Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Education and Innovation In the 21st Century: Opening Frontiers for the Business Market - Session ΙI

Μάγκλαρης Βασίλης, Bradfield Ron, Σιδερίδης Ισίδωρος, Μοδιάνο-Λεών Λύδα, Καζάζης Ιωάννης, Ridgers Bill

28 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:01:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1541
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής τους για την εκπαίδευση, τα συνέδρια του Economist, η Microsoft και το Βρετανικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν από κοινού τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Εκπαίδευση και καινοτομία στον 21ο αιώνα: Ανοίγοντας ορίζοντες στην αγορά εργασίας», στο πλαίσιο του οποίου διερευνήθηκε η διασύνδεση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και ευρύτερης προοπτικής με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Καθώς η παγκόσμια αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, ο ρόλος της εκπαίδευσης αναδεικνύεται πλέον σε καταλυτικό παράγοντα της ευδοκίμησης καθιστώντας, συνακολούθως, την εν λόγω πρωτοβουλία των τριών οργανισμών εξέχουσας σημασίας.

Οι θεματολογικοί άξονες του συνεδρίου εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη στρατηγική και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εκπαίδευση, στο ρόλο των νέων τεχνολογιών, σε θέματα επιχειρηματικότητας καθώς και στην παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομιλητές με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία κλήθηκαν να εξετάσουν τον ρόλο και την τοποθέτηση της εκπαίδευσης σε σχέση με την αγορά εργασίας, υπό το πρίσμα παραγόντων όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση, οι θεσμικές εξελίξεις, οι διαθέσιμες υποδομές, οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι κοινωνικές ανάγκες, που διέπουν σήμερα την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα.

Να μην «σπάσει» λόγω της κρίσης το λεγόμενο τρίγωνο της γνώσης: «πανεπιστήμια – ερευνητικά κέντρα – καινοτόμοι επιχειρήσεις», διαμήνυσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης, περιγράφοντας τις προσπάθειες του υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφορικά με τη διαδικασία χρηματοδότησης της έρευνας, σημείωσε ότι η κρατική επιχορήγηση στο στάδιο της βασικής έρευνας ανέρχεται στο 100% και ότι όσο η διαδικασία πλησιάζει στην έννοια του προϊόντος, εισέρχεται ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα.

Περισσότερο ακαδημαϊκή παρά κοινωνική χαρακτήρισε την εμπειρία των φοιτητών, «οι οποίοι δεν αναπτύσσουν κριτική σκέψη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους» σημείωσε στην ομιλία του ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Strathclyde Business School από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ron Bradfield. Ο ίδιος μίλησε για κρίση στην εκπαίδευση, η οποία είναι αντιμέτωπη με τη μείωση της χρηματοδότησης. «Έχουμε εκατομμύρια αποφοίτους και συγχρόνως κενές θέσεις που απαιτούν δεξιότητες», ανέφερε, τονίζοντας ότι υπάρχουν απόφοιτοι οι οποίοι «δεν είναι χρήσιμοι για αυτό το οποίο χρειαζόμαστε».

Οι μαθητές οφείλουν «να κλείσουν το flight mode στην τάξη» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της InEdu Ισίδωρος Σιδερίδης, προκειμένου να καταδείξει την ανάγκη «ψηφιοποίησης» των μαθητών και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της εταιρείας (80 άτομα – 3,7 εκατ. τζίρο – θετικό πρόσημο παρόλη την κρίση), εξέφρασε την πρόθεση επέκτασης και εκτός Ελλάδας από το 2013.

Τις προδιαγραφές του προγράμματος “ egg - enter•grow•go”, το οποίο θα στηρίξει την εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών περιέγραψε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια και επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου Eurobank Λύδα Μοδιάνο-Λεών. Το πρόγραμμα ισχύει για 12 μήνες και αφορά σε νέους και νέες από 18 έως 35 ετών, οι οποίοι θα συγκροτήσουν 20 επιχειρηματικές ομάδες. «Το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή μας δημιουργεί την ευθύνη να φέρουμε εις πέρας ένα έργο το οποίο έχει γεμίσει με προσδοκίες νέους και νέες», επισήμανε η υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της Eurobank.

Την οπτικοποίηση του ερωτήματος και της απάντησης ως βασικό στοιχείο της ερευνητικής διαδικασίας επισήμανε ο στην ομιλία του ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Καζάζης. Ο κ. Καζάζης ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο έχουν γίνει μέρος του μυαλού και του εαυτού μας και πρόσθεσε ότι, παρόλα τα αναντίρρητα πλεονεκτήματά τους, θέτουν σε κίνδυνο την προσήλωση στο έντυπο βιβλίο, «το οποίο προκαλεί τη συγκέντρωση του αναγνώστη, τη βαθιά ανάγνωση». Σε αυτό το πλαίσιο, επέστησε την προσοχή στην αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Καταλήγοντας, προέτρεψε για «εκπαίδευση μέσα από την παράδοση αλλά όχι για την παράδοση».

