Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση του ιστορικού έργου της Λύντιας Τρίχα «Σπυρίδων: ο άλλος Τρικούπης (1788-1873)»

Μπακουνάκης Νίκος, Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα, Καραπιδάκης Νίκος, Τρίχα Λύντια

20 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:12:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 556

Φιλελεύθερος πολιτικός ευρωπαϊκού προσανατολισμού, διπλωμάτης και λόγιος, ο Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873), ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώτος πρεσβευτής της στο Λονδίνο. Με μόρφωση σπάνια για την εποχή του, υπήρξε και ο πρώτος ιστοριογράφος της Ελληνικής Επανάστασης, που έγραψε εμπεριστατωμένα την ιστορία της σε ελληνική γλώσσα.

Αποτέλεσε μέλος του πολιτικού και διπλωματικού επιτελείου της Επανάστασης και συνετέλεσε σημαντικά στη διεθνή αναγνώριση της Επανάστασης και στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, βάσει του οποίου οργανώθηκε το νέο ελληνικό κράτος. Η συνταγματική και η κοινοβουλευτική μας συνείδηση αλλά και υπόσταση οφείλουν πολλά στον Σπυρίδωνα Τρικούπη, καθώς, από τα χρόνια ήδη της Επανάστασης, αγωνίστηκε μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για τη σύνταξη και τη ψήφιση ενός Συντάγματος που θα ανταποκρινόταν τόσο στις πεποιθήσεις τους όσο και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της Ελλάδας.

Αυθόρμητος, ορθολογιστής, με απίστευτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, εξωστρεφής, έντιμος και νηφάλιος, παρέμεινε πιστός μέχρι τέλους στον φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό του και υπήρξε ο κατεξοχήν πολιτικός της μετριοπάθειας και ένας από τους ηγέτες του αγγλικού κόμματος. Θαύμαζε το βρετανικό πολίτευμα και ήταν αυτός που ενέπνευσε στον γιο του, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον σεβασμό προς το Σύνταγμα και τον κοινοβουλευτισμό.

Μπακουνάκης Νίκος Δημοσιογράφος - Καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης, Τμήμα Επικοινωνίας Πολιτισμού και Μέσων, Πάντειο Πανεπιστήμιο

O Nίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και élève diplômé της École des Hautes Études en Sciences Sociales του Παρισιού. Διδάκτωρ της ίδιας σχολής στο αντικείμενο «Ιστορία και Πολιτισμοί». Αρθρογράφος στις εφημερίδες Το Βήμα και Το Βήμα της Κυριακής και αρχισυντάκτης στο Βήμα της Κυριακής. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο «βιβλία» στο Βήμα της Κυριακής, το πρώτο, και το μακροβιότερο, ένθετο για το βιβλίο στον ελληνικό Τύπο. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Η εργογραφία του περιλαμβάνει περί τους δώδεκα τίτλους βιβλίων σε θέματα κοινωνικής ιστορίας, ιστορίας ιδεών, ιστορίας πολιτιστικών φαινομένων και δημοσιογραφίας. Έχει επίσης πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το βιβλίο του «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα» τιμήθηκε με το βραβείο δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών (2008). Το βιβλίο του «Δημοσιογράφος ή Ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αι.» (2014) τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2016) αλλά και με το Κρατικό Βραβείο (2016). Fellow του Βρετανικού Συμβουλίου στο Κολλέγιο Downing, Cambridge (1999), fellow του προγράμματος International Visitor του αμερικανικού State Department (2008). To εαρινό εξάμηνο 2016-17 ήταν fellow του Program in Hellenic Studies at Columbia University, NYC, κάνοντας αρχειακή έρευνα για τον αμερικανό συγγραφέα και πολεμικό ανταποκριτή Steven Crane και προετοιμάζοντας ένα νέο βιβλίο με θέμα τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως τον πρώτο πόλεμο που έγινε media-event.

