Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος των θεσμών στην αναπτυξιακή δυναμική (Πρώτο Μέρος): Η ανεξαρτησία των θεσμών ως προϋπόθεση ανάπτυξης

Μαστρογεωργίου Γιάννης, Βαγιανός Δημήτρης, Ξαφά Μιράντα, Κωτσογιάννης Χρήστος, Αργυρού Μιχάλης, Πελαγίδης Θοδωρής

19 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 40:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1225
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής διοργάνωσε, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αμαλία», εκδήλωση με θέμα τον ρόλο των Θεσμών στην Αναπτυξιακή Δυναμική.

Η εκδήλωση ήταν διαρθρωμένη σε δύο μέρη, που βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύονται από το Blod.

Το Πρώτο Μέρος που δημοσιεύεται εδώ αφορά στην ανεξαρτησία των Θεσμών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.

Οι θεματικό πλαίσιο της εκδήλωσης περιγράφεται στο ακόλουθο κείμενο των διοργανωτών:

10 χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης χρέους, η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανάκαμψης.
 

Η βαθύτερη αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, ήταν η αδυναμία της χώρας, να εκμεταλλευθεί τη θετική πρόοδο πριν από την κρίση για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
 

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσεγγίζει το ζήτημα της αναπτυξιακής ώθησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα μέσα από τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που δρουν ως καταλύτης της ανάπτυξης.

Οι Θεσμοί, η άκαμπτη γραφειοκρατία, η αργή δικαιοσύνη, είναι κομβικοί παράγοντες της αναπτυξιακής υστέρησης της χώρας, όπως καταγράφεται σε όλους σχεδόν τους σημαντικούς διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

 

Ζητούμενο της εκδήλωσης είναι να υπογραμμιστούν οι τρόποι που μπορεί η βελτίωση των Θεσμών να οδηγήσει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Μαστρογεωργίου Γιάννης Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ.

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες.

Υπότροφος του προγράμματος Marshall Memorial Fellowship (MMF).

Από το 2009 εως τον Μάρτιο 2012 ήταν Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας και κατόπιν Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι Διευθυντής του ελληνικού think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του στο Ινστιτούτο, έχει εκπονήσει μελέτες για το Προσφυγικό, το Δημογραφικό, τη δομή της ΟΝΕ, το flat tax, τις συνέπειες μίας απόφασης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη silver economy και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Ευκαιρίες, γκρίζες ζώνες και προεκτάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και «Τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς ανά-διαμορφώνουν τη ζωή μας».

Βαγιανός Δημήτρης Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, London School of Economics

Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, όπου διευθύνει και το κέντρο Paul Woolley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου. Προηγουμένως, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, ερευνητικός εταίρος στο CEPR και το NBER, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Review of Economic Studies (ένα από τα πέντε κορυφαία περιοδικά στην οικονομική επιστήμη). Έχει διατελέσει εκδότης του ίδιου περιοδικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Finance Association. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη διαμόρφωση των τιμών και τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, και το πώς αυτά επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Είναι ένας από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και μέλος της ομάδας Euro-nomics που έχει προτείνει τα Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα (ESBies) ως βασικό στοιχείο της μέλλουσας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

Ξαφά Μιράντα Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting - Ερευνήτρια, Center for International Governance Innovation (CIGI)

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-1993 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στο Princeton και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Κωτσογιάννης Χρήστος Καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών, University of Exeter Business School

Ο Χρήστος Κωτσογιάννης είναι Καθηγητής Οικονομικών στο University of Exeter Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και διετέλεσε Πρόεδρος από το 2011 έως το 2014. Είναι Διευθυντής και Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Tax Administration and Research Centre (TARC) το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου (HMRC), το Υπουργείο Οικονομικών (HMT) και το Economic and Social Research Council (ESRC). Το TARC εστιάζει την έρευνα του σε θέματα σχετικά με τη φορολογική διοίκηση, με σκοπό  την ενίσχυση της θεωρητικής και εμπειρικής κατανόησης του φαινομένου της φοροδιαφυγής και των εν γένει φορολογικών πράξεων και πολιτικών.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης Διεθνών Οργανισμών και είναι συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού CESifo Economic Studies και μέλος της ομάδας σύνταξης του Journal of Tax Administration (JOTA). Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στα Δημόσια Οικονομικά και κυρίως σε θέματα κατανόησης του φαινομένου της φοροδιαφυγής, μέτρησης του φορολογικού κενού, φορολογικού ανταγωνισμού και φορολογικής εναρμόνησης. Από το 2017 είναι Προέδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ). Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο και άρθρα του είναι δημοσιευμένα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Κατέχει Μεταπτυχιακό (Μάστερ, MSc.) και Διδακτορικό (Dr.) από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (Essex) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αργυρού Μιχάλης Καθηγητής Οικονομικών, ΠΑ.ΠΕΙ. - Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων

Ο Μιχάλης Γ. Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary). Η διδακτορική του διατριβή (1998) φέρει τίτλο “Greece and the European Union: An assessment of macroeconomic policies and trade effects”.

Από τον Ιούλιο του 2019 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Προηγουμένως, ήταν Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff University (2005-2019) και Λέκτορας Οικονομικών στο Brunel University (1998-2005). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, η διεθνής μακροοικονομική και η ελληνική οικονομία. Έχει δημοσιεύσει δύο ερευνητικές μονογραφίες σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας και μεγάλο αριθμό ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού ακαδημαϊκού κύρους. Οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις του καλύπτουν θέματα που συμπεριλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους, εφαρμοσμένη νομισματική πολιτική, διατηρησιμότητα δημοσίου χρέους, όπως επίσης και καθορισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διεθνούς εμπορίου/επενδύσεων. Το επιστημονικό του έργο έχει πάνω από 1700 βιβλιογραφικές ετεροαναφορές.

Έχει διεξάγει συμβουλευτική έρευνα επί της Ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής της Αθήνας, μέλος του ερευνητικού δικτύου του Ομίλου CESifo του Μονάχου και μέλος του Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics.

Πελαγίδης Θοδωρής Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς - Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Ο Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει διατελέσει Senior Fellow στο Brookings Institution US, Fulbright scholar στο Columbia University, US & NBG Professorial Fellow στο LSE, ερευνητής SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και P.D. Fellow στο Center for European Studies, στο Πανεπιστήμιο Harvard. Ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει ως επισκέπτης επικ. καθηγητής στο Π.Σ.Ε. "Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκηση" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τουλάχιστον 50 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: The  Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, European Journal of Law and Economics, etc. Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 13 μονογραφίες. Διεθνώς έχει συγγράψει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία, Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan/ Palgrave 2011 & 2012 (2nd edition), Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014 και Who’s to Blame for Greece? MacMillan/ Palgrave 2016 και Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism have Destroyed a Country with High Potential, MacMillan/ Palgrave 2018, 2nd Edition. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στους Financial Times, e-CNN, e- NYT & The Guardian και έχει εργασθεί στο Internal Evaluation Office, IMF.

Σχετικές ομιλίες