Bodossaki Lectures on Demand

Λουρόπουλος Κωνσταντίνος

Πρόεδρος, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος (Κώστας) Λουρόπουλος ορίστηκε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Η επαγγελματική σταδιοδρομία του συνδυάζει σημαντική εμπειρία στο διεθνή επιχειρηματικό και τεχνολογικό στίβο, κυρίως σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και στις αγορές κεφαλαίου), αλλά και σε άλλους βασικούς κλάδους της οικονομίας.
 
Δύο μήνες πριν αναλάβει την Προεδρία στην ΕΕΤΤ, ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος κατείχε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ, της ελληνικής εταιρίας τυχερών παιχνιδιών με κύκλο εργασιών 4 δισ. ευρώ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως. Η θητεία του διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013, όταν το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ σε ιδιώτες επενδυτές.
 
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος δραστηριοποιείτο ως επιχειρηματίας στον τομέα της πληροφορικής. Το 1999, ίδρυσε την εταιρία E-ON INTEGRATION Α.Ε. η οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται εφαρμογές λογισμικού σε cloud computing, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιακές υποδομές (ευρυζωνικές συνδέσεις, κινητές συσκευές κ.λπ.). Αποξενώθηκε των μετοχών που κατείχε στην εταιρία αυτή για να αποδεχθεί την θέση του Προέδρου της ΕΕΤΤ.
 
Ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος έχει εργαστεί, επίσης, επί 35 χρόνια ως σύμβουλος στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα της οικονομίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα επιχειρησιακού μετασχηματισμού μεγάλης κλίμακας για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Κύρια ειδικότητά του είναι η πληροφορική, ο μετασχηματισμός των επιχειρησιακών διαδικασιών (business transformation) και η διαχείριση της αλλαγής (change management).
 
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1979 ως ελεγκτής στην Arthur Andersen, αλλά σύντομα δραστηριοποιήθηκε ως σύμβουλος και από τα πρώτα βήματά του, ανέλαβε την εκτέλεση σύνθετων έργων σε μεγάλες εταιρίες. Το 1991, σε ηλικία 38 ετών, ορίστηκε Partner στον παγκόσμιο οργανισμό Arthur Andersen. Μετά το διαχωρισμό της Andersen Consulting από την Arthur Andersen, ίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Andersen Consulting (σήμερα Accenture) στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το Σεπτέμβριο του 1997. Το ελληνικό γραφείο αναπτύχθηκε κι έγινε η μεγαλύτερη εταιρία επαγγελματικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
 
Στην Andersen Consulting συμμετείχε ως Partner στην παγκόσμια ομάδα διοίκησης. Επί πέντε χρόνια (1992-1997) αποτέλεσε μέλος της ομάδας των 42 ανώτερων στελεχών που διοικούσε την εταιρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, διετέλεσε μέλος σε πολλές διεθνείς διοικητικές και τεχνικές επιτροπές όπως οι South Europe Management Committee, Worldwide Telecom Industry Group, Business Process Management, Financial Services Industry Group, κ.λπ.
 
Για δύο χρόνια (1998-1999) εντάχθηκε στην Ernst & Young ως Partner, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευθύνοντας τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία.
 
Στα 35 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες και πολλά υπουργεία και οργανισμούς του δημοσίου. Εξίσου σημαντική ήταν η συνεργασία του με πελάτες του εξωτερικού από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
 
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Goody’s (2003-2008), εταιρίας εισηγμένης στο ΧΑ, εκτελώντας χρέη Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου.
 
Εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο και ήταν Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Μάνατζμεντ -ΣΕΣΜΑ (1997-2000).
 
Επίσης, διετέλεσε επί τετραετία αρθρογράφος και αναλυτής στην οικονομική εφημερίδα «Εξπρές». Ακόμα, παραθέτει ομιλίες σε σεμινάρια και δημόσιες διοργανώσεις.
 
Το 2010 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο «Κατά Λαιστρυγόνων – Το επιχειρηματικό μανιφέστο κατά της οικονομικής κρίσης» που ασχολείται με την πρόσφατη οικονομική κρίση. Εντοπίζει τον ρόλο της τεχνολογίας στην παγκόσμια εξάπλωση της κρίσης, αλλά και τις δυνατότητες της τεχνολογίας ως μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
 
Ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του ως σύμβουλος έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό επαγγελματικών εκπαιδεύσεων στον τομέα της πληροφορικής, της διαχείριση αλλαγής και της επιχειρησιακής στρατηγικής.
 
Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο, Αικατερίνη Λουροπούλου, και έχουν δύο παιδιά, την Ευαγγελία (1988) υποψήφια Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Αλέξανδρο (1991), απόφοιτο Φυσικής του ιδίου πανεπιστημίου.

ΟΜΙΛΙΕΣ