Είναι ακαδημαϊκός σύμβουλος για τις υποτροφίες στον τομέα της Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση και έχει συνεργαστεί, ως σύμβουλος ή μέλος εκδοτικών και καλλιτεχνικών επιτροπών, με το Μέγαρο Μουσικής και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη "Δημοσιογραφία" και είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Διεθνούς Θερινού Σχολείου «E-Journalism, Cultural Content and Creative Economy». Είναι Officier de l’Ordre des Palmes Académiques de la République Française και έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Ιστορικός - Διευθύντρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978), όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική της διατριβή (1989). Πραγματοποίησε της μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza (1978-80). Είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (Κρηπίς, Θαλής, RAMSES II κ.ά), έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με την κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κρήτης, καθώς και στην EHESS (Παρίσι). Τα δημοσιεύματα και επιστημονικά ενδιαφέροντά της αφορούν στην Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία, τη Διασπορά, την Ιστορία του εμπορίου, τη Βιογραφία και τους Επιχειρηματίες, την Νεώτερη Ιταλική Ιστορία. Το τελευταίο αυτοτελές δημοσίευμα είναι "Το Προπατορικό χρέος. Τα Δάνεια της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας", σειρά: Ζητήματα Οικονομικής Ιστορίας, Aθήνα: Γκούτενμπεργκ 2013.

Υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Οικονομικής Ιστορίας (2010-2014). Οι δημοσιεύσεις της αφορούν την ιστορία εμπορικών οίκων, εμπόρων και επιχειρηματιών, εμπορικών δικτύων, το λιανικό εμπόριο, την ιστορία των ελληνικών οικισμών, την ιταλική ιστοριογραφία (18ος-20ος αι.).

 

Maria Christina Chatziioannou, (PhD. Modern History 1989, Department of History and Archeology-National Capodistrian University), studied History at the same university (1973-78) and Italian history at the Scuola di Perfezionamento di Storia Medioevale e Moderna, Universita di Sapienza, Rome (1978-80). She is Director of the Institute for Historical Research/ National Hellenic Research Foundation. She has taught graduate and undergraduate courses on social and economic history at the Universities of Athens, Crete and the EHESS. She was president of the Greek Economic History Association (2010-14). She has published on merchant houses and entrepreneurs, commercial networks, retailing, history of Greek settlements, Italian historiography (18th-20th c.).

Καραπιδάκης Νίκος Ιστορικός, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - τ. Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους

O Nίκος Ε. Καραπιδάκης γεννήθηκε το 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Αρχειονομία - Παλαιογραφία στην Ecole Nationale des Chartes. Εργάσθηκε ως αρχειονόμος από το 1982 στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας, στα Γενικά Αρχεία της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1993, ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Από το 1990 διδάσκει μεσαιωνική ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στο συγγραφικό του έργο ασχολείται με την ιστορία των θεσμών, των κοινωνικών ομάδων και την ιστοριογραφία του Μεσαίωνα και της Ενετοκρατίας.

Τρίχα Λύντια ε. Δικηγόρος, Ιστορικός, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Η Λύντια Τρίχα είναι ε. δικηγόρος και ιστορικός. Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή. Από το 1987, που επεξεργάσθηκε το αρχείο του Χαριλάου Τρικούπη, ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών (2004) και της έχει απονεμηθεί το Κρατικό βραβείο βιογραφίας (2017).

Κατά την περίοδο 1988-1993 ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και διεύθυνση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του οποίου υπήρξε γενική γραμματεύς και αντιπρόεδρος.

Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το οποίο έχει ιδρύσει με τον σύζυγό της Νίκο Τρίχα και το οποίο χορηγεί υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές.

Το βιβλίο της Δικηγορείν εν Αθήναις: Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα (Σάκκουλας Αντ. Ν., 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2004.

Το βιβλίο της Χαρίλαος Τρικούπης. Ο πολιτικός του «Τις πταίει;» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» (Πόλις 2016) έλαβε το Κρατικό βραβείο βιογραφίας το 2017.

Μεταξύ των άλλων βιβλίων της είναι:
Διπλωματία και πολιτική (Ε.Λ.Ι.Α. 1991),
Ημερολόγια και γράμματα από το μέτωπο, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 (Ε.Λ.Ι.Α. 1993),
Ο Χαρίλαος Τρικούπης και τα δημόσια έργα (Καπόν 2001),
Ο γνωστός και ο άγνωστος Χαρίλαος Τρικούπης (Καπόν 2002),
Χαρίλαος Τρικούπης: μια βιογραφική περιήγηση (λεύκωμα, Καπόν 2009),
Το σκυλάκι σας θέλει ψυχίατρο. Επτά σκύλοι αυτοβιογραφούνται (Πόλις 2019),
Σπυρίδων. Ο άλλος Τρικούπης, 1788-1873 (Πόλις 2019).

Σχετικές ομιλίες