Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Εφιάλτης του Οικονομικού Χρέους: Εφαλτήριο Χρηστής Διοίκησης, Προαγωγής της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πατρίδα μας

Μαχαίρας Παναγιώτης

13 Δεκεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:22:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1284
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή του καθηγητή φαρμακολογίας - φαρμακοκινητικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Μαχαίρα, έγινε στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που οργανώθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για να του απονεμηθεί το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού» για το έτος 2011.

Το ετήσιο αυτό Βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1991 από το «Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας» (ΙΤΕ) στη μνήμη των πανεπιστημιακών δασκάλων Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μελών του ΙΤΕ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990 στο Ηράκλειο, τη στιγμή που επιτελούσαν από κοινού το διδακτικό τους λειτούργημα.

Σύμφωνα με τους αθλοθέτες του Βραβείου, η έννοια της Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας δεν εξαντλείται στην ικανότητα σαφούς, κατανοητής και ενδιαφέρουσας διδασκαλίας από την έδρα. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στον φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν στην έρευνα, τον καθιστούν δε κοινωνό του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας.

Η επίδοση του Βραβείου έγινε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Προηγήθηκε ανάγνωση του ψηφίσματος της Επιτροπής του Βραβείου από τον Πρόεδρο της, Καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκο και ακολούθησε η διάλεξη του τιμωμένου με τίτλο «Ο Εφιάλτης του Οικονομικού Χρέους: Εφαλτήριο Χρηστής Διοίκησης, Προαγωγής της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πατρίδα μας».

Μαχαίρας Παναγιώτης Καθηγητής Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής

Ο Παναγιώτης Ε. Μαχαίρας είναι Καθηγητής Βιοφαρμακευτικής- Φαρμακοκινητικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Ομώνυμου Εργαστηρίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι Σεπτέμβριο του 2009. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1966-1970) και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη Φαρμακευτική Χημεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1977) και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1981).

Υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1975. Έχει διατελέσει Visiting Associate Professor στο Πανεπιστήμιο του Michigan (1988). Από το ακαδημαϊκό έτος 1981-2 εισήγαγε και δίδαξε τα προπτυχιακά μαθήματα Βιοφαρμακευτικής, Φαρμακοκινητικής και συνέγραψε το πρώτο βιβλίο στο πεδίο αυτό το 1984 με τίτλο «Στοιχεία Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής». Επίσης, από το 1994-95 με τη θέσπιση μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας ο κ. Μαχαίρας συμμετέχει στην οργάνωση και τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Κλινική Φαρμακευτική» και «Βιομηχανική Φαρμακευτική» όπου διδάσκει στα μεταπτυχιακά μαθήματα «Προχωρημένη Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική» και «Στατιστικές μέθοδοι και εφαρμογές τους στις φαρμακευτικές επιστήμες».

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μελέτες προσομοίωσης-μοντελοποίησης βιοφαρμακευτικών-φαρμακοκινητικών πορειών, εφαρμογές fractal & fractional κινητικής και μη γραμμικής δυναμικής στο πεδίο της βιοφαρμακευτικής-φαρμακοκινητικής, μελέτες διάλυσης,γαστρεντερικής απορρόφησης, βιοδιαθεσιμότητας φαρμάκων, βιοϊσοδυναμίας σκευασμάτων καθώς και μελέτες σύνδεσης φαρμάκων με πρωτεΐνες και κυκλοδεξτρίνες. Κατά το διάστημα της ερευνητικής του σταδιοδρομίας έχει επιβλέψει 14 διδακτορικές διατριβές στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 140 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, συμμετέχει στο Editorial Board των περιοδικών, Pharmaceutical Research, European Journal of Pharmaceutical Sciences και International Journal of Pharmaceutics.

Για το έργο του έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Εμπειρίκιο (Αθήνα 1999), Eurand (Paris 2000), Eurand (Glasgow 2003). Έχει αναγορευθεί Fellow της American Association of Pharmaceutical Scientists (Boston, 1997) και Fellow του American Institute for Medical and Biological Engineering (Washington DC, 2007). Έχει αναγορευθεί Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής Carol Davila του Βουκουρεστίου (2007). Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών (2007) για το βιβλίο που συνέγραψε με τον Καθηγητή Αθανάσιο Ηλιάδη «Modeling in biopharmaceutics, pharmacokinetics and pharmacodynamics: homogeneous and heterogeneous approaches. Springer- pp 435, 2006”. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 πρώτων σε παγκόσμια κλίμακα [V.H. Lee Pharm. Res. 25, 2007-12 (2008)] για τη συμβολή του κατά το διάστημα 1984-2008 στις δημοσιεύσεις του περιοδικού Pharmaceutical Research που εκδίδεται από την American Association of Pharmaceutical Scientists. Από το 2002 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της European Association of Faculties of Pharmacy. Από το 2009 είναι μέλος της Επιτροπής των International Affairs της American Association of Pharmaceutical Scientists. Έλαβε το βραβείο ερευνητικών επιτευγμάτων για το επιστημονικό του έργο στο παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικών Επιστημών του 2010 (New Orleans, LU, USA).

Σχετικές ομιλίες

Τελετή Απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στον καθηγητή φιλοσοφίας Βασίλη Κάλφα 00:55:50

Δεκ 13, 2019

Τελετή Απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στον καθηγητή φιλοσοφίας Βασίλη Κάλφα

Ιωαννίδης Ιωάννης Ταβερναράκης Νεκτάριος Τάσιος Θεοδόσης Κάλφας Βασίλης

Γλώσσα: Ελληνική