Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μετάβαση σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης: πολιτικό και διοικητικό

Βαληνάκης Γιάννης, Σπανού Καλλιόπη, Δρόσος Ιωάννης, Attina Fulvio

24 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 103:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1478
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών, διοργάνωσαν, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαΐου, Συνέδριο με τίτλο «Η έξοδος από την κρίση: Εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις». 

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας έχει αναλάβει μια προσπάθεια να καταγραφούν τα σημεία κλειδιά ενός ρεαλιστικού «ελληνικού σχεδίου» για την έξοδο από την κρίση που θα εστιάζει (πέρα από τις μακροπρόθεσμης απόδοσης μεταρρυθμίσεις) σε πρακτικές προτάσεις άμεσης απόδοσης. Για το σκοπό αυτό, συγκεντρώνουμε απόψεις και προτάσεις από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, ειδικούς εμπειρογνώμονες και ανθρώπους της πράξης.

Υπό την επιμέλεια των Καθηγητών Γιάννη Βαληνάκη, Παναγιώτη Καζάκου και Ναπολέοντα Μαραβέγια, έχει επιχειρηθεί μία πρώτη μελέτη και καταγραφή, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ευελπιστώντας ότι με την πολύτιμη συνδρομή των συμμετεχόντων ομιλητών (πολιτικών και πανεπιστημιακών), θα παραχθεί μια μελέτη πραγματικά χρήσιμη, αποδοτική και εφαρμόσιμη.

Βαληνάκης Γιάννης Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet

Ο Γιάννης Γ. Βαληνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων DEA από το Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι (Σορβόννη): στην διεθνή πολιτική, στην αμυντική πολιτική και στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Αναγορεύθηκε διδάκτορας των διεθνών σχέσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1981.

Το 1984 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και το 1992 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία» και το 2000 και 2010 με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (1990-1998) στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet (2000-2004 και 2009- ). Εργάστηκε ως ερευνητής στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κυριότερα έργα του είναι: Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, 1974-1989, Αθήνα: (β’ έκδοση: A. Σιδέρης 2003), Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στην Πυρηνική Εποχή, Θεσσαλονίκη: εκδ. Παρατηρητής, 2001 (με Κ. Μπότσιου), The Black Sea Region: Challenges and Opportunities for Europe; Paris: Western European Union, Institute for Security Studies, 1999, Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, Θεσ/νίκη: Εκδ. Παρατηρητής, 1998. Greece’s Security Policy in the Post-Cold War Era, Ebenhausen: Wissenschaft und Politik, Forschungsinstitut fur Internationale Politik und Sicherheit, 1994.

Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τον Σεπτέμβριο 2007 Βουλευτής Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα κατά την περίοδο 2004-2009.

Μετά τις εκλογές του 2009, επέστρεψε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ως Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Εξελέγη επίσης μέλος του Δ.Σ. του Center for European Studies στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στην Εκδοτική Επιτροπή του «European View».

Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και διακρίσεις.

Προσωπική ιστοσελίδα του Γιάννη Βαληνάκη

Σπανού Καλλιόπη Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ - Μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις

Η Καλλιόπη Σπανού είναι Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε δημόσιο δίκαιο & πολιτικές επιστήμες, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική και διοικητική επιστήμη (Université de Picardie: DEA & Docteur d’Etat). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Amiens, του Παρισιού II και των Βερσαλλιών. Υπότροφη του CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives• Visiting Professor στο Government Department του London School of Economics και στο Nuffield College (Oxford)• Schuman Fellow στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies (Φλωρεντία)• Προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l' Homme (Παρίσι). Δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (2003-2011), Συνήγορος του Πολίτη (2011-2015), Υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών (2023). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διαρθρωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού κ.λπ. Πιο πρόσφατο βιβλίο της: Ποιες μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση (Πατάκης 2021).

Δρόσος Ιωάννης Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών

Γεννήθηκε το 1951 - Δικηγόρος Α.Π., δικηγόρος Αθηνών από το 1977. Συζευγμένος με την δημοσιογράφο κριτικό-λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά πατέρας ενός τέκνου ηλικίας 18 ετών.

Σπουδές
Visiting Scholar στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (1992-1993).
Διδάκτωρ στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1982).
Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1981) 
Πτυχίο Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1975)
Γερμανική Σχολή Αθηνών (1963-1969).

Ξένες γλώσσες: Γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά.

Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία
1983 - σήμερα: λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και Καθηγητής (από το 1997) Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. 
Με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα συμμετέχει ή συντονίζει ακαδημαϊκά προγράμματα σε διάφορες χώρες, όπως Ινδία, Λατινική Αμερική, Αρμενία, Τουρκία και άλλες.

Κυριότερο συγγραφικό έργο
-Η νομική θέση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (1982)
-Ελληνική συνταγματική τάξη και Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις διεθνείς σχέσεις (1987)
-Το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων. Η δυνατότητα μιας νομοθετικής ρύθμισης (1990)
-Δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια ως έννοιες του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου (1991)
-Δοκίμιο ελληνικής συνταγματικής θεωρίας (1996)
-Συνταγματικοί περιορισμοί της ιδιοκτησίας και αποζημίωση (1997)
-Πολυάριθμα άρθρα σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού Δικαίου

Άλλες δραστηριότητες
Δικηγόρος, εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Καλλιμόπουλος -Λουκόπουλος - Χιωτέλλης _KLC"
Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Law Research Center του Πανεπιστημίου του Harvard (1994-1997)
Μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου (1997 - σήμερα)
Σύμβουλος των Υπουργών Εμπορίου (1984-1989), Σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης (1995), Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας (1995), Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών (1993-1994) και Εσωτερικών Προεδρίας Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1994-1996).
Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή 113της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, με αυτή την ιδιότητα, συντονιστής για την συμμετοχή της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την Mid Term Review του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1989), Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε (Επιτροπή 113) που είχε την ευθύνη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. στα πλαίσια του Γύρου της Ουρουγουάης της GATT (1994), και με αυτήν την ιδιότητα συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και στην διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Μαρακές, Μαρόκο 1994)
Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ((1998-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2001).

Attina Fulvio Professor, Jean Monnet Chair, University of Catania

Ο Fulvio Attina είναι Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Jean Monnet, στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια.

Σχετικές ομιλίες