Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες

Λοϊζίδου Μαρία, Βαρελάς Ανδρέας, Μπενέτος Σπύρος, Ανδρούτσου Μαρία, Γρυπιώτης Γιάννης, Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Κουνιαρέλλης Ηλίας, Μπουραΐμης Δημήτρης, Παπαδάκης Γιώργος

15 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1574
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ριζική αντιμετώπιση του κρίσιμου για το Περιβάλλον, την Οικονομία και την Κοινωνία προβλήματος της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, αποτελεί βασικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας που θα απασχολήσει ιδιαίτερα το 2014, ενόψει των ευρωπαϊκών και εθνικών δεσμεύσεων που προάγουν την φιλοσοφία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί επίσης κύριο αντικείμενο προβληματισμού, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη – CISD, που ασχολήθηκε συστηματικά με στόχο την αποτελεσματική και  επιχειρησιακή αντιμετώπισή του.

Το CISD, μετά από μακρόχρονη εργασία (που ολοκληρώθηκε με διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν βασικοί διαμορφωτές  των σύγχρονων απόψεων και δράσεων για το αντικείμενο)  και λαμβάνοντας υπ’ όψη σημαντικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ, ανακοίνωσε τις θέσεις του, όπως διατυπώνονται στο συνημμένο κείμενο, οι οποίες αποτελούν την βάση για την άμεση επιχειρησιακή ανάπτυξη ενεργειών -προς όλους τους εμπλεκόμενους- με σκοπό την επείγουσα επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό το CISD διοργάνωσε Ανοικτή Συνάντηση Εργασίας, στις 15 Ιανουαρίου 2014, με θέμα την Επιχειρησιακά Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο ΑΘΗΝΑ 984, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι).

Στην Συνάντηση Εργασίας είχαν προσκληθεί οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι Υπηρεσίες τους, οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι της χώρας, οι ΦΟΔΣΑ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών φορέων, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Κοινωνικοί Φορείς και ΜΚΟ, με εξαιρετικά θετική ανταπόκριση.

Λοϊζίδου Μαρία Καθηγήτρια ΕΜΠ
Βαρελάς Ανδρέας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων

Γεννήθηκε το 1961 στον Κολωνό. Από μαθητής στη συνδικαλιστική δράση μέσα από την ΚΝΕ. Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, το ‘82 με τον συνδυασμό του Β. Εφραιμίδη, το ‘90 με τη Μελίνα Μερκούρη, το ‘94 με τον Θ. Παγκάλου και Διαμερισματικός Σύμβουλος (‘91-’94) στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόεδρος του Β’ παιδικού Δημοτικού σταθμού, και αντιπρόεδρος στο ΚΑΠΗ Σεπολίων - Θυμαρακίων. Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ιδιωτικός υπάλληλος υπεύθυνος εκδοτικού οίκου. Παντρεμένος με δύο παιδιά.

Μπενέτος Σπύρος Δήμαρχος Λειψών
Ανδρούτσου Μαρία Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής
Γρυπιώτης Γιάννης Δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας
Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

H Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας από τον Οκτώβριο 2009.

Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Ζαχάρω του Νομού Ηλείας. Είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Διετέλεσε Αναπληρώτρια Γραμματέας Εθελοντισμού. Πρώτη μεταξύ των Βουλευτών της Ν.Δ σε Ερωτήσεις στη Βουλή για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης. Μετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στην Ειδική Επιτροπή για την Αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Συστήματος. Ανέπτυξε έντονη κομματική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια. Υπήρξε μεταξύ άλλων, Μέλος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Αποφοίτησε αριστούχος από τη Νομική Σχολή Αθηνών και με υποτροφίες ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του Georgetown στην Ουάσινγκτον.

Εργάστηκε ως ειδική επιστήμων στο Κέντρο Περιβαλλοντικού Δικαίου και Πολιτικής και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, καθώς και στο Κέντρο Δικαίου Περιβάλλοντος και Χρήσεων Γης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ήταν εμπειρογνώμων στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης, Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Δικαίου της Θάλασσας. Το Μάρτιο του 2011 περιελήφθη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (W.E.F) στους “Young Global Leaders” και πρόσφατα κατετάγη στους “40 under 40” δηλαδή, στις 40 πιο υποσχόμενες προσωπικότητες της ΕΕ κάτω των 40 ετών.

Τον περασμένο Μάιο της απονεμήθη το Βραβείο “Green Star” από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα (U.N.E.P) και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (O.C.H.A) των Ηνωμένων Εθνών και τον διεθνή οργανισμό “Green Cross International” για τη δράση της στην ανασυγκρότηση περιοχών, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και για το έργο της στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Για την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική της δράση διεθνώς, αλλά και για την ενασχόλησή της με τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού έλαβε το Βραβείο «Αρτεμις» το 2009. Το 2010 της απονεμήθηκε Ειδική Μνεία από το Αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και το «Βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για τις πρωτοβουλίες στα ανθρωπιστικά ζητήματα» από την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Ορφανά (Orphans International Worldwide). Το 2008 ήταν υποψήφια για το Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης», για την πρότασή της να ιδρυθεί στην Ελλάδα Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκλογικού Δικαίου, Eιδική Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Βιο-επιστημόνων Αμερικής, Μέλος του Δικτύου Γυναικών Υπουργών και Ηγετών για το Περιβάλλον, του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου για τα Ηνωμένα Έθνη, της Αμερικανικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων, της Αμερικανικής-Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Γυναικών, του Συλλόγου Αποφοίτων των Παν/μίων Columbia, Georgetown στην Ελλάδα.

Έχει παρουσιάσει πλούσιο συγγραφικό έργο διεθνώς και το πλέον πρόσφατο επιστημονικό της άρθρο δημοσιεύτηκε το 2010 από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο: «Η ανάπτυξη και το Μέλλον του Δικαίου των Κλιματικών Αλλαγών».

Προσωπική ιστοσελίδα της Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

Παπαδόπουλος Γιάννης Εκπρόσωπος Δήμου Καλαμάτας
Κουνιαρέλλης Ηλίας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Λέσβου
Μπουραΐμης Δημήτρης Δήμαρχος Φυλής
Παπαδάκης Γιώργος Γενικός Διευθυντής Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμάτων (ΦΟΣΔΑ) Βόρειας Πεδιάδας (Δήμος Χερσονήσου Κρήτης)

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:23:54

Σεπ 18, 2019

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χατζηδάκης Κωστής Μητράκος Θεόδωρος Καρρά Λυδία Καράμπελα Χριστίνα Κοκιόπουλος Βασίλης Αντωνακάκη Θεοδώρα

Γλώσσα: Ελληνική

Κυκλική Οικονομία: Ένα στοίχημα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων – μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη 117:43

Ιουν 16, 2017

Κυκλική Οικονομία: Ένα στοίχημα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων – μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη

Σιδέρη Φιλλένια Τσιρώνης Ιωάννης Καφαντάρη Χαρά Κουρέτας Δημήτρης Ανδρεόπουλος Ανδρέας Κατσιάμπουλας Αλέξανδρος Κοκόσης Αντώνης

Γλώσσα: Ελληνική