Μάγκλαρης Βασίλης Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Έλαβε το Πτυχίο του Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ το 1974, το Master of Science στο Polytechnic Institute of Brooklyn το 1975 και το Διδακτορικό του (Ph.D.) στη κατεύθυνση Ηλεκτρολόγου Μηχανικού - Μηχανικού Πληροφορικής από το Columbia University, στη Νέα Υόρκη το 1979.

Από το 1979 έως το 1981 εργάσθηκε στην Network Analysis Corporation, Great Neck, New York, όπου ασχολήθηκε και διεύθυνε έργα και μελέτες σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα φωνής και δεδομένων. Το 1981 ήταν σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για θέματα τηλεπικοινωνιακής πολιτικής κατά την περίοδο απελευθέρωσης των Αμερικανικών τηλεπικοινωνιών. Από το 1981 έως το 1989 δίδαξε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Πληροφορικής (Department of Electrical Engineering & Computer Science) στο Polytechnic University (πρώην Polytechnic Institute of Brooklyn), Brooklyn, New York ΗΠΑ, όπου προήχθη το 1987 σε Μόνιμο Αναπληρωτή Καθηγητή (tenured Associate Professor). Από τον Οκτώβριο του 1989 απασχολείται στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Ε.Μ.Π., όπου είναι Καθηγητής στον Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής.

Η διδακτική, ερευνητική και επαγγελματική του δραστηριότητα καλύπτει περιοχές τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με έμφαση στη διαχείριση δικτύων τηλεματικής, στατιστική ανάλυση τηλεπικοινωνιακής κίνησης, μοντέλα προηγμένων δικτύων Internet νέας γενιάς, τεχνικές παροχής πόρων - υπηρεσιών σε δίκτυα και κατανεμημένα συστήματα πληροφορικής (Grid, SOA - Service Oriented Architectures), διαχείριση ασφάλειας δικτύων και κατανεμημένων συστημάτων και αλγόριθμους βελτίστου σχεδιασμού δικτύων. Διδάσκει προπτυχιακά μαθήματα σε “Διαχείριση Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα” και “Θεωρία Αναμονής” και μεταπτυχιακά μαθήματα σε “Τηλεπικοινωνίες Video ,” Δίκτυα “Ηλεκτρονικού Εμπορίου και “Απελευθέρωση & Ρύθμιση στις Τηλεπικοινωνίες.”

Στο Ε.Μ.Π. ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Διαχείρισης & Βελτίστου Σχεδιασμού Δικτύων (Network Management & Optimal Design Laboratory - NETMODE). Το εργαστήριο στηρίζει την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών ερευνητών και τελειοφοίτων σπουδαστών του Ιδρύματος με μερική χρηματοδότηση από Προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R & D) της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Commission) και Εθνικών φορέων.

Ήταν κύριος επιβλέπων τεσσάρων μεταπτυχιακών φοιτητών που έλαβαν το Διδακτορικό πτυχίο (Ph.D.) στις ΗΠΑ. Στο Ε.Μ.Π. ήταν κύριος επιβλέπων οκτώ Υποψηφίων Διδακτόρων που έλαβαν το Διδακτορικό πτυχίο. Από το 1990 έως το 1998 ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) στο Ε.Μ.Π.

Από το 1993 έως τον Μάιο 2004 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος της ανάπτυξης του ενιαίου ψηφιακού δικτύου φωνής δεδομένων και video του Ε.Μ.Π, του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων του Ιδρύματος (ΚΕΔ), καθώς και των σχετικών Προγραμμάτων χρηματοδότησης από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για αναβάθμιση των υπηρεσιών (Intranet-Internet) και ανάπτυξη προηγμένων υποδομών τηλεκπαίδευσης.

Από το 1994 έως το 1996 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Από το 1995 έως το 2005 (δύο θητείες) ήταν Επίτροπος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Διατέλεσε για δύο θητείες μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών (ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων).

Από τον Σεπτέμβριο του 1998 έως τον Ιούνιο 2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας - ΕΔΕΤ (Greek Research & Technology Network - GRNET), φορέα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης υπευθύνου για την ανάπτυξη και διαχείριση του Ελληνικού Εθνικού Ερευνητικού – Εκπαιδευτικού Δικτύου. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ - GRNET) διασυνδέει όλα ΑΕΙ, ΤΕΙ και τα Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα της χώρας σε δίκτυο κορμού υψηλών ταχυτήτων (έως και 10 Gbps) και μετέχει σαν εταίρος στο Διευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο Internet νέας γενιάς GEANT. Ως Πρόεδρος του ΕΔΕΤ δρομολόγησε πολύπλευρες διεθνείς δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ανάπτυξη Ερευνητικού Δικτύου Internet νέας γενιάς στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιορδανία, κλπ.), καθώς και η ενεργή συμμετοχή της Ακαδημαϊκής – Ερευνητικής κοινότητας της χώρας σε πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά έργα κατανεμημένου υπολογιστικού πλέγματος (Grid computing).

