Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανακύκλωση, ο τρόπος ζωής του αύριο

Chantepy Christophe, Σαρελάκος Γιώργος, de La Moureyre Hélène, Γρυπονησιώτη Μαρίνα, Constantini Gaëlle, Πιτσάκης Γιάννης, Koticha Diti, Bougani Vee, Shelfi Wassim, Λιάλιος Γιώργος

27 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 132:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 333
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση με τον τίτλο "Ανακύκλωση, ο τρόπος ζωής του αύριο" πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου "Η νεολαία που καινοτομεί".


Η ανακύκλωση εμφανίστηκε στη σύγχρονη μορφή της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού για τις κοινωνίες μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πολλές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ενέχονται στη σπατάλη και τη ρύπανση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν μια ισχυρή προστιθέμενη αξία, καθώς αξιοποιούν πόρους που θα έπρεπε να είχαν πεταχτεί.
 

Λόγω της ποικιλομορφίας των πόρων και των τρόπων χρήσης τους, ο κόσμος της ανακύκλωσης είναι απέραντος. Εξετάζουμε τα πιο επαναστατικά μοντέλα, τα οποία μας αναγκάζουν να αλλάξουμε εντελώς την οπτική μας. Αναλογιζόμαστε την αξία και την ομορφιά αυτών των αγαθών που ήμασταν μέχρι τώρα έτοιμοι να ξεφορτωθούμε.

Τι ωραίο μπορούμε να κάνουμε με τα απορρίμματά μας; 

Οι ελληνικές και γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που θα ανακαλύψουμε μαζί, προέρχονται από ποικίλους τομείς, όπως η εσωτερική διακόσμηση, η διατροφή, η μόδα.
 

Θα μας εξηγήσουν πώς να επαναπροσδιορίσουμε τη χρησιμότητα και την αισθητική των απορριμμάτων μας, ούτως ώστε να συνεισφέρουν από κοινού στη βιωσιμότητα των κοινωνιών μας.


Chantepy Christophe Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα

Ο Christophe Chantepy γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σύμβουλος Επικρατείας

Σπουδές
-Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)
-Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)
-Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986)

Σταδιοδρομία
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991-1992)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)
-Διευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού Δημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010
-Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)

Σαρελάκος Γιώργος Εθελοντής δύτης - μέλος της Aegean Rebreath

O Γιώργος Σαρελάκος είναι κάτοχος τίτλου σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες και μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Υγείας από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στο παρελθόν εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο χώρο των μη κυβερνητικών οργανισμών, ως υπεύθυνος διαχείρισης διεθνών προγραμμάτων. Δραστηριοποιήθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων, ενώ ανέπτυξε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα οικονομίας και υγείας.

Ο Γιώργος Σαρελάκος βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ομάδας Aegean Rebreath, η οποία συστάθηκε το 2017 από ανθρώπους που συμμερίζονταν την ίδια θέληση για τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων.

de La Moureyre Hélène Ιδρύτρια της Bilum

Η Hélène de la Moureyre, ύστερα από την επαγγελματική της απασχόληση στον τομέα της διαφήμισης, αποφάσισε να κάνει μεταβολή στο επάγγελμά της: αντί να γεμίζει τους τοίχους με διαφημίσεις, τους καθαρίζει!

Με την Bilum εργάζεται πάνω στην ανακύκλωση διαφημιστικών πανό, τα οποία μετατρέπει σε μια μεγάλη γκάμα από τσάντες και αξεσουάρ. Πρωτοπόρα στην Γαλλία, η Bilum είναι η πρώτη εταιρεία που ανακυκλώνει τέτοιες τεραστίων διαστάσεων διαφημίσεις που συναντάμε σε προσόψεις κτιρίων υπό κατασκευή, σε πολυκαταστήματα, σε περιφερειακούς δρόμους μεγάλων πόλεων, κ.ά.. Η Bilum δημιουργεί πολλές κολεξιόν, μεταξύ των οποίων και περιορισμένες σειρές για γνωστές μάρκες ή ακόμη και «πράσινα» διαφημιστικά μέσα για τα εθνικά μουσεία.

Γρυπονησιώτη Μαρίνα Ιδρύτρια της ConvertArt

Η Μαρίνα Γρυπονησιώτη ίδρυσε την Convert Art, μια πρωτοπόρα εταιρεία δημιουργικής ανακύκλωσης ή αλλιώς «upcycling» στην Ελλάδα, το 2012 και από τότε κατασκευάζει τσάντες χειρός, κοσμήματα, αξεσουάρ και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία προέρχονται από υλικά όπως σαμπρέλες, λάστιχα αυτοκινήτων, ηλεκτρικά υλικά, μέχρι και αλουμινόχαρτο. Η ιδέα ξεκίνησε όταν η δημιουργός βρέθηκε σε ένα συνεργείο με πάρα πολλά αναξιοποίητα λάστιχα. Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του συνεργείου, και έτσι έφτιαξε την πρώτη της ζώνη.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, μαζεύοντας σαμπρέλες, λάστιχα και ηλεκτρικό εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να βρείτε στην Convert Art 60 διαφορετικά είδη προϊόντων, με περισσότερα από 400 μοντέλα.

Constantini Gaëlle Ιδρύτρια των ατελιέ Gaëlle Constantini

Η Gaelle Constantini είναι σχεδιάστρια μόδας,η οποία αποδίδει στις δημιουργίες της μια μοναδική προσέγγιση που αγγίζει ταυτόχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αρχικά, όλα τα ρούχα της είναι προϊόντα δημιουργικής ανακύκλωσης, δηλαδή κατασκευάζονται από υλικά που υπάρχουν ήδη, όπως σεντόνια, τραπεζομάντηλα και γενικά λευκά είδη. Έπειτα, κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, διότι κατασκευάζεται από διαφορετικό ύφασμα, ενώ τα ρούχα είναι διαθέσιμα στα νούμερα 36 έως 42, καθώς σέβονται τις αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο σώμα. Επιπλέον, για να ολοκληρώσει αυτήν την προσέγγισή της και να δώσει μια άλλη διάσταση στο εγχείρημά της, η Gaëlle Constantini απασχολεί άτομα σε προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας. Με την μάρκα της, η Gaëlle Constantini τίθεται κατά της υφιστάμενης διαδικασίας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών, την οποία κρίνει ως «αρκετά ανεύθυνη».

Πιτσάκης Γιάννης Συνιδρυτής του 3QUARTERS

O Γιάννης Πιτσάκης γεννήθηκε το 1976 σε ένα χωριό έξω από το Ναύπλιο, σπούδασε στην Αθήνα και έχει ζήσει και εργαστεί στο Λονδίνο. Είναι web developer στο CLRBLND (www.clrblnd.com), φωτογράφος στο www.johnpitsakis.com και συνιδρυτής του 3QUARTERS (www.3quarters.design).

Μαζί με τη Γαρυφαλλιά Πιτσάκη, ίδρυσαν την 3Quarters το 2015. Στο κατάστημά τους, 3QUARTERS, μπορεί να βρει κανείς χειροποίητες τσάντες με μοναδικό χαρακτήρα, οι οποίες κατασκευάζονται από ύφασμα ανακυκλωμένης τέντας, η οποία προέρχεται από τα αθηναϊκά μπαλκόνια. Λόγω του υλικού που χρησιμοποιείται, οι τσάντες που κατασκευάζονται είναι χρωματιστές, αδιάβροχες και ανθεκτικές.

Αυτή η νεοφυής επιχείρηση στοχεύει σε ένα σύστημα λειτουργίας μηδενικών απορριμμάτων και προκαθορίζει συνειδητά, μια εγχώρια παραγωγή μικρής κλίμακας, η οποία να ευνοεί μια αργή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση της μόδας.

Η ιδέα προέκυψε μετά από μια μακρά παραμονή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση κατασκευής με σκοπό την βιωσιμότητα σε ένα τομέα όπου η βιωσιμότητα δεν είναι ο κανόνας. Θέλοντας να συλλάβουν με έναν νέο τρόπο, εξέτασαν τις εμπειρίες τους και κατέληξαν στην ακόλουθη συνταγή: υπεύθυνος σχεδιασμός, σεβασμός στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, επαναχρησιμοποίηση υλικών για μια πιο αργή και πιο βιώσιμη βιομηχανία μόδας.

Koticha Diti Ιδρύτρια της Théla

Η Diti Kotchela, ανεξάρτητη γραφίστρια από την Βομβάη, η οποία διαμένει σήμερα στην Αθήνα, ίδρυσε την Théla, μια νεοφυή επιχείρηση, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό πλαστικών σακουλών που μολύνουν τα εδάφη και τους ωκεανούς μας, ενώ συγχρόνως επιδιώκει να βελτιώσει την επίγνωση σχετικά με αυτό το φαινόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης και τις εναλλακτικές λύσεις του.

Έτσι, η Diti συλλέγει ένα μέρος από τις σακούλες που «εισβάλλουν» στο αθηναϊκό τοπίο, προβαίνει σε προσεκτικό καθαρισμό αυτών και στη συνέχεια επιδίδεται στην πρωτοποριακή τέχνη της ύφανσης πλαστικού. Οι δημιουργίες της, οι οποίες, ανάλογα με τον χρωματισμό του πλαστικού από το οποίο προέρχονται, ποικίλουν σε αποχρώσεις, είναι ταυτόχρονα μοναδικές και υπεύθυνα κατασκευασμένες.

Bougani Vee Ιδρύτρια της Foodity

H Vee Bougani δημιούργησε τη “foodity” με στόχο να δώσει υπεραξία στην πρώτη ύλη των ξενοδοχειακών και διακεκριμένων εστιατορίων της Ελληνικής αγοράς. Ωθεί τον επιχειρηματία να αξιοποιήσει δημιουργικά την πρώτη ύλη που περισσεύει, μετατρέποντας τη σε μια μερίδα φρέσκου φαγητού και παρακινεί τον καταναλωτή να την απολαύσει σε πολύ χαμηλό κόστος. Με τη foodity, ο καταναλωτής έχει πια την ευκαιρία να δοκιμάσει φαγητό από διακεκριμένους σεφ, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ανέφικτο το γεγονός να δειπνήσει στα εστιατόρια που εργάζονται.

Η foodity ενθαρρύνει τον επιχειρηματία να γίνει περιβαλλοντικά υπεύθυνος, αναδεικνύει τους δημιουργικούς σεφ που θέλουν να ξεχωρίζουν και επιβραβεύει τον ηθικό καταναλωτή. Όλοι μαζί, συμμετέχουν στη μείωση του food waste στην Ελλάδα. Η foodity πρεσβεύει την αξία της αειφόρου μαγειρικής στη Γαστρονομία και στηρίζεται στον 12ο στόχο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στον στόχο της υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης.

Shelfi Wassim Συνιδρυτής του Upcycly
Ο Wassim Chelfi φτάνει στα 19 του χρόνια στο Παρίσι ως αλλοδαπός φοιτητής, και εργάζεται για 6 χρόνια στον τομέα της πληροφορικής... ώσπου έγινε η «ανατροπή». Ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι υπάρχει τέτοια συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους μας τα οποία βρίσκονται ακόμη σε καλή κατάσταση, όπου κάτι έπρεπε να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, η οποία θα εξειδικευόταν στη δημιουργική ανακύκλωση αποβλήτων ξυλείας, με σκοπό να δημιουργήσει, από αυτά τα υπολείμματα, πρώτη ύλη. Το 2014 γεννιέται η UpCycly, η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό επιχειρήσεων με έπιπλα κατά παραγγελία, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ξύλο. Παρέχει επίσης ομαδικά εργαστήρια teambuilding, όπου οι εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετέχουν στην κατασκευή επίπλων, τα οποία προορίζονται για τον εξοπλισμό των γραφείων τους.
Λιάλιος Γιώργος Δημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή»

Ο Γιώργος Λιάλιος σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Πολεοδομία-Χωροταξία» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Εργάζεται στην Καθημερινή από το 1998, τα τελευταία 17 χρόνια ασχολούμενος αποκλειστικά με θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και δημοσίων έργων.

Σχετικές ομιλίες

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες 79:38

Ιαν 15, 2014

Προσπάθειες των ΟΤΑ για Καλές Πρακτικές – Προβλήματα και Ανασταλτικοί Παράγοντες

Λοϊζίδου Μαρία Βαρελάς Ανδρέας Μπενέτος Σπύρος Ανδρούτσου Μαρία Γρυπιώτης Γιάννης Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα Παπαδόπουλος Γιάννης Κουνιαρέλλης Ηλίας Μπουραΐμης Δημήτρης Παπαδάκης Γιώργος

Γλώσσα: Ελληνική