Bodossaki Lectures on Demand

Τα Comics Στην Ελλάδα Του 2018

Κανάκη Αυγή, Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp, Μοσχονάς Κωνσταντίνος, Σαββαΐδης Δημήτρης, Καμπουρόπουλος Νίκος, Παπαδημητρόπουλος Θωμάς

20 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 87:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 282
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκαν στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.
 

Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους.
 

Από το 2006, σε μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (πήραν τη θέση των Comicdom Awards, το 2015), των μοναδικών βραβείων comics για τους Έλληνες δημιουργούς, στα οποία μια Ακαδημία επαγγελματιών και ειδικών του χώρου τιμά τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.
 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, έχουν διοργανωθεί πολύ επιτυχημένες εκθέσεις πρωτότυπων έργων, σε συνεργασία με καταξιωμένους διεθνείς φορείς, όπως το Billy Ireland Cartoon Library & Museum, το Μουσείο Hergé και το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Στις εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί έργα σπουδαίων δημιουργών, όπως οι Will Eisner, Charles Schulz, Hergé, Neal Adams, Winsor McCay, Jack Davis, Bob Kane, Brian Bolland και άλλοι.
 

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τρίτο κατά σειρά Comicdom Con Athens πραγματοποιήθηκε στις 20-21-22 Απριλίου 2018.
 

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 2 pannels που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens 2018.

Τα Comics Στην Ελλάδα Του 2018
 

Πώς είναι να φτιάχνεις και να εκδίδεις comics στην Ελλάδα του 2018; Καλές και χρυσές οι προκλήσεις της καθημερινής κρίσης, αλλά μήπως παραείναι δύσκολες; Ή μήπως όλες οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής προσφέρουν νέες ευκαιρίες; Και τί εμπνέει, χαροποιεί, απογοητεύει και πεισμώνει όσους ασχολούνται επαγγελματικά (ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά) με τα comics;
 

Για όλα αυτά θα μας μιλήσουν μέλη της ελληνικής σκηνής των comics, που καλούνται στην Ελλάδα του 2018, να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
 

Συμμετέχουν: Αυγή Κανάκη (σχεδιάστρια comics), Soloup (δημιουργός comics), Κωνσταντίνος Μοσχονάς (δημιουργός comics), Δημήτρης Σαββαΐδης (συγγραφέας και εκδότης), Νίκος Καμπουρόπουλος (εκδότης)
 

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

Κανάκη Αυγή Σχεδιάστρια comics

Η Αυγή γεννήθηκε το 1985, και σπούδασε φιλοσοφία της επιστήμης. Αρκετό καιρό μετά, αποφάσισε ότι προτιμάει να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: comics. Κάπως έτσι συμμετείχε ως inker στο WOMANTHOLOGY: HEROIC της IDW και ξεκίνησε την περιπέτειά της στον χώρο.

Από τότε, λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις όσο συχνά μπορεί και εργάζεται ως εικονογράφος και δημιουργός comics, σε συνεργασία με εκδοτικές, μουσικές και διαφημιστικές εταιρίες, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το 2017, σχεδίασε το πρώτο της graphic novel, το ΓΡΙΜΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΑ, ΒΙΒΛΙΟ 1: ΜΥΗΣΗ, το οποίο εκδόθηκε από την Jemma Press.

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου - σκιτσογράφος, κομίστας

Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο (Αθήνα) και είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου- Μυτιλήνη). Έχει δημοσιεύσει χιουμοριστικά κόμικς, comic strip και γελοιογραφίες σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες (Βαβέλ, Γαλέρα, Βήμα της Κυριακής, Goal news, 6 μέρες, Σχεδία και αλλού) ενώ από το 2005 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Το Ποντίκι.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 13 προσωπικά άλμπουμ ενώ έχει εικονογραφήσει αρκετά εκπαιδευτικά, παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία.

Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο Ελληνικά Comics: Αντανακλάσεις Ιδεών στις Σελίδες των Κόμικς (εκδ. Τόπος), καρπός πολύχρονης επιστημονικής έρευνας για τα σύγχρονα Ελληνικά κόμικς.

Το Δεκέμβριο του 2014 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Κέδρος» το μεγάλο graphic novel του Soloúp με τον τίτλο Αϊβαλί.