Τον Οκτώβριο του 2004 εκλέχθηκε και παραμένει Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ερευνητικών & Εκπαιδευτικών Δικτύων (National Research & Education Networks Policy Committee, NREN PC). Η Επιτροπή, εκτός από την χάραξη πολιτικής για την εναρμονισμένη ανάπτυξη Ερευνητικών – Ακαδημαϊκών δικτύων Internet νέας γενιάς σε 34 χώρες του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου, είναι υπεύθυνη για την διαχείριση και τον σχεδιασμό του δι-ευρωπαϊκού Δικτύου GEANT, συμπεριλαμβανομένων και των δι-ηπειρωτικών του διασυνδέσεων. Το GEANT συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά NREN και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συγγράψει άνω των εκατό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και λαμβάνει μέρος σε επιτροπές στρατηγικού σχεδιασμού σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο. Είναι Αντιπρόεδρος της Συγκλητικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Δικτύων του Ε.Μ.Π., μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΙΣΕΥ, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Internet του μέλλοντος (FIRE Expert Group of the European Commission) και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Διεθνούς Στρατηγικής του Ακαδημαϊκού – Ερευνητικού Δικτύου των ΗΠΑ (Standing Committee on International Strategy for Internet2).

Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Bradfield Ron Associate Dean - Director, Strathclyde Business School, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σιδερίδης Ισίδωρος Διευθύνων Σύμβουλος, InEdu

O Ισίδωρος Σιδερίδης είναι General Manager στην SiEBEN και ένας από τους ιδρυτές και μετόχους της. Επιπλέον, είναι Chief Executive Officer της InEdu, θυγατρική εταιρεία της SiEBEN για τεχνολογικές λύσεις στην εκπαίδευση. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου 1974. Είναι κάτοχος πτυχίου «Μηχανολόγος Μηχανικός»(τμήμα Παραγωγής & Διοίκησης) από το Πανεπιστήμιο Πατρών και η διπλωματική του εργασία είχε θέμα «Πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία και βαθιά γνώση του χώρου της τεχνολογίας, κατέχει τις πιστοποιήσεις «Διαχείριση Τεχνολογίας» από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (Πορτογαλία) και τέλος είναι πιστοποιημένος μηχανικός της Microsoft. Ο Ισίδωρος Σιδερίδης ήταν μέλος του Πανευρωπαϊκού Φοιτητικού Συλλόγου BEST (Board of European Students of Technology) και για 3 χρόνια ήταν αντιπρόεδρος και ταμίας. Έλαβε, εκ μέρους της SiEBEN, το βραβείο καινοτομίας της HP το 2009 καθώς και το βραβείο «Microsoft Country Partner of the year 2011»στο Λος Άντζελες. Επιπρόσθετα, έχει κερδίσει το διαγωνισμό FameLab της επιστήμης το 2011 για την Ελλάδα.

Τεχνολογικές δεξιότητες:

Cloud Computing, Business Intelligence, Unified Communications, CRM, SharePoint, Digital MarketingSolutions, Systems Integration, Mobile Solutions, IT for Education.

Μοδιάνο-Λεών Λύδα Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας, Eurobank Group

Η Λύδα Μοδιάνο-Λεών είναι Διευθύντρια του Τομέα Εταιρικής Επικοινωνίας της Τράπεζας Eurobank Ergasias από το 1998.

Από το 1994 μέχρι το 1998 διετέλεσε Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Philip Morris Hellas.

Από το 1986 μέχρι το 1994 υπηρέτησε ως Σύμβουλος Επικοινωνίας σε διάφορους επαγγελματικούς οργανισμούς, δημόσιους φορείς καθώς και στο Δήμο Πειραιά, το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τεχνολογίας (σημερινό Υπουργείο Ανάπτυξης) καθώς και το Υπουργείο Τύπου.

Σπούδασε Behavioural Science (BSc) στο Πανεπιστήμιο La Verne και European Studies (MSc) στο London School of Economics and Political Science.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Καζάζης Ιωάννης Πρόεδρος, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947-2021) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale University. Ήταν Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland.

1979-2014: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994: Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας. Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα, και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.

Ridgers Bill Business Education Editor, The Economist

Σχετικές ομιλίες