Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αισθητική Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου - Χαιρετισμοί

Κεραμέως Νίκη, Αναγνωστόπουλος Λάμπρος, Κωνσταντόπουλος Ηλίας

6 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:11:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 429
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«Η ζωή ξεχνά και προχωρεί, θυμάται και δημιουργεί» Παναγιώτης Μιχελής

Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή κλείνει 40 χρόνια (1979-2019) παρουσίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο χώρο της Αισθητικής, τομέα στον οποίο διακρίθηκε διεθνώς ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Μιχελής (1903-1969) και διοργάνωσε, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εσπερίδα με θέμα «Αισθητική: Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου».

Στην Εσπερίδα, συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανέδειξαν τις σύγχρονες τοπιακές προσεγγίσεις και τάσεις, όπως διαμορφώνονται υπό το πρίσμα της αισθητικής με παρεμβάσεις γύρω από την έννοια και την πρόσληψη του “τοπίου” ως πεδίου πολιτισμικής, ιστορικής και κοινωνικής μελέτης αλλά και την αντίληψη και διαχείριση του “αρχαιολογικού τοπίου” στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Η αρχιτεκτονική, η αρχιτεκτονική τοπίου και η αρχαιολογία, πάντα μέσα στο πλαίσιο της αισθητικής θεώρησής τους, αποτέλεσαν τομείς ενδιαφέροντος και δράσης του Ιδρύματος από την ίδρυσή του, το 1979, από την Έφη Μιχελή (1906-1984). Ταυτόχρονα, τους τομείς αυτούς υπηρέτησαν και τρεις από τους πρωτεργάτες του Ιδρύματος, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή: ο Διονύσης Ζήβας, ο επί 34 χρόνια Πρόεδρος του ΔΣ που διαδέχτηκε τον Παναγιώτη Μιχελή στην έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας στο ΕΜΠ, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο επί 34 έτη Αντιπρόεδρος του ΔΣ, πρωτοπόρος στην Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων Τοπίου και η αρχαιολόγος Αγνή Περιστεράκη, η επί 34 χρόνια Γραμματέας του ΔΣ, και στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Μιχελή στο Πολυτεχνείο, και της Έφης Μιχελή στα θέματα της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας και της προβολής της ελληνικής, ναΐφ ζωγραφικής καθώς και της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού «Χρονικά Αισθητικής».

Η Εσπερίδα αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής τόσο στους εμπνευστές του Ιδρύματος, Παναγιώτη και Έφη Μιχελή, όσο και στους συνεργάτες τους, οι οποίοι συνέχισαν το όραμά τους, αναδεικνύοντας τη διαρκή μελέτη και προώθηση της Αισθητικής σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη του επετειακού έτους για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Ιδρύματος, με πολλές δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κεραμέως Νίκη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas), με μεταπτυχιακές σπουδές στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της διαιτησίας από το Πανεπιστήμιο Paris II και στο δίκαιο της διαιτησίας από το Harvard Law School (LL.M.).

Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους τομείς της διαιτησίας και του εμπορικού δικαίου. Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II, διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και από το 2007 δραστηριοποιείται ως δικηγόρος στην Ελλάδα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Από το Νοέμβριο του 2016 ήταν Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο, συμμετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Έχει συμμετάσχει, επιπλέον, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2016 διετέλεσε Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, ήταν υπεύθυνη για τη διαμόρφωση προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων για το συνολικό πρόγραμμα παιδείας, το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων ομογενών, τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ιστών-οργάνων.

Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης, καθώς είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης. Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους, τον Λουκά και τον Κωνσταντίνο.

Αναγνωστόπουλος Λάμπρος Πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Κωνσταντόπουλος Ηλίας Αρχιτέκτων - Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών - Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Bartlett School of Architecture, University College London. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2012. Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής από το 2014. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Τοπάλη» και μέλος της ελληνικής ομάδας του «Do.Co.Mo.Mo».

Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα από το 1985 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του βραβευμένου γραφείου βιομηχανικού σχεδιασμού ‘Sigma Design’ (Πρώτο Βραβείο Βιομηχανικού Σχεδιασµού ΕΟΜΜΕΧ). Ως αρχιτέκτων έχει υλοποιήσει μελέτες κατοικιών, επαγγελματικών και εμπορικών χώρων και επίπλων. Υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών 9Η (Λονδίνο) και ΝΤΙΖΑΪΝ (Αθήνα – Βραβείο GR design για το σύνολο της προσφοράς στο σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας) και σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής αφιερωμάτων των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και των Θεμάτων Χώρου + Τεχνών στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την Αρχιτεκτονική, το Design και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μονογραφιών για τους αρχιτέκτονες Νίκο Βαλσαμάκη, Κυριάκο Κρόκο και Εργαστήριο 66. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ήταν επιμελητής εκθέσεων και επιστημονικών συναντήσεων, όπως «Architecture of the 20th century: Greece» (Deutsches Architektur Museum, Φραγκφούρτη 1999), «9H Gallery» (Λονδίνο 1985-90). Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχει συνδιοργανώσει και επιμεληθεί περιλαμβάνονται:
• ‘Το Αιγαίο: Μία Διάσπαρτη Πόλη’ (Ελληνική Συμμετοχή, 10η Διεθνής Biennale Αρχιτεκτονικής, Βενετία, 2006)
• ‘ON: The Modern and the Contemporary in European and Japanese culture’ (Έκθεση Ευρώπη-Ιαπωνία, Τόκιο, 2006)
• ‘Η Σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση’ (Συνέδριο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ίδρυμα Μιχελή, 2009)
• ‘Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων’ (EIA, 2012-2018)
• ‘Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής’ (EIA, 2013, 2017).

Σχετικές ομιλίες