Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χατζηδάκης Κωστής, Μητράκος Θεόδωρος, Καρρά Λυδία, Καράμπελα Χριστίνα, Κοκιόπουλος Βασίλης, Αντωνακάκη Θεοδώρα

18 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:23:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 446
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χατζηδάκης Κωστής
Μητράκος Θεόδωρος
Καρρά Λυδία
Καράμπελα Χριστίνα
Κοκιόπουλος Βασίλης
Αντωνακάκη Θεοδώρα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/09/2019

Διάρκεια
01:23:54

Εκδήλωση
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χώρος
Τράπεζα της Ελλάδος

Διοργάνωση
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τράπεζα της Ελλάδος

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, Ελλάδα, προσαρμογή, πρόγραμμα LIFE, πολιτική προσαρμογής, ανεργία, κόστος εργασίας, φορολογία, μέτρα προσαρμογής, επενδύσεις, οικονομική κατάσταση, ευαισθητοποίηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μειωμένη κατανάλωση κρέατος, χορτοφαγία, νηστεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι Έλληνες και η Κλιματική Αλλαγή: παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε εκδήλωση στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από ομιλίες του Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Θεόδωρου Μητράκου, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Λυδίας Καρρά, Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP AdaptInGR του Προγράμματος LIFE της Ε.Ε..

Τελικό συμπέρασμα της μεγάλης αυτής δημοσκόπησης είναι πως η κοινή γνώμη θεωρεί την κλιματική βασικό πρόβλημα και είναι καθολικά φιλική στη λήψη μέτρα για τον μετριασμό της, όπως στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημόσια κτήρια, στην απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, στην εκμηδένιση εκπομπών ως το 2050 –πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και στην υποχρεωτική υιοθέτηση βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Με μεγάλη πλειοψηφία η κοινή γνώμη αποδέχεται προτάσεις για μια νέα φορολογική πολιτική η οποία θα αναδιανέμει τα βάρη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τέλος, μικρότερη αλλά σαφώς θετική είναι η πλειοψηφία μεταξύ των κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων για την καθιέρωση διοδίων προς το κέντρο των πόλεων.

«Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας» σχολίασε η Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα, και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στην χάραξη πολιτικής εκ μέρους του Υπουργείου καθώς και κάθε Δήμου ή Περιφέρειας ή φορέα της κεντρικής διοίκησης που εμπλέκεται με το θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή… Η Κυβέρνηση καλείται να συνδυάσει την γιγαντιαία προσπάθεια που έχει αναλάβει για ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, κάτι που όλοι επιθυμούμε, με τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε στην ομιλία του: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί άμεσες δράσεις και συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Δεν μπορούμε να υιοθετούμε αποσπασματικά μέτρα, ούτε να κινούμαστε χωρίς συντονισμό. Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και η έκταση της πρόσκλησης που έχουμε μπροστά μας οφείλει να μας ενώσει».

Στον χαιρετισμό του ο Θεόδωρος Μητράκος, Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι: «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που ασχολήθηκαν ενεργά με το θέμα της μεταβολής του κλίματος, συστήνοντας την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) το 2009. Έκτοτε η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο την ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας της χώρας, ασχολείται ενεργά με το κρίσιμο ζήτημα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, συμμετέχοντας και στο πρόγραμμα LIFE -IP, το οποίο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της χώρας μας».

Στην μεγάλη πλειοψηφία του δείγματος, οι Έλληνες βλέπουν ως βασικό πρόβλημα για τη χώρα την ανεργία και την οικονομική κατάσταση, ενώ με ανάλογα εντυπωσιακή πλειοψηφία κρίνουν ως το πλέον βασικό πρόβλημα για τον κόσμο την κλιματική αλλαγή και συναφή περιβαλλοντικά θέματα.

