Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: H διαστημική καινοτομία στην υπηρεσία του πολίτη - Εισαγωγικές ομιλίες

Comoy Patrick, Πλειώνης Μανώλης, Κριμιζής Σταμάτης, Χριστοφιλίδου Κατερίνα

3 Μαρτίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 133
Ομιλητές
Comoy Patrick
Πλειώνης Μανώλης
Κριμιζής Σταμάτης
Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)

Ημερομηνία
03/03/2020

Διάρκεια
00:18:08

Εκδήλωση
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: H διαστημική καινοτομία στην υπηρεσία του πολίτη
Κύκλος εκδηλώσεων "Η νεολαία που καινοτοµεί"

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κέντρο Aριστείας BEYOND του Εθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών
Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, διαστημική τεχνολογία, φυσικές καταστροφές, υπερθέρμανση του πλανήτη, προστασία του περιβάλλοντος, τηλεπισκόπηση, ανθρωπογενές περιβάλλον, πολιτιστικό περιβάλλον, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, Μεσόγειος, Κοινωνία των Πολιτών, διαχείριση των κινδύνων, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο Aριστείας BEYOND του Εθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών και το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Aθηνών προσκάλεσαν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς στην κλιματική αλλαγή, στην πολιτική προστασία και πρόληψη των φυσικών καταστροφών και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έναν διάλογο ανοιχτό σε όλους, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Η Νεολαία που Καινοτομεί».

«Από το διάστημα, βλέπουμε τις αρνητικές ενδείξεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, με γυμνό μάτι ή με τηλεφακό: τις υλοτομίες στο δάσος του Αμαζονίου, την μόλυνση στις εκβολές των ποταμών, την ατμοσφαιρική μόλυνση […], ή ακόμα και το λιώσιμο των πάγων […]. Και με τους δορυφόρους που μετρούν το ύψος των υδάτων, τη θερμοκρασία τους, το πάχος του πάγου, τα αέρια του θερμοκηπίου, μπορούμε να καταλήξουμε επιστημονικά ότι είναι γεγονός: η κλιματική αλλαγή υπάρχει και αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς».

Thomas PESQUET, Γάλλος αστροναύτης – Ιούλιος 2019, δήλωση στη Le Monde.

Στόχος της συνάντησης είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον, να αναδείξει τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας που βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας και να καλλιεργήσει την κοινωνική ευαισθησία και την επαγρύπνηση απέναντι σε θέματα προστασίας και πρόληψης των φυσικών καταστροφών.

Comoy Patrick Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

O Patrick Comoy είναι Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Πλειώνης Μανώλης Καθηγητής Αστρονομίας, Α.Π.Θ. - Πρόεδρος Δ.Σ., Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Είναι Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, Οπτικής & Ηλεκτρονικής ΙΝΑΟΕ του Μεξικού από το 2002, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία το 1989 από το Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας με επιβλέποντα Καθηγητή τον John Barrow. Υπήρξε μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό κέντρο SISSA της Ιταλίας για 5 περίπου χρόνια και στο Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής ICTP για 1 χρόνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 ως Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου και παρέμεινε έως το 2012.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα αλλά και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης της επιστήμης, ενώ έχει επιβλέψει πολλές διδακτορικές διατριβές και διατριβές Master. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας» (για 3 διετείς θητείες) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ για μια ακόμα θητεία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Εταιρείας για την Βαρύτητα, Σχετικότητα και Κοσμολογία» για μια θητεία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική.

Κριμιζής Σταμάτης Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ - Ακαδημαϊκός, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, Ακαδημία Αθηνών - - Επικεφαλής Ερευνητής, NASA Voyager 1 & 2

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.

Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συµπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία µε πάνω από 22.000 ετεροαναφορές, σχετικά µε τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρεις φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο µέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aero nautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences, το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014).

Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγκτον του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement). Το 2016 τιμήθηκε με το NASA Exceptional Public Service Medal (2016). Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε µέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Χριστοφιλίδου Κατερίνα Δημοσιογράφος

Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου είναι δημοσιογράφος. Παρουσίαζε το οικολογικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ "ECO News".

Σχετικές ομιλίες

Στρογγυλό τραπέζι:  Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 00:27:00

Μαρ 03, 2020

Στρογγυλό τραπέζι: Η διαστημική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Ζερεφός Χρήστος Mlatac Mirko Monnoyer-Smith Laurence Ζάνης Πρόδρομος Κοντοές Χάρης Πατούλης Γιώργος Χριστοφιλίδου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)