Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Καρρά Λυδία

Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Λυδία Καρρά σπούδασε Κοινωνιολογία στην Σορβώνη, και μεταπτυχιακά σε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) 1981-83.

Το 1972 ίδρυσε με το σύζυγό της την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

1975: Ηγήθηκε στο Cyprus Relief Fund, Λονδίνου, της οικονομικής υιοθεσίας των προσφυγόπουλων της Κύπρου.

Την περίοδο 1992 - 1994 ως πρόεδρος του Hellenic Cultural Centre (συνομοσπονδία ελληνικών πολιτιστικών οργανώσεων) στην Αγγλία είχε την ευθύνη των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν η τριήρης έπλευσε στον Τάμεση.

Από το 1980 εργάστηκε κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς σκηνοθέτες. Από το 1985 αφοσιώθηκε στην σκηνοθεσία και έχει σκηνοθετήσει 15 ταινίες.

Οι ταινίες της έχουν παιχθεί σε πολλές χώρες & έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική:
Με τα έσοδα από την πώληση στην Αμερική της ταινίας «ΣΙΝΑ, Το Θεοβάδιστο Όρος» συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα της μεσαιωνικής τράπεζας της Μονής.

“Sir Steve Runciman, Γέφυρα στην Ανατολή”, για τον Βυζαντινό πολιτισμό, απέσπασε βραβείο στο Chicago Film Festival.

Η «Φωνή Αιγαίου» απέσπασε βραβείο «καλύτερης ταινίας για την φύση» (2005) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το European Heritage Film Festival.

H ταινία της «Mια Ζωή, μια Εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» επελέγη για την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009. Η ταινία αυτή έχει παιχθεί σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς.

Τελευταία της ταινία «Ξερολιθιές: Στηρίγματα στο Αιγαίο», που παίχθηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο MediMed στη Βαρκελώνη.

Πρωτοστάτησε στον 1ον μεγάλο αγώνα για την σωτηρία της Πλάκας 1974- 1982.
Επιμελήθηκε την έκδοση, συνέβαλλε κείμενο, «Ευάλωτη Γη», εκδόσεις Πατάκη (2008).

Είχε επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια 2 σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας
- α/ στον Τύμβο Μαραθώνος το 2010 για τα 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη (με τη συμμετοχή των Λυδίας Κονιόρδου, Αντώνη Καφετζόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη)
- β/ «Άνθρωπος και Φύσις: από τον Όμηρο στον Ελύτη», στο Ηρώδειο το 2013 για τα 50 Χρόνια της Europa Nostra (με τη συμμετοχή των Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίας Φαραντούρη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων)
- Από το 2004, καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη».

To 2014 ίδρυσε με την Μάγια Τσόκλη το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Τον Μάρτιο 2015 είχε την επιμέλεια και συνέγραψε κείμενα της έκθεσης «Marathon: Cultural Landscape / Marathon: Paysage Culturel» που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι.

Από τον Απρίλιο 2017 είναι Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το 2019 βραβεύθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra ως ιδρύτρια του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Τον Δεκέμβριο 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:07:08

Μαρ 31, 2023

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της 2ης Πανελλαδικής Έρευνας για την αντίληψη και στάση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Στουρνάρας Γιάννης Αμυράς Γιώργος Καρρά Λυδία Ζομπανάκης Ανδρέας Καράμπελα Χριστίνα Ζόμπολα Δανάη Αρσένης Σπύρος

Γλώσσα: Ελληνική

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:23:54

Σεπ 18, 2019

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χατζηδάκης Κωστής Μητράκος Θεόδωρος Καρρά Λυδία Καράμπελα Χριστίνα Κοκιόπουλος Βασίλης Αντωνακάκη Θεοδώρα

Γλώσσα: Ελληνική