Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

40 χρόνια Σκουπίδια: Η Πολιτεία τοποθετείται

Καραβασίλη Μαργαρίτα, Βέρα Βάνια, Μαυρόπουλος Αντώνης, Μιχαήλ Γιάννης, Τατούλης Πέτρος, Μακρυωνίτης Γιώργος, Βαρελάς Ανδρέας

15 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 104:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1441
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ριζική αντιμετώπιση του κρίσιμου για το Περιβάλλον, την Οικονομία και την Κοινωνία προβλήματος της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, αποτελεί βασικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας που θα απασχολήσει ιδιαίτερα το 2014, ενόψει των ευρωπαϊκών και εθνικών δεσμεύσεων που προάγουν την φιλοσοφία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί επίσης κύριο αντικείμενο προβληματισμού, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση για το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη – CISD, που ασχολήθηκε συστηματικά με στόχο την αποτελεσματική και  επιχειρησιακή αντιμετώπισή του.

Το CISD, μετά από μακρόχρονη εργασία (που ολοκληρώθηκε με διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν βασικοί διαμορφωτές  των σύγχρονων απόψεων και δράσεων για το αντικείμενο)  και λαμβάνοντας υπ’ όψη σημαντικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ, ανακοίνωσε τις θέσεις του, οι οποίες αποτελούν την βάση για την άμεση επιχειρησιακή ανάπτυξη ενεργειών -προς όλους τους εμπλεκόμενους- με σκοπό την επείγουσα επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό το CISD διοργάνωσε Ανοικτή Συνάντηση Εργασίας, στις 15 Ιανουαρίου 2014, με θέμα την Επιχειρησιακά Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο ΑΘΗΝΑ 984, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι).

Στην Συνάντηση Εργασίας είχαν προσκληθεί οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι Υπηρεσίες τους, οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι της χώρας, οι ΦΟΔΣΑ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών φορέων, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Κοινωνικοί Φορείς και ΜΚΟ, με εξαιρετικά θετική ανταπόκριση.

Καραβασίλη Μαργαρίτα Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1951.

Είναι Αρχιτέκτων d.p.l.g. Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων (ENSBA, PARIS), με Msc. στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Οικονομικό Προγραμματισμό, Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και Μsc. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS, Paris).

Έχει υπάρξει Μόνιμος υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως 2007 σε επιτελικές θέσεις. Προϊσταμένη Τμήματος Κτιρολογίας και Προτύπων Κατοικίας στη Δ/νση Οικιστικής Πολιτικής & Κατοικίας (1994-2001) με αντικείμενο: Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα.

Έχει διατελέσει Ακόλουθος Περιβάλλοντος στην ΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2001 έως το τέλος του 2003 και Πρόεδρος Ομάδας "Περιβάλλον" του Συμβουλίου της ΕΕ (Ελληνική Προεδρία-1ο εξάμηνο 2003).

Επίσης, έχει διατελέσει Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος στην νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ΥΠΕΧΩΔΕ (τέλη 2003) με 5ετή θητεία.

Έχει διατελέσει Επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.

Από το τέλος του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012 διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Από τον Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Είναι επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.

Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και του Ecocity.

Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων.

Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία, άρθρα και έχει δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής και αειφόρου ανάπτυξης

Μιλά άριστα Γαλλικά και Αγγλικά.

Βέρα Βάνια Γ.Γ. Οργανισμού Municipal Waste Europe
Μαυρόπουλος Αντώνης Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος D-Waste - Μέλος Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής UNEP International

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος είναι Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της D-Waste και Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής UNEP International. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Μιχαήλ Γιάννης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τατούλης Πέτρος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Ο Πέτρος Τατούλης γεννήθηκε το 1953 στο Καστρί Κυνουρίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε ως Ιατρός – Χειρουργός. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σαν ιατρός στην Κω. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Καστρί Κυνουρίας, ενώ άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε είναι συνεχής η παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων εφόσον ο αρκαδικός λαός τον τιμά αδιάλειπτα με την ψήφο του.

Τον Νοέμβριο του 2011 εκλέγεται πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Πελοπόννησος.

Από την εκλογή του και εξής έχει διατελέσει μεταξύ άλλων:

Ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2004.

Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας στη συνδιάσκεψη της Γενεύης το Δεκέμβριο του 2003 για την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2003 στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Μέλος της άτυπης διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση και προώθηση θέσεων αναφορικά με τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Μέλος των Διακομματικών Επιτροπών της Βουλής για τα Ναρκωτικά, το Δημογραφικό Πρόβλημα και την Προστασία των Δασών.

Υφυπουργός Πολιτισμού από το Μάρτιο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2006.

Από το 2003 έχει δημοσιεύσει έναν εκτεταμένο αριθμό άρθρων, πολιτικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, σε ελληνικές εφημερίδες όπως «Απογευματινή», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία».