Η διαπίστωση αυτή μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για τη διαμόρφωση προτάσεων για τη μείωση του κόστους εργασίας (π.χ εργοδοτικές και εργασιακές εισφορές, όπως ήδη έχει προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας) που να συνδυάζονται με προτάσεις αυξημένης φορολογίας σε δράσεις ή εκπομπές που επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς και με τη χρηματοδότηση επενδύσεων ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και μέτρων προσαρμογής σε αυτή. Υπάρχει υψηλή, ως φαίνεται, πιθανότητα παρόμοιες προτάσεις να γίνουν αποδεκτές από το ευρύ κοινό που διακαώς επιθυμεί και τη μείωση της ανεργίας και μια υγιή αντίδραση στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υποστηρίζει από το 2002 μια τέτοια πολιτική.

Η δημοσκόπηση φανερώνει ότι, όπως είναι φυσικό, οι νέοι ηλικίας 15-17 ετών δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ανεργία και την εν γένει οικονομική κατάσταση από τους μεγαλύτερους. Είναι σαφής η έλλειψη ενημέρωσής τους για την κλιματική αλλαγή και απαιτείται άμεση και έντονη ευαισθητοποίηση. Το έργο LIFE-IP AdaptInGR προβλέπει δράσεις για την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιθανότατα είναι αναγκαίο η Διοίκηση να σκεφθεί την μονιμοποίηση σχετικών μαθημάτων και στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Πάντως, οι απόψεις των Ελλήνων για την κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ιδεολογική ή πολιτική τους τοποθέτηση. Με μεγάλη πλειοψηφία οι Έλληνες θεωρούν ως πρώτο υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής κάθε άνθρωπο / οικογένεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσωπικής στάσης και συμπεριφοράς. Ακολουθούν τα ισχυρά κράτη, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και το κράτος με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα (1%) πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό και πολύ μικρό ποσοστό (5%) ότι έχει μόνο φυσικά αίτια.

Από τη δημοσκόπηση παρατηρείται αρκετά έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση, με ορισμένες περιφέρειες να μην είναι επαρκώς ενημερωμένες για τους κινδύνους που διατρέχουν. Κατά κανόνα μάλιστα, οι περιοχές με υψηλή τρωτότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εκείνες που φαίνεται να έχουν την χαμηλότερη πληροφόρηση. Το έργο LIFE-IP AdaptInGR προβλέπει δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Ποια μέτρα είναι διατεθειμένοι οι πολίτες να αναλάβουν ως δράσεις για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής;
Υπερτερούν:
- η ανακύκλωση / επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων,
- η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, με σημαντικά χαμηλότερη όμως πιθανότητα να επιτευχθεί αυτό από πολίτες μικρότερης οικονομικής επιφάνειας, κάτι που πρέπει να προβληματίσει την διοίκηση,
- η μειωμένη κατανάλωση κρέατος, είτε για μια μειοψηφία μέσω της χορτοφαγίας, είτε στο πλαίσιο των παραδοσιακών νηστειών που κρατούν εντυπωσιακά καλά μεταξύ των πολιτών σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας.

Τέλος, για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι οι Έλληνες σκέπτονται να ψηφίσουν τοπικούς άρχοντες (π.χ Δημάρχους και Περιφερειάρχες) αλλά πιθανόν και εθνικούς άρχοντες (Βουλευτές, Ευρωβουλευτές) με βάση την στάση και τις θέσεις τους σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η εταιρεία qed ανέλαβε για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εταίρου του έργου LIFE-IP AdaptInGR την υλοποίηση πανελλαδικής έρευνας, με αντικείμενο τις αντιλήψεις του κοινού για την κλιματική αλλαγή.
Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μέθοδο των ηλεκτρονικά υποβοηθούμενων τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI). Η έρευνα έλαβε χώρα από τις 10 έως τις 31 Ιουλίου 2019.
Το συνολικό μέγεθος του δείγματος περιλαμβάνει Ν=1536 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις με άτομα ηλικίας 15-70 ετών.

