Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το όραμα του Σπινέλλι: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κρίση

Mazower Mark, Ζήρας Αλέξης

23 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 46:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3116
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Mazower Mark
Ζήρας Αλέξης

Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική (με ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
23/10/2012

Διάρκεια
46:33

Εκδήλωση
Απονομή του Βραβείου "Διδώ Σωτηρίου" στον Mark Mazower

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος")

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Εταιρεία Συγγραφέων

Κατηγορία
Ιστορία, Πολιτική

Ετικέτες
Ελλάδα, Ευρώπη, οικονομική κρίση, Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το 2001 η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά κάθε χρόνο με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου», διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος που, με το έργο τους, δίνουν ώθηση στην ελληνική σκέψη, την ιστορία και τον πολιτισμό και προωθούν οικουμενικές αξίες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Μάριο Βίτι, ο Κλάουντιο Μάγκρις, η Κική Δημουλά, η Σόνια Ιλίνσκαγια, ο Έντμουντ Κίλι, ο Εμμανουήλ Κριαράς και η Τζίνα Πολίτη είναι ανάμεσα σε όσους τιμήθηκαν με το βραβείο αυτό.

Το σημαντικό αυτό βραβείο για το έτος 2012 απονεμήθηκε, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, στον διακεκριμένο Βρετανό ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ. Μετά την απονομή, την οποία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Αλέξης Ζήρας, ο τιμώμενος μίλησε για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κρίση αναφερόμενος σε μια ιστορική φυσιογνωμία της Ευρώπης, έναν μεγάλο πολιτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Αλτιέρο Σπινέλι (Altiero Spinelli 1907-1986).

Ο Μαρκ Μαζάουερ, που έχει εγκαταστήσει τη χώρα μας στην καρδιά της ιστορικής του έρευνας, υποστηρίζει ότι τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων και πιστεύει ότι για να κατανοήσουμε το μέλλον της Ευρώπης μέσα από την κρίση που περνάει, πρέπει να κοιτάμε σταθερά και προσεκτικά σε ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα.

«Είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσουμε το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να πάψουμε να κοιτάμε προς τις μεγάλες δυνάμεις του κέντρου της ηπείρου και να παρακολουθούμε με προσοχή ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα», έγραψε τον περασμένο Ιούνιο τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων…. Τώρα που η ευφορία της δεκαετίας του 90 ξεθωριάζει και μια νέα ολιγάρκεια παίρνει τη θέση της στην Ευρώπη, ο κλήρος πέφτει στην Ελλάδα για να προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τους ζητήσει να προσδιορίσουν τον ορίζοντα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτίθεται ότι θα θεράπευε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, θα ενίσχυε τη δημοκρατική της δυναμική και θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε δύναμη ικανή και προετοιμασμένη για την παγκόσμια σκηνή. Ταιριάζει λοιπόν σε μια από τις πιο παλιές και δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης να είναι επικεφαλής της αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών επιτευγμάτων. Γιατί σήμερα πια, είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις και για μια φορά ακόμη η Ελλάδα είναι σε παράταξη μάχης για το μέλλον».

Mazower Mark Ιστορικός - Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Columbia

Ο Mark Mazower είναι καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Διευθυντής του Columbia Institute for Ideas and Imagination και του Stavros Niarchos Foundation Public Humanities Initiative. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και τα: Inside Hitler's Greece, Dark Continent: Europe's Twentieth Century and Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950. Το πιο πρόσφατο από αυτά, με τίτλο What You Did Not Tell, έχει ως θέμα την ιστορία της οικογένειας του πατέρα του και το ταξίδι της φυγής τους από την επαναστατική Ρωσία. Το βιβλίο The Greek Revolution: 1821 and the Making of Modern Europe κυκλοφορεί από την Penguin και τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Προσωπική ιστοσελίδα του Mark Mazower

Ζήρας Αλέξης Κριτικός λογοτεχνίας

Ο Αλέξης Ζήρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Κριτικός λογοτεχνίας, γραμματολόγος, δοκιμιογράφος, και μεταφραστής. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Βαλκανικές γλώσσες στο Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Εργάστηκε ως στέλεχος εμπορικών επιχειρήσεων (1969-1974), ως σύμβουλος προγραμμάτων στην ΕΡΑ και την ΕΤ (1982-1993) και ως αρθογράφος και λογοτεχνικός κριτικός στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη», «Αυγή», «Καθημερινή», και «Ελευθεροτυπία». Ακόμη, διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος στις Εκδόσεις «Πλεθρον» (1978-1988), επιφυλλιδογράφος στο περιοδικό «Διαβάζω», υπεύθυνος σύνταξης του Λεξικού Λογοτεχνίας των Εκδόσεων «Πατάκης» και συντάκτης του Βιογραφικού Λεξικού της Εκδοτικής Αθηνών και της Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριττάνικα». Επίσης, ήταν  μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Σχεδία, Γράμματα και Τέχνες, Τομές, Ρεύματα, Σημείο Λευκωσίας και μαζί με τον Κ.Γ. Παπαγεωργίου, της τριμηνιαίας επιθεώρησης κριτικής, «Κ». Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, μελέτες για την ποίηση και έχει μεταφράσεις μεγάλους Ευρωπαίους πεζογράφους.

Σχετικές ομιλίες