Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Κοινωνικός ρόλος του Πανεπιστημιακού: Ανθρωπιστική προσφορά και πρωτοβουλίες σε περιόδους κρίσης

Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία

22 Ιουνίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1328
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η μη κερδοσκοπική εταιρία Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ (mission “ANTHROPOS”) είναι μία κοινωφελής μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση. Σκοπός της είναι η προσφορά ιατρικής βοήθειας σε άτομα ή πληθυσμούς που έχουν ανάγκη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, χωρίς καμία φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση. Ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διοργάνωσης, χρηματοδότησης, υποστήριξης και εν γένει διευκόλυνσης ιατρικών αποστολών σε διάφορα σημεία της γης.

Η ανιδιοτελής αυτή συνδρομή στηρίζεται στην εθελοντική και άνευ ανταλλάγματος παροχή επιστημονικών υπηρεσιών από ιατρούς, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό καθώς και άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας ή υποστηρίζουν αυτόν με κάθε τρόπο.

Κατά την περίοδο 2010-2012 διοργανώθηκαν 3 ανθρωπιστικές αποστολές στο Mekelle της Αιθιοπίας, το 2010 με 15μελή ομάδα Γενικής Χειρουργικής, το 2011 με 8μελή Γενική Χειρουργική και ΩΡΛ ομάδα και 10μελή Παιδοχειρουργική ομάδα και το 2012 με 8μελή Παιδοχειρουργκή και 5μελή ΩΡΛ ομάδα.

Κατά τη περίοδο 2010-2012, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 141 χειρουργικές επεμβάσεις: 50 επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής, 44 επεμβάσεις Παιδοχειρουργικής και 47 επεμβάσεις ΩΡΛ. Παράλληλα μέλη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του νοσοκομείου εκπαιδεύτηκαν σε νέες χειρουργικές και αναισθησιολογικές τεχνικές κατά τη διάρκεια  των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ 15 ιατροί εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές του ATLS (Advanced Trauma Life Support) και 60 περίπου άτομα από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου στις βασικές αρχές του BLS (Basic Life Support).

Η Ελλάδα διανύει μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολιτών μας είναι άνεργοι και υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ανασφάλιστων οικογενειών,  που επισκέπτονται τα κοινωνικά ιατρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κύρια αιτία προσέλευσης στα παιδιατρικά ιατρεία είναι ο εμβολιασμός (σε ποσοστό που φθάνει το 66%) και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση ανάπτυξης. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν γίνει, με επαπειλούμενη έξαρση ασθενειών στον παιδικό πληθυσμό λόγω της παραμέλησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Τα παραπάνω δεδομένα μας ώθησαν να αναλάβουμε δράση και στην Ελλάδα με εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να πραγματοποιείται τη συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαίας Κυριακού» και κοινοτικά-δημοτικά ιατρεία 20 Δήμων της περιοχής Αττικής και το Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ προβλέπεται να προσχωρήσουν και άλλοι Δήμοι από το Σεπτέμβριο του 2012. Η πραγματοποίησή του έγινε δυνατή χάρις σε ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών και σε χορηγίες από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οφείλουν να δώσουν με το παράδειγμά τους στην κοινωνία το μήνυμα ότι στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, χωρίς περιορισμούς, η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί και ότι με την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ανακαλύπτουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας και αισθανόμαστε ισχυροί, ικανοί να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια.

Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου είναι Μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διδάκτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Παθολογοανατόμος με ειδικό ενδιαφέρον στην Αιμοπαθολογοανατομία.

Ερευνητικοί τομείς
-Παθογένεια Λεμφωμάτων- Εστιασμός στο λέμφωμα Hodgkin
-Αγγειογένεση όγκων
-Oντογένεση ενδογενούς νεύρωσης συμπαγών οργάνων.

Είναι Μέλος της Συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής. Έχει διατελέσει Γραμματέας στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογ. Ανατομικής. Είναι Ιδρυτικό Μέλος της κοινωφελούς μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ιστοσελίδα της ΜΚΟ "Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Σχετικές ομιλίες