Είναι παντρεμένος με την ιατρό Σοφία Λουτσίου και έχει 4 παιδιά: την Παρασκευή, τη Χρισταλένη, την Ιωάννα και τον Παναγιώτη.

Πολιτικό ιστολόγιο του Πέτρου Τατούλη

Μακρυωνίτης Γιώργος Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γεννήθηκε στη Βάρη της Σύρου το 1958 από αγρότες γονείς, την Ελπίδα και το Νικόλα. Είναι παντρεμένος με την Αγάθη Καραμπούλα, βιολόγο-ιχθυολόγο (επόπτρια αλιείας Κυκλάδων 1988-1994), καθηγήτρια Δ.Ε. και έχουν ένα γιό το Νικόλα, πτυχιούχο σεφ (Le Monde-Αθήνα, Paul Bocuse-Γαλλία).

Σπουδές, επιμόρφωση, δημοσιεύσεις 
Είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Κυκλάδων (1997-2006), έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, έχει παρακολουθήσει, διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις και ως επιμορφωτής σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων, ημερίδων και επιστημονικών συνεδρίων.

Εργασία 
1984-1988 στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου ως ειδικός σύμβουλος, υποδιευθυντής και υπεύθυνος στο εργοστάσιο γάλακτος ΒΙΟΣΥΡ 
1988-1989 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Υπηρεσία Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Σύρο, ως αξιολογητής επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου 1262/82 
1989-1998 καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου 
1998-2006 υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Νομού Κυκλάδων / Ερμουπόλεως (Ε.Κ.Φ.Ε.) 
Έχει χρηματίσει μέλος σε Νομαρχιακές Επιτροπές σε θέματα εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (e-Δίκτυο).

Πολιτική 
Στις δημοτικές εκλογές, το 1998, εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ποσειδωνίας και διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (1999-2003).

Το 2006 εξελέγη Δήμαρχος Ποσειδωνίας ως μόνος υποψήφιος και κοινά αποδεκτός με ποσοστό 100%.

To 2009 υπέγραψε το σύμφωνο των Δημάρχων στις Βρυξέλλες (κατά της κλιματικής αλλαγής) και επιβραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (14-1-2009). Στο Δήμο Ποσειδωνίας απονεμήθηκε το 2008 το σήμα αειφορίας και το 2009 το βραβείο αειφορίας του Δικτύου Νησιωτικών Δήμων για τις πρωτοποριακές αειφορικές δράσεις του.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη πρώτος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ως Αντιπεριφερειάρχης έχει επιπλέον τις παρακάτω αρμοδιότητες: 
Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων 
Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αναπτυξιακών Εταιρειών Κυκλάδων (ΑΝΕΤΚ) και Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) 
Εκπρόσωπος της ΠΝΑ στη Γενική Συνέλευση του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης
Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων του Νοτίου Αιγαίου 
Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 
Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων του Νομού Κυκλάδων.

Βαρελάς Ανδρέας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Αθηναίων

Γεννήθηκε το 1961 στον Κολωνό. Από μαθητής στη συνδικαλιστική δράση μέσα από την ΚΝΕ. Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, το ‘82 με τον συνδυασμό του Β. Εφραιμίδη, το ‘90 με τη Μελίνα Μερκούρη, το ‘94 με τον Θ. Παγκάλου και Διαμερισματικός Σύμβουλος (‘91-’94) στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόεδρος του Β’ παιδικού Δημοτικού σταθμού, και αντιπρόεδρος στο ΚΑΠΗ Σεπολίων - Θυμαρακίων. Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ιδιωτικός υπάλληλος υπεύθυνος εκδοτικού οίκου. Παντρεμένος με δύο παιδιά.

Σχετικές ομιλίες

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες 79:38

Ιαν 15, 2014

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες

Λοϊζίδου Μαρία Βαρελάς Ανδρέας Μπενέτος Σπύρος Ανδρούτσου Μαρία Γρυπιώτης Γιάννης Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα Παπαδόπουλος Γιάννης Κουνιαρέλλης Ηλίας Μπουραΐμης Δημήτρης Παπαδάκης Γιώργος

Γλώσσα: Ελληνική

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:23:54

Σεπ 18, 2019

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χατζηδάκης Κωστής Μητράκος Θεόδωρος Καρρά Λυδία Καράμπελα Χριστίνα Κοκιόπουλος Βασίλης Αντωνακάκη Θεοδώρα

Γλώσσα: Ελληνική

Κυκλική Οικονομία: Ένα στοίχημα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων – μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη 117:43

Ιουν 16, 2017

Κυκλική Οικονομία: Ένα στοίχημα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων – μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη

Σιδέρη Φιλλένια Τσιρώνης Ιωάννης Καφαντάρη Χαρά Κουρέτας Δημήτρης Ανδρεόπουλος Ανδρέας Κατσιάμπουλας Αλέξανδρος Κοκόσης Αντώνης

Γλώσσα: Ελληνική