Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδος στον κλάδο της Ναυτιλίας

Surendra Shanna Dietz, Τζογόπουλος Γιώργος, Ιωάννου Δωροθέα, Μπεζαντάκου Δανάη, Τιμαγένης Χρήστος, Τσαντάνης Σταμάτης, Λιναρδάτου Οντίν

22 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 61

Η συζήτηση εντάσσεται στον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο: «Ελληνοαμερικανικές Οικονομικές Σχέσεις και το Μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας» και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και σε συνεργασία με το International Propeller Club (Port of Piraeus). Η ναυτιλία ιστορικά αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας και ταυτότητας. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι οι ισχυρότερες εδώ και δεκαετίες και νέες ευκαιρίες για συνεργασία έχουν προκύψει στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ναυτιλιακού τομέα είναι ένας άλλος χώρος μελλοντικής θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Χαιρετισμοί:
Shanna Dietz Surendra, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Υποθέσεων, Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα
Γιώργος Τζογόπουλος, Κύριος Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ομιλητές:
Δωροθέα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Shipowners Claims Bureau, Inc./ Διευθύντρια, American Steamship Owners Mutual Protection & Indemnity Association, Inc.
Δανάη Μπεζαντάκου, Γενική Γραμματέας, International Propeller Club (Port of Piraeus)/ Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navigator Shipping Consultants Ltd
Χρήστος Τιμαγένης, Α’ Αντιπρόεδρος, International Propeller Club (Port of Piraeus)/ Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Τιμαγένης
Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Seanergy Maritime Holdings Corp (NASDAQ: SHIP)
Συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Surendra Shanna Dietz Υπεύθυνη Πολιτιστικών Υποθέσεων, Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Η Shanna Dietz Surendra είναι υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. 

Τζογόπουλος Γιώργος Επιστημονικός Συνεργάτης, Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA) - Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ - Διδάσκων, ΔΠΘ

Ο Δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ ως ειδικός σε θέματα ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων και κινεζικών υποθέσεων. Είναι επίσης Διευθυντής Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας στο Centre international de formation européenne (CIFE) και Διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιπλέον, ο Δρ Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA) του Ισραήλ, όπου συντονίζει τις ηλεκτρονικές συζητήσεις του σε διάφορα διεθνή θέματα. Επίσης, είναι συνδιοργανωτής του πρόσφατα ιδρυθέντος Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ υπό την αιγίδα της B’nai B’rith International.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Δρ Τζογόπουλος επελέγη ως «young leader» από τη Διπλωματική Ακαδημία της Κίνας και την άνοιξη του 2019 ήταν υπότροφος στο πλαίσιο του International Visitor Leadership Programme (IVLP) του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων: US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and Fall of Neoconservatism (IB TAURIS), The Greek Crisis in the Media: Stereotyping in the International Press (Ashgate), και Κατανοώντας την Κίνα: Προς Ένα Νέο Modus Vivendi με τον Δυτικό Κόσμο (Ι.Σιδέρης, υπό έκδοση). Είναι τακτικός αρθρογράφος στους Global Times, το china.org.cn, τη Jerusalem Post και TA NEA. Το έργο του εμφανίζεται σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ιωάννου Δωροθέα Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Shipowners Claims Bureau, Inc. - Διευθύντρια, American Steamship Owners Mutual Protection & Indemnity Association, Inc.

Η Δωροθέα Ιωάννου γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Κατάγεται από το χωριό Πέρα της Ορεινής Λευκωσίας στην Κύπρο. Είναι δικηγόρος, και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης. Το 2005 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την SCB (Hellas) Inc., στο Γραφείο του Πειραιά της διαχειρίστριας εταιρίας του Club το 2005 και έγινε Deputy Claims Manager το 2008. Τον Δεκέμβριο του 2009 έγινε Claims Manager και διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος (Managing Director) του γραφείου του Πειραιά. Αργότερα ανέλαβε τον ρόλο του Διευθυντή Ανάπτυξης (Business Development Director) για Ευρώπη / Μέση Ανατολή / Αφρική και αμέσως μετά την συνολική ευθύνη και αρμοδιότητα στην παγκόσμια ανάπτυξη του Club. Το 2017 τιμήθηκε στο Λονδίνο με το Next Generation Shipping Lloyd's List Awards.

