Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Συνέδριο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά»: Εισαγωγικές ομιλίες / Χαιρετισμοί

Καραμαλέγκου Ελένη, Καρβούνης Πάνος, Αργυράκης Πάνος, Κριμπάς Παναγιώτης

12 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 896
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Συνέδριο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» διοργανώθηκε από τα Γραφεία Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον  Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συνέδριο αφορούσε το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, μιας από τις εμβληματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014-2019.

Η συγκριμένη ενότητα περιλαμβάνει τους εναρκτήριους Χαιρετισμούς από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Ελένη Καραμαλέγκου, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνο Καρβούνη και τον αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη. (Τον χαιρετισμό του αναπληρωτή Υπουργού διαβάζει ο σύμβουλός του, καθηγητής Πάνος Αργυράκης).

Η ενότητα κλείνει με τον χαιρετισμό τον οποίο απηύθυνε προς το Συνέδριο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. (Τον χαιρετισμό του Προέδρου διαβάζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθηγητής Παναγιώτης Κριμπάς).

Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Καραμαλέγκου Ελένη Κοσμήτωρ Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ

Η κ. Ελένη Καραμαλέγκου είναι Καθηγήτρια της Λατινικής Φιλολογίας.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Λατινική λογοτεχνία, και ειδικότερα λογοτεχνία της εποχής της Respublica και της εποχής του Αυγούστου

Κικέρωνας

Ρωμαϊκό Έπος

Λυρική Ποίηση

Ρωμαϊκή Κωμωδία

Το θέμα της Μούσας στη Λατινική ποίηση.



ΣΠΟΥΔΕΣ

1971-1975: Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πτυχίο (Φιλολογία)

1975-1976: Université de la Sorbonne (Paris IV), D.E.A. (Études Classiques)

1976-1979: Université de la Sorbonne (Paris IV, Doctorat (Littérature Latine)

Διδ. Διατριβή: Le Sentiment de la Nature dans les Odes d'Horace. Επόπτης: Καθηγ. Pierre Grimal



ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

2006 — : Ε.Κ.Π.Α.-Τμήμα Φιλολογίας, Καθηγήτρια

2001-2006: Ε.Κ.Π.Α.-Τμήμα Φιλολογίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

1989-2001: Ε.Κ.Π.Α.-Τμήμα Φιλολογίας, Επίκουρη Καθηγήτρια

1982-1989: Ε.Κ.Π.Α.-Τμήμα Φιλολογίας, Λέκτορας

1980-1982: Ε.Κ.Π.Α.-Τμήμα Φιλολογίας, Επιμελήτρια Α΄Έδρας Λατινικής Φιλολογίας

Καρβούνης Πάνος Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - Πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 20 Νοεμβρίου 1952. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris-Pantheon/Sorbonne όπου το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτορας (Docteur d’Etat). Μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Εργάστηκε από το 1982 σαν μόνιμος υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2017 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το Νοέμβριο του 2010 έως το Νοέμβριο του 2017 διετέλεσε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Από τον Απρίλιο 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006 ασκούσε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Τύπου και Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG COMM). Προετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Δράσης» για τη βελτίωση της επικοινωνίας στα ευρωπαϊκά θέματα και το «Σχέδιο Δ» για το «Διάλογο» και την «Δημοκρατία». Αναδιοργάνωσε πλήρως την Γενική Διεύθυνση, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο Αντιπροσωπειών.

Από τον Οκτώβριο 2002 ήταν Διευθυντής υπεύθυνος για την πολιτική ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για τις 33 Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη και τα 400 περιφερειακά Κέντρα ενημέρωσης του πολίτη.

Τον Ιούνιο 2000 διορίστηκε στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας που μόλις είχε συσταθεί. Οργάνωσε την Γενική Διεύθυνση, ετοίμασε την στρατηγική ενημέρωσης και ανέπτυξε τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 άσκησε διαδοχικά καθήκοντα Κύριου Συμβούλου, Διευθυντή, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.

Το Μάρτιο του 1999 διορίστηκε Διευθυντής για τις Μικρές επιχειρήσεις και τη Βιοτεχνία, το Εμπόριο και τη Διανομή, τους Συνεταιρισμούς, τα Ταμεία Αλληλασφάλισης, τις Ενώσεις και τα Ιδρύματα, στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής των Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1993 μέχρι το Φεβρουάριο του 1999 ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Ενεργειακής Συνεργασίας με μη κοινοτικές χώρες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 1988 μέχρι το 1993 ασκούσε καθήκοντα Βοηθού Γενικού Διευθυντή Ενέργειας.

Από το 1987 μέχρι το 1988 ήταν Υπεύθυνος Προσωπικού, Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι για τη Γαλλία, τον ΟΟΣΑ και την UNESCO.

Από το 1985 μέχρι το 1987 ήταν αποσπασμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν Σύμβουλος, στο Γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών, όπου συντόνιζε τις νομικο-οικονομικές δραστηριότητες του Υπουργείου σχετικά με την απελευθέρωση της γαλλικής αγοράς οδικών μεταφορών εμπορευμάτων.

Από το 1982 μέχρι το 1985 ήταν αναπληρωτής Τμηματάρχης στη Μονάδα «Δημοσιονομική Διαχείριση και Συμβάσεις χρηματοδότησης» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πριν εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάσθηκε, επί 5 έτη (1977-1982), στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Παρισίων (RATP), σαν υπεύθυνος νομικο-οικονομικών μελετών, για λογαριασμό της εξαγωγικής θυγατρικής εταιρείας του Οργανισμού αυτού (μελέτες για το μετρό της Αθήνας, του Σαντιάγκο της Χιλής, Μπογκοτά Κολομβίας, κλπ.).

Αργυράκης Πάνος Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη
Κριμπάς Παναγιώτης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Παναγιώτης Γ. Κριμπάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα» στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα: Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Master) του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (Institut Universitari de Lingüística Aplicada – IULA) του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona) και διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει διατελέσει ειδικός και επιστημονικός σύμβουλος σε πολιτικούς θεσμούς. Είναι ιδρυτικό και/ή τακτικό μέλος πολυάριθμων επαγγελματικών, επιστημονικών και πολιτιστικών εταιρειών, σωματείων και δικτύων με γλωσσικό και πολιτιστικό έργο. Επίσης, έχει πολυετή πείρα ως δικηγόρος και νομικός μεταφραστής. Διαβάζει, γράφει και ομιλεί σε διάφορα επίπεδα τις περισσότερες σύγχρονες και κλασικές ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μετάφραση, την ορολογία, τη γλωσσική επαφή, την ιστορική γλωσσολογία και τη διαλεκτολογία.

Σχετικές ομιλίες