Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Στρογγυλό Τραπέζι I: «Θεσμικό Πλαίσιο Ενίσχυσης της Καινοτομίας»

Ζαφείρης Ευστράτιος, Ποταμιάνος Γεράσιμος, Οικονόμου Αντώνης, Τσιαβός Πρόδρομος, Σπηλιώτη Αγνή, Στεργίου Λεωνίδας

1 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:57:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 568
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

H Ethos Media S.A. και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciCo-Επιστήμη Επικοινωνία, διοργάνωσαν το Hellenic Innovation Forum 2017 την Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η καινοτομία αποτελεί τον βασικό πυλώνα σχεδιασμού/επίτευξης μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας με προοπτική, ανταγωνιστικότητα και διεθνή εμβέλεια. Κατά το σκεπτικό αυτό, το πολυσυνέδριο καινοτομίας έγινε με την προσδοκία ότι η ζύμωση που θα προκληθεί, φέρνοντας κοντά τους εκφραστές νέων καινοτόμων ιδεών, τους φορείς που ρυθμίζουν το κανονιστικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και τους εκπροσώπους ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης και επιχειρηματικότητας, θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στη δυναμική αναδιάρθρωση και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Τιμώμενη Χώρα: Ισραήλ
Ως τιμώμενη χώρα του διημέρου ήταν το Ισραήλ, μια από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Η ανάδειξη της καινοτομικής και τεχνολογικής δραστηριότητας του Ισραήλ έλαβε χώρα μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα και ενημερωτικά περίπτερα, που βρίσκονταν στον εκθεσιακό χώρο. Επιπλέον, η χώρα εκπροσωπήθηκε από υψηλόβαθμα θεσμικά και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τομέα του «technology transfer».

To blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις πρωινές ομιλίες της 1ης ημέρας του HIF 2017, οπότε και έλαβαν χώρα κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους Έλληνες και διεθνείς ομιλητές και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο τα μέρη του τριγώνου της εφαρμοσμένης καινοτομίας: το Θεσμικό Πλαίσιο και την Επιχειρηματική Καινοτομία.

Στα πάνελ των συζητήσεων συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό/ερευνητικό χώρο, από την επιχειρηματική κοινότητα, την πολιτική, τον πολιτισμό με συντονιστές έμπειρους δημοσιογράφους, εξειδικευμένους στο αντικείμενο.

Ζαφείρης Ευστράτιος Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο Ευστράτιος Ζαφείρης γεννήθηκε στη Λέσβο Έλαβε το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 1977. Από το 1985 εργάστηκε στη Γ.Γ. Δημοσίων Έργων στον τομέα μεγάλων έργων ύδρευσης.

Στην επαγγελματική του διαδρομή μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει από θέσεις ευθύνης στην ανάπτυξη και λειτουργία του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΤΕΕ, ως σύμβουλος στο υπουργείο Βιομηχανίας και ως μέλος Δ.Σ. εταιρειών. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ Α.Ε.

Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χημικών Μηχανικών (1985-1994) καθώς και εκλεγμένο μέλος στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Εξειδικεύεται στη βιομηχανική πολιτική και ειδικότερα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Ποταμιάνος Γεράσιμος Οικονομολόγος

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι και σπούδασε στην Αθήνα, τη Γάνδη και τις Βρυξέλλες (Περιφερειακή Οικονομική, Χωροταξία και Μηχανική). Εξειδικεύθηκε στην Αγγλία (διαχείριση προγραμμάτων) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (χρηματοοικονομικά).

Έχει εκτεταμένη θητεια σε θέσεις διευθυντικές, συμβουλευτικές και διαμόρφωσης πολιτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εμπειρία του καλύπτει ανάλυση και αξιολόγηση πολιτικής, μεταφορά τεχνογνωσίας, τεχνική βοήθεια, προώθηση επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, περιφερειακή πολιτική και πολιτική απασχόλησης, διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων, ενεργειακή πολιτική και διαχείριση έρευνας.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ειδικού συμβούλου και επιστημονικού συνεργάτη στα Υπουργεία Εθνικης Οικονομίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Πολιτισμού. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ΙΚΥ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης. Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μοναδος Οργανωσης και Διαχειρισης του ΕΣΠΑ ΑΕ.