Μπεζαντάκου Δανάη Γενική Γραμματέας, International Propeller Club (Port of Piraeus) - Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navigator Shipping Consultants Ltd

Η Δανάη Μπεζαντακου ηγείται της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS στον χώρο της ναυτιλίας και ασχολείται παράλληλα και με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού (KEFI S.A.- Τουριστική Εταιρεία στο κέντρο της Κηφισιάς & Ξενοδοχείο MATILDA στην Ζάκυνθο). Μία από τις επαγγελματικές της επιτυχίες είναι η διοργάνωση του ετήσιου ναυτιλιακού συνεδρίου της Navigator από το 2001, όπου συγκεντρώνει τους Decision Makers της Ναυτιλίας και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στην Ελλάδα. Επιλέχτηκε ως Ευρωπαία Νέα Ηγέτης για το 2014 και Παγκόσμια Νέα Ηγέτης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum για τα έτη 2015-2020. Είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον οργανισμό Global Dignity και έχει ενταχθεί στο experts network του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με περισσότερους από 5.000 παγκοσμίως κορυφαίους ειδικούς που ασχολούνται με τη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας.

Το 2011 εκπροσώπησε την Ελλάδα, ανάμεσα σε 100 γυναίκες από 92 χώρες, στο International Visitor Leadership Program (IVLP) “Women In Leadership” που διοργανώθηκε από τη Χίλαρυ Κλίντον στις ΗΠΑ και το Δεκέμβριο του 2017 συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα IVLP «Ανάπτυξη Συλλόγων Αποφοίτων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.» ανάμεσα σε 24 χώρες. Ορόσημο στην επαγγελματική της πορεία είναι η επιλογή της από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. να συμμετέχει στην καμπάνια #Makingithappen ως Role Model στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Είναι ιδρύτρια/Πρόεδρος σε πληθώρα οργανισμών όπως της 1ης Ένωσης Συμμετεχόντων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής, Hellenic U.S. Alumni, του YES Forum – της πρώτης πλατφόρμας ανοιχτού διαλόγου μεταξύ στελεχών και νέων φοιτητών της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού και του iforU – Greek Mentoring Network που στοχεύει στην δικτύωση και καθοδήγηση γυναικών επιχειρηματιών μέσω του Mentoring και του networking. Ενεργή είναι η συμμετοχή της ως ομιλήτρια, κριτής ή μέντορας σε διαγωνισμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και εκδηλώσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα.

Σπούδασε International Hospitality and Tourism Management στο Πανεπιστήμιο του Surrey και έχει μία κόρη 9 ετών.

Τιμαγένης Χρήστος Α’ Αντιπρόεδρος, International Propeller Club (Port of Piraeus) - Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Τιμαγένης

Ο Χρήστος Τιμαγένης είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω όπου συμβουλεύει πλοιοκτήτες, εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, διαχειριστές πλοίων, μεσίτες πλοίων, τράπεζες και διαφόρων άλλου τύπου χρηματοοικονομικά ιδρύματα και επενδυτές. Επικεντρώνεται κυρίως στο ναυτιλιακό δίκαιο (πώληση, αγορά, χρηματοδότηση και νηολόγηση πλοίων), φορολογικά θέματα ναυτιλίας, συγχωνεύσεις και εξαγορές, κοινοπραξίες, γενικό εταιρικό και εμπορικό δίκαιο, χρηματοοικονομικά μέσα και προσφορές κεφαλαιαγορών. Εμπλέκεται επίσης σε μεγάλες ναυτιλιακές και εμπορικές υποθέσεις και υποθέσεις διαιτησίας. Έχει γράψει πολλά άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου της Ελλάδος και προσκαλείται συχνά ως ομιλητής σε συνέδριο και πάνελ για ναυτιλιακά οικονομικά, εταιρικά και φορολογικά θέματα.

Τσαντάνης Σταμάτης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Seanergy Maritime Holdings Corp (NASDAQ: SHIP)

Ο Σταμάτης Τσαντάνης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Seanergy Maritime Holdings Corp. (‘SHIP’), εισηγμένης στο χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης. Ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από το 2012 και ηγήθηκε της οικονομικής αναδιάρθρωσης της Seanergy, καθώς και της αύξησης του στόλου της εταιρείας σε περισσότερα από 1.7 εκατομμύρια dwt, καθιστώντας τη Seanergy ως σημαντική δύναμη στην αγορά των πλοίων Capesize.

Ο κ. Τσαντάνης ξεκίνησε την καριέρα του στην επενδυτική τράπεζα Alpha Finance, με κύριο ρόλο την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές και ιδιαίτερα της Ν. Υόρκης. Το 2004, ανέλαβε τη θέση του Chief Financial Officer της ναυτιλιακής εταιρείας Top Ships Inc, επιτυγχάνοντας την ίδια χρονιά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο NASDAQ και παράλληλα κατά τη διάρκεια της θητείας του, την ανάπτυξη του στόλου δεξαμενοπλοίων στα 2,5 εκατομμύρια dwt.

Ο κ. Τσαντάνης είναι fellow του Institute of Chartered Shipbrokers, κάτοχος πτυχίου Master’s από το τμήμα Shipping Trade and Finance του Cass Business School στο Λονδίνο και απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες