Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κοκόσης Αντώνης

Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ –Εκπρόσωπος Suschem

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Κοκόσης, FIChemE, FIEE, FRSA, and FIET, είναι Καθηγητής Μηχανικών Διεργασιών και Συστημάτων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με κύριο αντικείμενο την Κυκλική Οικονομία, τον περιβαλλοντικό και τεχνικο-οικονομικό σχεδιασμό βιομηχανικών μονάδων. Aπόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής και της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, εκπόνησε τη διατριβή του και εργάστηκε στις ΗΠΑ (Princeton), και επέστρεψε στη Ελλάδα (2009) μετά από μακρόχρονη ερευνητική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Ενωμένο Βασίλειο (Manchester, Surrey). Είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στο DG Research for Climate Change και στο International Energy Agency (IEA) και στο European Federation of Chemical Engineering (EFCE/CAPE). Από το 2016 συντονίζει την Εθνική Πλατφόρμα Αειφόρου Χημείας (Sustainable Chemistries – Suschem), μέλος της Ευρωπαϊκής Suschem με πρωταρχικό στόχο την Κυκλική Οικονομία.

Στα βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται ο ολοκληρωμένος περιβαλλοντικός σχεδιασμός, η ανάλυση και βελτιστοποίηση συστημάτων και διεργασιών, η βιομηχανική συμβίωση, η Ανάλυση Κύκλου Ζωής, και η ένταξη σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων στη στήριξη αποφάσεων και στην ανάλυση σύνθετων συστημάτων. Έχει εκτενή εμπειρία σαν τεχνικός σύμβουλος στη βιομηχανία (UOP, ICI, Bayer, Mitsubishi, Exxon, Eastman, MW Kellogg, BP Oil, Unilever, Aspen, Granherne, Linnhoff-March). Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Προγραμματισμού του American Institute of Chemical Engineering, Εκλέκτορας του EPSRC, μέλος της Επιτροπής Ανανεώσιμων Υλικών και Ενεργειακών Πόρων του DTI, Συντονιστής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του AIChE, και Εξωτερικός Εξεταστής του Cranfield University.

Πριν επιστρέψει στη Ελλάδα, διετέλεσε για 7 χρόνια Διευθυντής πρότυπου Εργαστηρίου Μηχανικής Διεργασιών και Πληροφοριακών Συστημάτων στην Αγγλία. Το Εργαστήριο, ένα από τα πρώτα στο είδος του παγκοσμίως, συνδύασε έρευνα σε Μηχανικές Διεργασιών με Πληροφοριακές Τεχνολογίες και προπορεύεται σε ερευνητικές περιοχές σχετικές με Ολοκληρωμένες Εφαρμογές, Υπολογιστικά Πλαίσια, και τον Σχεδιασμό Πειραμάτων Ευρείας Κλίμακας. Σαν υπεύθυνος του Εργαστηρίου οργάνωσε κύκλο ερευνητικών δραστηριοτήτων με συμμετοχή της βιομηχανίας και παράλληλη χρηματοδότηση από εθνικούς και τοπικούς φορείς. Σαν ιδρυτής και Δ/ντής των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Surrey θέσπισε 6 κύκλους μεταπτυχιακών  προγραμμάτων στην περιοχή της Μηχανικής Διεργασιών και Συστημάτων.

Σήμερα διευθύνει και συντονίζει την Εργαστηριακή Μονάδα ΙPSEN του ΕΜΠ. Η διεθνής του αναγνώριση καταγράφεται με 170 συμμετοχές σε Διεθνή Συνέδρια και 70 προσκλήσεις για ομιλίες σε πανεπιστήμια και βιομηχανίες. Από τον Αύγουστο του 2011 συντονίζει το πρώτο Biorefinery School υπό την αιγίδα του IEA και FP7. Έχει επιβλέψει 45 προπτυχιακές διπλωματικές, 34 μεταπτυχιακές διατριβές, και 20 διδακτορικές διατριβές (12 μέσα στο διάστημα των τελευταίων 10 χρόνων).

ΟΜΙΛΙΕΣ