Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

1908: Η Γέννηση Μιας Ιδέας

Οικονόμου Ανδρέας, Μπάλτας Πέτρος, Ξύδης Γιώργος

20 Απριλίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 318
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Οικονόμου Ανδρέας
Μπάλτας Πέτρος
Ξύδης Γιώργος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
20/04/2019

Διάρκεια
00:29:28

Εκδήλωση
Comicdom Con Athens 2019

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο και Ελληνοαμερικανική Ένωση

Διοργάνωση
Comicdom Press
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Comicdom Con Athens, comics, 1908, Παναθηναϊκός, δημιουργία comics

Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκε στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31).

Από το 2006, σε μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (πήραν τη θέση των Comicdom Awards, το 2015), των μοναδικών βραβείων comics για τους Έλληνες δημιουργούς, στα οποία μια Ακαδημία επαγγελματιών και ειδικών του χώρου τιμά τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, έχουν διοργανωθεί πολύ επιτυχημένες εκθέσεις πρωτότυπων έργων, σε συνεργασία με καταξιωμένους διεθνείς φορείς, όπως το Billy Ireland Cartoon Library & Museum, το Μουσείο Hergé και το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Στις εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί έργα σπουδαίων δημιουργών, όπως οι Will Eisner, Charles Schulz, Hergé, Neal Adams, Winsor McCay, Jack Davis, Bob Kane, Brian Bolland και άλλοι.

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δέκατο τέταρτο κατά σειρά Comicdom Con Athens πραγματοποιήθηκε στις 19-20-21 Απριλίου 2019.

1908: Η Γέννηση Μιας Ιδέας

Στο comic 1908, εξιστορείται η γέννηση μιας ιδέας, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία του Παναθηναϊκού. Στο panel του Comicdom Con Athens 2019, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους δημιουργούς του 1908 για τη γέννηση μιας άλλης ιδέας, αυτής της δημιουργίας του comic και της διαδικασίας μεταφοράς της στο χαρτί.

Συμμετέχουν: Ανδρέας Οικονόμου, Πέτρος Μπάλτας

Συντονισμός: Γιώργος Ξύδης

Οικονόμου Ανδρέας Ιστορικός - Δημοσιογράφος - Σεναριογράφος comics

Ο Ανδρέας Οικονόμου είναι ιστορικός και δημοσιογράφος. Έχει γράψει την πλοκή του comic 1908: Η γέννηση μίας ιδέας που πραγματεύεται την ίδρυση και την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Μπάλτας Πέτρος Εικονογράφος comics

Ο Πέτρος Μπαλτάς είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα. Σπουδάζει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι η ζωγραφική. Το 2011 κέρδισε το 2ο παγκόσμιο βραβείο ζωγραφικής UNESCO – Patrimonito Storyboard Competition. Το 2012 πήρε μέρος στην Έκθεση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα στο ίδρυμα Κακογιάννη. Ακόμη είναι λάτρης των κόμιξ. Είχε συμμετάσχει στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβαλ Comics με δικά του έργα. Το 2014 έλαβε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ για το logo της Ελληνικής Γαστρονομίας και το Ειδικό Βραβείο Animation από τη YouthActiv και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Έχει εικονογραφήσει το comic 1908: Η γέννηση μίας ιδέας που πραγματεύεται την ίδρυση και την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ξύδης Γιώργος Συντάκτης, Comicdom

Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ξοδεύει το χαρτζιλίκι, ή το μισθό του, ψάχνοντας comics σε περίπτερα, πρακτορεία Τύπου, ψιλικατζίδικα, ΚΤΕΛ, παλαιοπωλεία, βιβλιοπωλεία, comic shops και εσχάτως στο Internet. Και όσα βρίσκει, τα διαβάζει, τα φυλάει, τα μετράει, τα χαζεύει και προσπαθεί να τα προστατεύει από οποιαδήποτε απειλή προσπαθήσει να τα καταστρέψει!

Σχετικές ομιλίες