Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Αρχαία Αθήνα και η πόλη του μέλλοντος

Hobbs Angie

6 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:17:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 339
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Πολλοί παράγοντες, όπως το εμπόριο και η ίδρυση αποικιών, έκαναν τους αρχαίους Έλληνες να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα τόσο για τη θεωρία όσο και για την πρακτική της πόλεως. Ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από την πραγματικότητα της αρχαίας Αθήνας, αλλά και από το τι θεωρούσαν σημαντικό οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και στοχαστές στη σύλληψη μιας πόλης-κράτους; Υποστηρίζω ότι αν και η πόλις αναφέρεται πάνω από όλα σε μια κοινότητα, πρόκειται κυρίως για μια κοινότητα που δημιουργείται σε σχέση με ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης και το κτισμένο περιβάλλον. Το κεντρικό ερώτημα με το οποίο καταπιάνονται πολιτικοί αρχηγοί, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες σε κρατικές θέσεις και πολεοδόμοι είναι: τί είναι μια κοινότητα που ακμάζει, και πώς δημιουργείται; Τί χρειάζεται -από άποψη πολιτικού συντάγματος, κρατικών θεσμών, αρχιτεκτονικής, δημόσιας τέχνης, πνευματικής ζωής, εμπορίου και συναλλαγών, αθλητικών εγκαταστάσεων, υποδομής, άμυνας- για την ευημερία μιας κοινότητας; Χαρακτηριστικά, ο Ιππόδαμος, ο πατέρας της πολεοδομίας, που έζησε τον πέμπτο αι. π.Χ., έγραψε επίσης πραγματείες Περί ευδαιμονίας και Περί Πολιτείας.

Δεν πρόκειται βέβαια να υποστηρίξω ότι πρέπει να επιδιώξουμε να ανασυστήσουμε την αρχαία Αθήνα ή οποιαδήποτε άλλη αρχαία πόλη, ελληνική ή μη: υπήρχαν πολλά χαρακτηριστικά που σήμερα θα θεωρούσαμε σοκαριστικά. Με τη βοήθεια όμως του Πρωταγόρα, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του στωικού Ζήνωνα, καθώς και του Ιππόδαμου, θα υποστηρίξω ότι η αρχαία Αθήνα έχει ακόμη πολλά να μας διδάξει σχετικά με τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και τη διατήρηση ευημερούντων, ανοιχτών πόλεων και κοινοτήτων, καθώς και υγιών, ενημερωμένων δημοκρατιών στον εικοστό πρώτο αιώνα και το απώτερο μέλλον.

(Σημείωμα της ομιλήτριας)

Hobbs Angie Καθηγήτρια Δημόσιας Κατανόησης της Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Sheffield

Η Angie Hobbs είναι πτυχιούχος Κλασικών Σπουδών και Διδάκτωρ Αρχαίας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Μετά από ερευνητική υποτροφία στο Christ’s College του Cambridge, εργάστηκε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Warwick· το 2012 εξελέγη Καθηγήτρια Δημόσιας Κατανόησης της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, θέση που δημιουργήθηκε ειδικά για εκείνη. Τα κύρια ενδιαφέροντά της στρέφονται γύρω από την αρχαία φιλοσοφία και γραμματεία, καθώς και την ηθική και πολιτική θεωρία από την κλασική σκέψη έως σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος δημοσιεύσεων σε αυτούς τους τομείς, μεταξύ άλλων το βιβλίο Plato and the Hero (C.U.P). Πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο Plato’s Republic: a Ladybird Expert Book. Συμμετέχει τακτικά σε προγράμματα ραδιοφώνου, τηλεόρασης και άλλων μέσων ανά τον κόσμο: μεταξύ άλλων 24 παρουσίες στην εκπομπή In Our Time του BBC Radio 4, εμφανίσεις σε 8 προγράμματα για την αρχαία φιλοσοφία του Cosmote History και επίσης σε διάφορα προγράμματα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία του 1895 Films, του BBC, του National Geographic και του Smithsonian Channel. Έχει δώσει διαλέξεις στο Athens Democracy Forum, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Κοινοβούλιο της Σκοτίας και στο Αβαείο του Westminster, ενώ υπήρξε προσκεκλημένη των ραδιοφωνικών εκπομπών Desert Island Discs και Private Passions. Συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου Man Booker 2019 καθώς και στο Global Future Council 2018-19 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις Αξίες, την Ηθική και την Καινοτομία.

Σχετικές ομιλίες