βιωματικής μάθησης και της καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης. Το 1997 παρακολούθησε τις διαλέξεις του Καθηγητή Howard Gardner στη Βοστώνη των H.Π.Α., με θέμα Multiple Intelligence, Project Ζero.

Την προσπάθειά της να κάνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία, για να γίνουν πιο δημιουργικά την κάνει πράξη, εκτός από τη σχολική τάξη, ασχολούμενη, επίσης, με τα τρία της παιδιά, την Ελένη, την Αικατερίνα και τον Ιάκωβο.

Μπουραντάς Δημήτρης Καθηγητής Management, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής του Μάνατζμεντ, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει διευθύνει μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων για το Μάνατζμεντ στην Ελλάδα και έχει συγγράψει 6 βιβλία, εκ των οποίων έχουν γίνει best seller τα παρακάτω: «Μάνατζμεντ», εκδόσεις ΜΠΕΝΟΣ (2002), «Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας», εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ (2005). To μυθιστόρημα «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη», (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ) κέρδισε το βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ 2008) και βρέθηκε για τέσσερα χρόνια στις λίστες των ευπώλητων. Πρόσφατα εκδόθηκε το νέο του βιβλίο «Επί σκηνής χωρίς πρόβα», το οποίο από την έκδοσή του βρίσκεται στις λίστες των Best Sellers. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεταξύ των οποίων τα: Organization Science, Journal of Business Ethics, Organization Studies, European Management Journal, Scandinavian Management Journal, Long Range Planning, Revue Francaise de Gestion, International Studies of Management and Organization, Technology Analysis and Strategic Management, International Journal of Human Resources Management, Leadership Quarterly, Employees Relations, Food Policy, Personnel Review, Journal of Applied Business Research, Journal of Managerial Psychology, Journal of Global Marketing, κ.α. Επίσης έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές στις οποίες έχουν απονεμηθεί το πρώτο και το δεύτερο Ευρωπαϊκό βραβείο.

Διαθέτει πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία έχοντας εργαστεί ως στέλεχος, σύμβουλος και εκπαιδευτής για διεθνείς Οργανισμούς όπως Ε.Ε, ΟΟΣΑ και CIHEAM και για μεγάλο αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων οι: ΤΙΤΑΝ, Εurobank, Nestle, Coca Cola, Unilever, Diageo, Unilever, Vodafone, Cosmote, Barclays, Citibank, Bayer, Oracle, Rank Xerox, BAT, Schneider, SAP, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΑΤΕ, Εμπορική Τράπεζα, Εγνατία Τράπεζα, Μινέρβα, Carrefour, Pepsico, Marks & Spencer, Boehringer Ing., ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Αλουμύλ, Α.Β. Βασιλόπουλος, Apivita, Βιβεχρώμ, Bosch, Alico, Interamerican, Landis & Gyr, Famar, Roche, Praktiker, DDB, Wind, Χατζόπουλος, Όλυμπος, Ιασώ, Υγεία.

Ο Δημήτρης Μπουραντάς εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ηγετικών στελεχών και ομάδων, στη διοίκηση των αλλαγών, στη διοίκηση της εταιρικής κουλτούρας και στη στρατηγική ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Έχει βραβευθεί, επανειλημμένα, με τον «Τίτλο Υψηλής Διδακτικής Επίδοσης» από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγάλος αριθμός συνεντεύξεών του έχει φιλοξενηθεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, καθώς και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Προσωπική ιστοσελίδα του Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά

Σταυρίδης Στέλιος Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ

Ο Στέλιος Σταυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Σμύρνη. Είναι παντρεμένος με την Κεφαλονίτισσα Τζέλη Γασπαράτου και έχουν 3 παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τον Αλέξη και την Χριστίνα.

Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως ο Όμιλος Lavipharm (Εντεταλμένος Σύμβουλος 1984-1987), η Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον με 3.500 εργαζόμενους (Διευθύνων Σύμβουλος 1988), τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge με 3.200 εργαζόμενους (Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος 1991-1992), τα Ελληνικά Πετρέλαια (Διευθύνων Σύμβουλος 1992), τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, Πρόεδρος Δ.Σ. 1992-1993) και η ΕΥΔΑΠ, που ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την 1η Απριλίου 2013. Η πλούσια καριέρα του περιλαμβάνει, επίσης, εκτενή διεθνή δραστηριότητα σε πολλές χώρες.

Το 2006 τιμήθηκε με το Βραβείο του Έλληνα Quality Leader of the Year από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ποιότητας.

Είναι ιδρυτής του Ομίλου Ideales (Piscines Ideales, Ideales Spa, Ideales Resort, Ideales Constructions), που ξεχωρίζει για τον τρόπο άσκησης της επιχειρηματικότητας και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η Piscines Ideales βραβεύθηκε κατ’επανάληψη σε Ελλάδα και Ευρώπη, για το εργασιακό της περιβάλλον : Για 3 συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008, 2009) αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη εταιρεία για να εργάζεται κανείς (Best Workplace) στην Ελλάδα και μέσα στις 10 καλύτερες της Ευρώπης, ενώ το 2009 κατέλαβε την 1η θέση πανευρωπαϊκά.

Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι :

Πρόεδρος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης, που στόχο έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του EuroCommerce, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργοδοτών (Βρυξέλλες).

Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ.

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Πρώην Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος.

Πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ.

Πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώην Α’ Αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Τακτικός αρθρογράφος της ΕΣΤΙΑΣ και άλλων εφημερίδων.

Προσωπική ιστοσελίδα του Στέλιου Σταυρίδη