Somhegyi Zoltan
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
06/02/2020
Διάρκεια
00:17:13
Εκδήλωση
Αισθητική. Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία
Ετικέτες
αισθητική, αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική τοπίου, ελληνική αρχιτεκτονική, φύση, πολιτισμός, συλλογική μνήμη, σχεδιασμός τοπίου, Ελλάδα, τοπίο, Λατινική Αμερική, αστικός πολιτισμός, Βηρυτός, εικόνα, ταυτότητα, ερείπια, παρελθόν, αρχαία Αθήνα, πόλη του μέλλοντος, αισθητική εμπειρία
Στην εργασία μου διερευνώ έναν περίεργο διπλό χαρακτήρα αντανάκλασης των ερειπίων, και συγκεκριμένα ότι, στη συνάντησή μας με τα αισθητικά κατάλοιπα της φθοράς, τα κατάλοιπα του παρελθόντος αντανακλούν όχι μόνο τις ιστορικές απαρχές τους -κάτι που δεν είναι διαθέσιμο πια, και από το οποίο μόνο αρχαιολογικά θραύσματα έχουν επιζήσει σε ερειπιώδη, αν και συχνά αισθητικά απολαυστική κατάσταση- αλλά αντανακλούν επίσης το υποκείμενο που τα συναντά, μέσω αυτής της εμπειρίας της συνάντησης με τη δύναμη της φύσης. Με άλλα λόγια, όταν συναντιόμαστε με τα ερείπια, που αργά αλλά σταθερά εξαφανίζονται, αυτό πυροδοτεί ένα πλήθος από ιδέες και συναισθήματα, οδηγεί σε ποικιλία από σκέψεις και αισθήματα, κινητοποιεί ακόμη την ανάπτυξη όχι μόνο θεωρητικών προσεγγίσεων αλλά και πρακτικών σχεδίων για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των μνημείων και τη διαχείρισή τους. Αυτή η πολυσύνθετη φύση του τρόπου με τον οποίο βιώνουμε τα ερείπια τεκμηριώνεται από πολυάριθμες περιγραφές από την ιστορία της πρόσληψης της ερείπωσης των αρχιτεκτονημάτων από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Εδώ, ωστόσο, εκτός από μια σύντομη εξέταση της φύσης αυτών των παλαιότερων συναντήσεων, θα ήθελα να εξετάσω επιπλέον τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά, όχι μόνο για την ιστορία της αισθητικής αλλά και για τις σύγχρονες μορφές και εκδηλώσεις της εμπλοκής με το παρελθόν, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, αλλά και στις σύγχρονες πρακτικές.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Ο Zoltán Somhegyi (1981) είναι Ούγγρος Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ Αισθητικής, με έδρα στη Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών στο Κολέγιο Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Sharjah. Ως ερευνητής της ιστορίας της τέχνης και της αισθητικής, ειδικεύεται στην τέχνη και τη θεωρία της τέχνης του 18ου και 19ου αιώνα, με πρόσθετο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη και τεχνοκριτική. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις σε έξι χώρες, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις και συμμετέχει τακτικά ως ομιλητής σε ακαδημαϊκά συνέδρια. Είναι Γενικός Γραμματέας και Συντάκτης της ιστοσελίδας της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και σύμβουλος του Art Market Budapest της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης της Βουδαπέστης. Έχει συγγράψει βιβλία, ακαδημαϊκές εργασίες, καταλόγους τέχνης και πάνω από δύο χιλιάδες άρθρα, δοκίμια, κριτικές και παρουσιάσεις εκθέσεων τέχνης.