Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συντήρηση και τεκμηρίωση: Η περίπτωση των κωδίκων

Γκιννή Ζωή

24 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 184
Ομιλητές
Γκιννή Ζωή

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
24/04/2022

Εκδήλωση
Οι διαλέξεις του φουαγιέ

Χώρος
Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ

Κατηγορία
Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία

Ετικέτες
πολιτιστική κληρονομιά, βιβλιοθήκες, αρχεία, συντήρηση, τεκμηρίωση, κώδικες

Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η απόδοσή της στις επόμενες γενεές και η επαφή της με την κοινωνία είναι θεμελιώδεις στόχοι φορέων όπως τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία. Τα αντικείμενα που επιλέγονται να διατηρηθούν, φέρουν σημασίες με ιδιαίτερη αξία σε αισθητικό, κοινωνικό, συμβολικό ή γνωσιακό επίπεδο. Οι δύο βασικές εργασίες των φορέων που υποστηρίζουν τη διατήρηση είναι αυτές της συντήρησης και της τεκμηρίωσης των συλλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, η διάλεξη αυτή πραγματεύεται τις αποδιδόμενες αξίες των αντικειμένων πολιτισμικής κληρονομιάς στην πορεία της ζωής τους, χρησιμοποιώντας τους κώδικες ως παράδειγμα αντικειμένου όπου συναντάται ακριβώς αυτός ο πολυδιάστατος και μεταβαλλόμενος χαρακτήρας των νοημάτων του.

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των “Διαλέξεων του Φουαγιέ” (Κύκλος “Το Βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο”) και διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ και τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου «Το Βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο» είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Οι διαλέξεις μαγνητοσκοπήθηκαν στον χώρο του Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Foyer Café Bistrot), το οποίο ευγενικά παραχώρησε η εταιρεία Κοσμάς Καραβάς.

Γκιννή Ζωή Συντηρήτρια έργων τέχνης

Η Ζωή Γκιννή είναι συντηρήτρια έργων τέχνης με εξειδίκευση στα βιβλία, αρχεία και έργα τέχνης σε χαρτί. Αποφοίτησε από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ), έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της από το Camberwell College of Arts στο Λονδίνο και το διδακτορικό τίτλο σπουδών της από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, σε έργα επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης, καθώς και σε ερευνητικές δράσεις σε συλλογές της Βιβλιοθήκης, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων συλλογών και των χειρογράφων. Υπήρξε επικεφαλής του εργαστηρίου συντήρησης χαρτιού στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, του Υπουργείο Πολιτισμού, όπου οργάνωσε και επέβλεψε έργα συντήρησης, εκπόνησε μελέτες και δράσεις εφαρμοσμένης έρευνας σε συλλογές σε όλη τη χώρα. Υπήρξε εκπαιδεύτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, προσκεκλημένη ομιλήτρια σε μεταπτυχιακά μαθήματα και έχει συμμετάσχει και οργανώσει συνέδρια και σεμινάρια σε Ελλάδα και στο εξωτερικό για την UNESCO.

Ανάμεσα στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η τεκμηρίωση των κωδίκων και συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα το Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την παραγωγή ενός Θησαυρού Ορολογίας για την περιγραφή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών σταχώσεων. Τέλος, συμμετέχει σε έργα στο εξωτερικό, σε Ευρώπη Ασία και ΗΠΑ, είναι μέντορας και εταίρος (Fellow) στο International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works (IIC)και μέλος της Ομάδας Συντήρησης του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Σχετικές ομιλίες