Bodossaki Lectures on Demand

Σενάρια για την Ευρωζώνη 2020: Κατάρρευση ή διαφυγή από την κρίση;

Κασιούλης Χρήστος, Rodrigues Maria João, Κούρκουλας Δημήτρης, Τσούκαλης Λουκάς, Παγουλάτος Γιώργος, Μαλκουτζής Νίκος

2 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 125:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1663

Κασιούλης Χρήστος Διευθυντής Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα Rodrigues Maria João Αντιπρόεδρος, όμιλος S&D (Ευρωκοινοβούλιο), Πρόεδρος FEPS (Πορτογαλία)

Η Maria João Rodrigues είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Ομάδας S&D (σοσιαλδημοκράτες) και Πρόεδρος του FEPS (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προοδευτικών Μελετών).

Γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε οικονομικά και κοινωνιολογία και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris 1- Pantheon-Sorbonne στο Παρίσι.

Eξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014 και έγινε μέλος της ομάδας S&D, της δεύτερης σημαντικότερης ομάδας του ΕΚ, με 190 μέλη από τα 28 κράτη μέλη. Ως αντιπρόεδρος των σοδιαλδημοκρατών, είναι υπεύθυνη για το γενικό συντονισμό και τη διασύνδεση με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και μέλος των επιτροπών EMPL και ECON.

Αφού υπηρέτησε ως Υπουργός Απασχόλησης στην Πορτογαλία, από το 2000 ήταν υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής σε διάφορους τομείς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και, κυρίως, στις ηγετικές ομάδες των Προεδριών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της εργασίας της, βοήθησε να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως: η στρατηγική της Λισαβόνας και η στρατηγική ΕΕ 2020, η ατζέντα της ΕΕ για την παγκοσμιοποίηση και τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Βραζιλία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το νέο Erasmus για την κινητικότητα, οι νέες δεξιότητες για τις νέες θέσεις εργασίας, ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, απαντήσεις στην κρίση της ευρωζώνης και, πιο πρόσφατα, ο Οδικός Χάρτης και ο ετήσιος προγραμματισμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν καθηγήτρια ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών - Université Libre de Bruxelles και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας. Ήταν, επίσης, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κοινωνικοοικονομικές επιστήμες. Είναι συγγραφέας περισσότερων από εκατό δημοσιεύσεων, κυρίως βιβλίων.

Το 2017 εξελέγη Πρόεδρος του FEPS (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Προοδευτικών Μελετών), το οποίο έχει περίπου σαράντα ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Προσωπικός ιστότοπος της Maria João Rodrigues

Κούρκουλας Δημήτρης πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-1977), με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο (1978-1981).

Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Ελληνίδας Επιτρόπου Β. Παπανδρέου, όπου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής (1989-1993).

Το 1987 αποσπάστηκε από την Ε.Ε. στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Θ. Πάγκαλου και ασχολήθηκε, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε και στην πολυετή θητεία του στις Βρυξέλλες διετέλεσε πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο (1997-2001), στην Σόφια, Βουλγαρία (2001 – 2006) και στο Σεράγεβο, Βοσνία (2006 – 2010).

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Μέχρι την υπουργοποίησή του ήταν διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Ιστότοπος του Δημήτρη Κούρκουλα

Τσούκαλης Λουκάς Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Διδάσκει επίσης στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και στο Κολλέγιο της Ευρώπης.

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το The New European Economy και το What Kind of Europe? που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του In Defence of Europe: Can the European Project Be Saved? εκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η ελληνική έκδοση Υπεράσπιση της Ευρώπης: Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή; κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges, Βέλγιο). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe, καθώς και ανώτερος Σύμβουλος του Macro Advisory Partners (MAP). Διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανώτερος Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011-2012). Έχει υπάρξει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-2013), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατέχει Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις αφορούν: την Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, τη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, την Κρίση της Ευρωζώνης, την Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική, την Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων, την Αποκρατικοποίηση και την Κανονιστική Μεταρρύθμιση, τα Μοντέλα Καπιταλισμού, το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και τις Κεντρικές Τράπεζες, την Κοινωνία Πολιτών.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μαλκουτζής Νίκος Aναπληρωτής αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας "Καθημερινή", Συνεργάτης του Inside Greece