Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ευρωπαϊκός Συντονισμός Γλωσσικών Πόρων

Πιπερίδης Στέλιος

12 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 21:04 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 587
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της ενότητας «Ευρωπαϊκή Ένωση, Γλώσσες και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» του Συνεδρίου με τίτλο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά», το οποίο διοργανώθηκε από τα Γραφεία Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον  Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συνέδριο αφορούσε το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, μιας από τις εμβληματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014-2019.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ConnectingEuropeFacility) και συγκεκριμένα στo επιμέρους πρόγραμμα CEF.AT που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ικανότητας στον τομέα της Αυτόματης Μετάφρασης. Στόχος του προγράμματος CEF.AT είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ως συνέχεια του συστήματος μηχανικής μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής MT@EC για την εξυπηρέτηση των δημόσιων διοικήσεων αλλά και των πολιτών γενικότερα. Για να επιτευχθεί αυτό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής γλωσσικών πόρων (έργο ELRC, European LanguageResourceCoordination) στην οποία μπορούν να συμβάλλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. 

Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 

Πιπερίδης Στέλιος Ερευνητής, Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου / ΕΚ «Αθηνά»
Ο Στέλιος Πιπερίδης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και Εξαγωγής Γνώσης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Διευθυντής της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής Clarin EL, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των δικτύων ELRC, ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, FLaReNet και επιστημονικός υπεύθυνος της υποδομής META-SHARE. Πρόεδρος του European LanguageResourcesAssociation, ELRA, (2008-2012), μέλος της Επιτροπής Προγράμματος των συνεδρίων LREC (2006-σήμερα), απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Dipl. Ing) καιτου Imperial College of Science Τechnology and Medicine, University of London.(MSc, DIC) και υπεύθυνος ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος των έργων Translearn/LRE, Musa/IST και RevealThis/IST, και ηγήθηκε της συμμετοχής του ΙΕΛ σε περισσότερα από 25 έργα Ε&Α στις περιοχές της επεξεργασίας μονο/πολύγλωσσης και πολυμεσικής πληροφορίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν στατιστικές και επαγωγικές μεθόδους στην επεξεργασία και κατανόηση φυσικής γλώσσας, γλωσσικούς πόρους και αυτόματη εξαγωγή γλωσσικής γνώσης, καθώς και επεξεργασία πολυγλωσσικής πληροφορίας, μηχανικής μετάφρασης και φιλοσοφίας της γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 130 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά βιβλία, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Σχετικές ομιλίες