  • Το ολοκληρωμένο έργο “LIFE-IP AdaptInGR- LIFE17 IPC/GR/000006” είναι το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα 8ετές έργο στο οποίο συμμετέχουν 19 εξέχοντες φορείς. Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμμετέχει στο έργο, με ιδιαίτερη ευθύνη για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αντικείμενο της ΕΛΛΕΤ στο έργο είναι η διερεύνηση της προσαρμογής των τοπίων, των αρχαιολογικών χώρων και των χρήσεων γης, στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο, ίδιους πόρους των εταίρων και ιδιωτικούς φορείς.
Χατζηδάκης Κωστής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.

Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.

Δικηγόρος Αθηνών.

Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).

Ευρωβουλευτής (1994-2007).

Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ιστότοπος του Κωστή Χατζηδάκη

Μητράκος Θεόδωρος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Ο Θεόδωρος Μητράκος είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου εργάζεται από το 1997. Σπούδασε Οικονομικά και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργασθεί ως ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, καθώς και στην Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε θέματα διανομής εισοδήματος και οικονομικών ανισοτήτων, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, απασχόλησης και ανεργίας, μετανάστευσης και άλλα.
Καρρά Λυδία Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Η Λυδία Καρρά σπούδασε Κοινωνιολογία στην Σορβώνη, και μεταπτυχιακά σε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) 1981-83.

Το 1972 ίδρυσε με το σύζυγό της την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

1975: Ηγήθηκε στο Cyprus Relief Fund, Λονδίνου, της οικονομικής υιοθεσίας των προσφυγόπουλων της Κύπρου.

Την περίοδο 1992 - 1994 ως πρόεδρος του Hellenic Cultural Centre (συνομοσπονδία ελληνικών πολιτιστικών οργανώσεων) στην Αγγλία είχε την ευθύνη των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν η τριήρης έπλευσε στον Τάμεση.

Από το 1980 εργάστηκε κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς σκηνοθέτες. Από το 1985 αφοσιώθηκε στην σκηνοθεσία και έχει σκηνοθετήσει 15 ταινίες.

Οι ταινίες της έχουν παιχθεί σε πολλές χώρες & έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική:
Με τα έσοδα από την πώληση στην Αμερική της ταινίας «ΣΙΝΑ, Το Θεοβάδιστο Όρος» συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα της μεσαιωνικής τράπεζας της Μονής.

“Sir Steve Runciman, Γέφυρα στην Ανατολή”, για τον Βυζαντινό πολιτισμό, απέσπασε βραβείο στο Chicago Film Festival.

Η «Φωνή Αιγαίου» απέσπασε βραβείο «καλύτερης ταινίας για την φύση» (2005) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το European Heritage Film Festival.

H ταινία της «Mια Ζωή, μια Εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» επελέγη για την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009. Η ταινία αυτή έχει παιχθεί σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς.

Τελευταία της ταινία «Ξερολιθιές: Στηρίγματα στο Αιγαίο», που παίχθηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο MediMed στη Βαρκελώνη.

Πρωτοστάτησε στον 1ον μεγάλο αγώνα για την σωτηρία της Πλάκας 1974- 1982.
Επιμελήθηκε την έκδοση, συνέβαλλε κείμενο, «Ευάλωτη Γη», εκδόσεις Πατάκη (2008).

Είχε επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια 2 σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας
- α/ στον Τύμβο Μαραθώνος το 2010 για τα 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη (με τη συμμετοχή των Λυδίας Κονιόρδου, Αντώνη Καφετζόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη)
- β/ «Άνθρωπος και Φύσις: από τον Όμηρο στον Ελύτη», στο Ηρώδειο το 2013 για τα 50 Χρόνια της Europa Nostra (με τη συμμετοχή των Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίας Φαραντούρη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων)
- Από το 2004, καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη».

To 2014 ίδρυσε με την Μάγια Τσόκλη το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Τον Μάρτιο 2015 είχε την επιμέλεια και συνέγραψε κείμενα της έκθεσης «Marathon: Cultural Landscape / Marathon: Paysage Culturel» που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι.

