Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο κρίσιμος ρόλος του καταναλωτή στην ψηφιακή εποχή

Στεργίου Γεώργιος, Χατζηδάκης Κωστής, Mimica Neven, Σκορδάς Αθανάσιος

17 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 44:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1051

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: Καταναλωτές στη Ψηφιακή Εποχή, που έλαβε χώρα στo πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο Ζάππειο, στις 17 Μαρτίου 2014.

Η Εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε ως στόχο να αναδείξει τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου από τη σκοπιά της αγοράς και των καταναλωτών και πώς η ψηφιακή ατζέντα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, μέσω των ευκαιριών που αναδύονται για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ένα πλέγμα κανόνων, ως ασπίδα, που διέπουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα δικαιώματά των καταναλωτών.

Tα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καλύπτουν τρείς θεματικές ενότητες, ως εξής:

  • Ο κρίσιμος ρόλος του καταναλωτή στη ψηφιακή εποχή
  • Υπηρεσίες παροχής ίντερνετ στην ενιαία ψηφιακή αγορά
  • Οδηγία για τα δικαιώματα του καταναλωτή (2011/83/ΕΕ) – ηλεκτρονικές συναλλαγές: όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Το ευρύ φάσμα προσκεκλημένων και ομιλητών της Εκδήλωσης περιέλαβε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενικές Διευθύνσεις Υγείας & Καταναλωτών, Δικαιοσύνης και Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών), των ευρωπαϊκών και εθνικών ενώσεων καταναλωτών, των αρμοδίων αρχών για την πολιτική καταναλωτή άλλων κρατών μελών, ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, της αγοράς και πανεπιστημιακούς.

Στεργίου Γεώργιος Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή

Ο Γεώργιος Στεργίου είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου του Leicester.

Από το 1994, που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, εργάσθηκε σε ελληνικές (Unimac) και διεθνείς εταιρίες (Mobil, Shell, Toyota) σε διοικητικές θέσεις πωλήσεων και marketing.

Τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ ΑΕ (Αστικά Λεωφορεία της Αθήνας).

Από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012 διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς.

Έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και της ΑΜΕΛ (Εταιρία Λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας).

Χατζηδάκης Κωστής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.

Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.

Δικηγόρος Αθηνών.

Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).

Ευρωβουλευτής (1994-2007).

Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Ιστότοπος του Κωστή Χατζηδάκη

Mimica Neven Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή

Ο Neven Mimica γεννήθηκε το 1953 στο Σπλιτ της Κροατίας. Είναι πολιτικός και διπλωμάτης και σήμερα είναι Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή.

Σκορδάς Αθανάσιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Ο Αθανάσιος Σκορδάς γεννήθηκε το 1965, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ, με ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

Από το 1987 εργάσθηκε ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στην ίδρυση και λειτουργία εταιρειών χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Εισηγητής σεμιναρίων σχετικών με την ανάπτυξη πωλήσεων και την οργάνωση ασφαλιστικών εργασιών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.) καθώς και στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Σπουδών (Ι.ΧΟ.Σ.). Επί σειρά ετών μέλος του Κύκλου Επιτυχημένων Ασφαλιστών, γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επαγγελματικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με σημαντικές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004, όταν ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή.

Από το Νοέμβριο του 2006 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Έκτοτε και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπήρξε ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

Εκλέγεται συνεχώς από το 1994 στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.

Τον Ιούλιο του 2010 με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά ορίστηκε Γεν. Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές ομιλίες