Μοσχονάς Κωνσταντίνος Δημιουργός comics

Ο Κωνσταντίνος Μοσχονάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Του αρέσει το bacon, τα comics και οι κλασικές, ασπρόμαυρες ταινίες τρόμου. Από το 2011 εργάζεται επαγγελματικά ως σκιτσογράφος κάνοντας κυρίως εξώφυλλα για cd, αφίσες και pinups. Το 2014, έχοντας φτιάξει μαζί με μερικούς φίλους του την σελίδα Comicbook Bubble στο Facebook, δημιουργεί και το comic “Ρώτα τον Νικήτα”, με το οποίο ασχολείται ως και σήμερα, παράλληλα με άλλα projects και για το οποίο το 2017 κέρδισε το βραβείο καλύτερου νέου καλλιτέχνη στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς του Comicdom Con.

Σαββαΐδης Δημήτρης Συγγραφέας, εκδότης

Γεννήθηκε πρωτοχρονιά του ‘76 στη Θεσσαλονίκη, και βρήκε από μικρός τα comics και το animation ως τα κατάλληλα μέσα για να αφηγηθεί τις ιστορίες που γράφει, μιας και δεν περιορίζουν την φαντασία του δημιουργού. Μικρές ιστορίες του έχουν εκδοθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας (ΒΑΒΕΛ, ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ, 9, ΓΑΛΕΡΑ, ΤΑ ΝΕΑ, SPORT DAY KIDS κ.α.), έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες του εξωτερικού (Βίκτωρ Κοέν, Dorit Chrystler, Chuck Sperry, Alexander Zograf, Matt Brooker), ενώ έχει εκδώσει και δύο comics άλμπουμ μέχρι σήμερα.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ comics, animation, εικαστικών, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Προβλήτα 2006, Καρέ Καρέ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Animart, AnimaFest, Busho Fest, Grrr Fest κ.α.), ενώ επίσης διοργανώνει και συντονίζει πολιτιστικά events της πόλης και όχι μόνο, όπως το TAF (Thessaloniki Animation Festival), το MystiCon (Φεστιβάλ Μυστηρίου Θεσσαλονίκης) κ.α.. Έχει δημιουργήσει πέντε ταινίες μικρού μήκους animation (με συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό), καθώς επίσης και ντοκιμαντέρ, αλλά και video σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις της Θεσσαλονίκης.

Από το 2003, διδάσκει σενάριο για comics και animation, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ από το 2005 έως σήμερα είναι δύο φορές βραβευμένος και πέντε προτεινόμενος στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και τον προπομπό τους, τα Comicdom Awards. Το 2014 δημιούργησε την AddArt, έναν πομπό πολιτισμού και τέχνης.

Καμπουρόπουλος Νίκος Εκδότης

Ο Νίκος Καμπουρόπουλος άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τα κόμικς ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Webcomics το 2005, όταν το όνειρό του ήταν να φτιάξει μια διαδικτυακή πύλη για ελληνικά webcomics.

Όμως τον κατέκτησαν οι εκδόσεις σε έντυπη μορφή και μετά από μια συμμετοχή του στην εταιρεία Helm Εκδόσεις ως το 2012, έβαλε πάλι μπρος -ως εκδοτικό οίκο- την Webcomics.

Από τότε, οι εκδόσεις του έχουν βραβευτεί για τις μεταφράσεις των "Κατανοώντας τα Κόμικς" και "Ο Γλύπτης", ενώ οι υπόλοιπες εκδόσεις αποτελούν έργα Ελλήνων δημιουργών, όπως του Κώστα Σκλαβενίτη, Νικόλα Στεφαδούρου, Ηλία Κυριαζή κ.ά..

Ελπίζει σύντομα να κάνει πραγματικότητα το πρωταρχικό του όνειρο, και να καταφέρει να αναδείξει ελληνικά webcomics στο εξωτερικό.​

Παπαδημητρόπουλος Θωμάς Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης comicdom.gr
Ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος εργάζεται ως δημοσιογράφος τα τελευταία 15 χρόνια και έχει καταφέρει να γράψει σε μεγάλο βαθμό για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Ένα από αυτά είναι και τα comics, για τα οποία γράφει στο Comicdom.gr, του οποίου έχει αναλάβει και την αρχισυνταξία. Παράλληλα, έχει διοργανώσει και συντονίσει ανοιχτές συζητήσεις και συνεντεύξεις στο Comicdom Con Athens, με σκοπό να μάθει (και να μεταδώσει) από πρώτο χέρι όσα μπορεί για τη μαγεία της Ένατης Τέχνης. Αυτή την εποχή, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, πάνω από το πιστό του πληκτρολόγιο.

Σχετικές ομιλίες