Από τον Απρίλιο 2017 είναι Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το 2019 βραβεύθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra ως ιδρύτρια του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Τον Δεκέμβριο 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Καράμπελα Χριστίνα Συν-ιδρύτρια - Διευθύνουσα Σύμβουλος, QED Market Research

Κοινωνιολόγος (με σπουδές σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο), συγγραφέας, εν ενεργεία εθελόντρια σε ανθρωπιστικούς σκοπούς, ερευνήτρια εκ πεποιθήσεως και μητέρα μιας κόρης 26 ετών και ενός γιού 19.

Έχει 33 χρόνια εμπειρίας στην κοινωνική έρευνα και στην εμπορική έρευνα και ηγείται της qed τα τελευταία 22 χρόνια.

Από το 2009, επιβλέπει το ερευνητικό εργαστήριο «People of Greece by qed» το οποίο καταγράφει την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε επίπεδο αξιών, πεποιθήσεων και συμπεριφορών.

Για τα έτη 2003-2015 προσέφερε τις εθελοντικές υπηρεσίες της στις θέσεις του αντιπροέδρου (2003-2013) και προέδρου (2014-2015) του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς).

Από το 2016 δραστηριοποιείται στην κοινωνία των πολιτών, συνεργαζόμενη με πολλές ΜΚΟ είτε ως ερευνήτρια, είτε ως σύμβουλος.

Κοκιόπουλος Βασίλης Διευθυντής Ερευνών, QED Market Research

Στατιστικός ο οποίος συνδυάζει την άριστη τεχνογνωσία της διαχείρισης των δεδομένων και τη βαθιά κατανόηση των στατιστικών μεθόδων και αρχών.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Guelph του Καναδά.

Έχει συνεργαστεί με πολλά ερευνητικά ινστιτούτα από το 1999 μέχρι σήμερα (Ashton Statistical Lab, Workshop Ltd, Abacus Research, IRI και qed).

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10.000 ερευνητικά έργα και εξειδικεύεται σε μεθόδους δειγματοληψίας και στην ανάλυση δεδομένων.

Αντωνακάκη Θεοδώρα Διευθύντρια, Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, Τράπεζα της Ελλάδος

Η Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), συντονίζει το έργο της ΤτΕ σχετικά με το κλίμα καθώς και την έρευνα στο πλαίσιο της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ). Παράλληλα, εκπροσωπεί την ΤτΕ στο Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS) και στο νεοσύστατο Φόρουμ του Ευρωσυστήματος για την Κλιματική Αλλαγή.

Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση και έχει εργασθεί ως σύμβουλος μελετών σε σημαντικό αριθμό διεθνών έργων σχετικών με τη βιωσιμότητα, τον πολεοδομικό, αστικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, ενώ για το έργο της έχει βραβευθεί από την Europa Nostra και το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Έχει αποφοιτήσει από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το University of London, όπου διετέλεσε Επίτιμη Ερευνήτρια.

Έχει δώσει διαλέξεις στο Syracuse University, στο University of Stirling και στο School of Nordic Urban Design ενώ έχει διδάξει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά με κριτές και άλλες εκδόσεις ενώ έχει γράψει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:07:08

Μαρ 31, 2023

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Στουρνάρας Γιάννης Αμυράς Γιώργος Καρρά Λυδία Ζομπανάκης Ανδρέας Καράμπελα Χριστίνα Ζόμπολα Δανάη Αρσένης Σπύρος

Γλώσσα: Ελληνική

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες 79:38

Ιαν 15, 2014

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες

Λοϊζίδου Μαρία Βαρελάς Ανδρέας Μπενέτος Σπύρος Ανδρούτσου Μαρία Γρυπιώτης Γιάννης Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα Παπαδόπουλος Γιάννης Κουνιαρέλλης Ηλίας Μπουραΐμης Δημήτρης Παπαδάκης Γιώργος

Γλώσσα: Ελληνική