Υπήρξε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής εταιρειών του ιδιωτικού Τομέα.

Ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βρυξελλες) εργάστηκε στους τομείς της Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Διαχείρισης της Έρευνας. Υπήρξε συντονιστής προγραμμάτων Διαρθρωτικής προσαρμογής και Θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες του ευρωπαϊκού «Νότου» και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετα την Διευρυνση της Ε. Ενωσης.

Ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στους τομείς των Διαρθρωτικών πολιτικών, πολιτικής Καινοτομίας, μεταφοράς Τεχνογνωσίας, Τεχνικής βοήθειας και αναπτυξιακής συνεργασίας. Είναι γνώστης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας, περιβάλλοντος και περιφερειακού προγραμματισμού.

Οικονόμου Αντώνης Διευθυντής Innovathens, Τεχνόπολις Α.Ε.

O Αντώνης Οικονόμου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Msc, με πολυετή εμπειρία στους τομείς των Αυτοματισμών, της βιομηχανικής ρομποτικής και της ανάπτυξης προηγμένων εφαρμογών για ΑΜΕΑ, καθώς και στην επιχειρηματική αξιοποίηση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Έχει διευθύνει εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας (ΖΗΝΩΝ, Retail-link, Raymetrics, Π.Α.Ν. Αντίστιξις), έχει συμβάλλει στην επιχειρηματική τους εξέλιξη, την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και την μεγέθυνση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων, ενώ διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση προσωπικού, τη διεύθυνση τεχνολογικά απαιτητικών ερευνητικών έργων, καθώς και στη διαπραγμάτευση και υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας.

Τσιαβός Πρόδρομος Δικηγόρος - Πρόεδρος ΔΣ, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)
Ο Πρόδρομος Τσιαβός είναι Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης του πολιτιστικού οργανισμού Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ανώτερος ερευνητικός εταίρος στο Media Institute του University College London (UCL)/BBC. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Όσλο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics and Political Science (LSE). Σπούδασε νομικά και συστήματα πληροφοριών στην Αθήνα και το Λονδίνο και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στα στο Δίκαιο και τα Συστήματα Πληροφοριών στο London School of Economics. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης και σειρά δημόσιων φορέων και εταιρειών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Έχει πάνω από 120 δημοσιεύσεις και ομιλίες για νομικά και επιχειρηματικά ζητήματα που αφορούν τα ανοικτά δεδομένα, το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα, το ανοικτό υλισμικό και την ανοικτή καινοτομία / παραγωγή. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Σπηλιώτη Αγνή Προϊσταμένη Δ/νσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Πολιτικών & Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

H Δρ Αγνή Σπηλιώτη προΐσταται της Δ/νσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Πολιτικών & Δράσεων ΕΤΑΚ στην Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος και DEA Βιολογικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie – Paris VI.

Από το 1984 εργάζεται στη ΓΓΕΤ όπου έχει διατελέσει Προϊσταμένη διαφόρων Τμημάτων και Διευθύνσεων. Το 2012-13 διηύθυνε το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας. Έχει μακρά πείρα στο σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων ΕΤΑΚ, στη διαχείριση Προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, καθώς και στη Διεθνή Συνεργασία. Έχει ορισθεί εθνικός εκπρόσωπος σε διάφορες Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (Ομάδες του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διαχειριστικές Επιτροπές του Προγράμματος Πλαισίου, των ERA-Nets, της OMC και σε Επιτροπές του ΟΟΣΑ). Έχει αξιολογήσει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των εθνικών συστημάτων έρευνας της Μολδαβίας και του Κιργιστάν. Έχει εκπονήσει εργασίες στον τομέα της ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και έχει συμμετάσχει σε  πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς διασκέψεις, συνέδρια, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από το Γαλλικό Κράτος.

Στεργίου Λεωνίδας Δημοσιογράφος

Σχετικές ομιλίες