Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Βιβλιοθήκη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά: το εκπαιδευτικό έργο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Vaasa

Piikkilä Terhi, Nordlund-Laurent Sara

15 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1187
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οι αναγνωστικές δεξιότητες, ιδιαίτερα όσον αφορά τα νέα άτομα, αποτελούν σήμερα διαρκή προβληματισμό για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς οι άνθρωποι φαίνεται πως διαβάζουν λιγότερο και λιγότερο πρόθυμα, είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στην παρότρυνση των ανθρώπων να διαβάζουν, αλλά και να διαβάζουν δυνατά.

Με αυτά τα ζητήματα ασχολούμαστε καθημερινά ως υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Δημόσια Βιβλιοθήκης της Vaasa. Ο βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε τη βιβλιοθήκη προσβάσιμη σε διάφορες ομάδες ανθρώπων. Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν συνεργασίες με σχολεία και άλλα ιδρύματα της πόλης, οργάνωση συζητήσεων βιβλίων και προώθηση της φιλαναγνωσίας. Επίσης, μαθαίνουμε τους χρήστες μας πώς να χρησιμοποιούν τις βιβλιοθήκες και τους διδάσκουμε πώς να αναζητούν πληροφορίες και να αξιολογούν τις πηγές. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας περιλαμβάνει παροχή των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης έξω από το κτήριο της, απευθείας στο κοινό της.

Πριν από μερικά χρόνια διοργανώσαμε ένα πρόγραμμα για το συντονισμό των σχολικών βιβλιοθηκών της πόλης της Vaasa. Με το πρόγραμμα αυτό, στοχεύαμε στο να διευκολύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στη βιβλιοθήκη και τα σχολεία, να προσφέρουμε εξειδικευμένη υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς, που ήταν υπεύθυνοι για τις σχολικές βιβλιοθήκες και κυρίως να προωθήσουμε τη φιλαναγνωσία και την πληροφοριακή παιδεία στους μαθητές. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος, αυξήθηκε η χρήση των σχολικών βιβλιοθηκών: τα στατιστικά δανεισμού ανέβηκαν και οι μαθητές άρχισαν να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη σαν απαραίτητο εργαλείο για τις σχολικές τους εργασίες. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης επισκέπτεται συχνά τα σχολεία και προσφέρει εκπαιδευτικά πακέτα προσαρμοσμένα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες των μαθητών.

Το εκπαιδευτικό έργο της βιβλιοθήκης επεκτείνεται και στη συνεργασία με άλλους φορείς και ομάδες της πόλης, που περιλαμβάνουν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, πολιτιστικά ιδρύματα, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, μετανάστες και φυλακισμένους. Επίσης προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους λεγόμενους μη χρήστες, να βελτιώνουμε συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών μας και να διευρύνουμε το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Vaasa τιμήθηκε με το βραβείο Ανάπτυξης Βιβλιοθήκης για τη χρονιά 2010 από το Φινλανδικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Piikkilä Terhi Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Δημοτική Βιβλιοθήκη Vaasa, Φινλανδία

Η Terhi Piikkilä εργάζεται ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Vaasa στη Φινλανδία. Συνεργάζεται με ιδρύματα και σχολεία της πόλης και συμμετέχει σε διαφόρων ειδών προγράμματα και δραστηριότητες στη βιβλιοθήκη. Παλαιότερα είχε εργαστεί στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Παιδαγωγικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Tampere. Το τμήμα ειδικεύεται στην εκπαίδευση, την ιστορία, τη συγκριτική λογοτεχνία και τη γλωσσολογία.

Η Terhi Piikkilä έχει δουλέψει με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ομάδες. Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια σε λέσχες και κατασκηνώσεις και έχει συμμετάσχει σε συνδέσμους που σχετίζονται με το βιβλίο. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ομιλητών Βιβλίου στη Φινλανδία.

Η Terhi Piikkilä έχει σπουδάσει Επιστήμη της Πληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο του Tampere. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα φινλανδικής λογοτεχνίας, κουλτούρας των μέσων και βασικών αρχών δημόσιας διοίκησης. Επίσης έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία στη στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Vaasa.

Nordlund-Laurent Sara Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Δημοτική Βιβλιοθήκη Vaasa, Φινλανδία

Η Sara Nordlund-Laurent εργάζεται ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Vaasa και δουλεύει κυρίως με σουηδόφωνα παιδιά και νέους. Τα καθήκοντά της περιλαμβάνουν συζητήσεις βιβλίων, εκπαίδευση χρηστών στην αναζήτηση πληροφοριών και υποστήριξη των δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας σε σχολεία και ιδρύματα.

Στο παρελθόν, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, όπου ασχολήθηκε με ένα διδακτορικό πρόγραμμα σχετικά με την αλληλογραφία κατά το 19ο αιώνα, ενώ παράλληλα δίδασκε και έκανε επιμέλειες κειμένων. Τα κύρια ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την επικοινωνία, τον αλφαβητισμό και τη διαλεκτική. Η Sara Nordlund-Laurent έχει επίσης εργαστεί στα Αρχεία Ιστορίας και Λογοτεχνίας και στο Αρχείο Σουηδικής Γλώσσας της Κοινότητας Σουηδικής Λογοτεχνίας της Φινλανδίας, η οποία είναι ένας επιστημονικός οργανισμός που διατηρεί, αναπτύσσει και προωθεί τη Σουηδική πολιτιστική κληρονομιά στη Φινλανδία. Επίσης, έχει εργαστεί στο πανεπιστημιακό βιβλιοπωλείο του Ελσίνκι.

Η Sara Nordlund-Laurent είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και δασκάλα σουηδικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια του Ελσίνκι, του Åbo (Turku) και του Aarhus.

Σχετικές ομιλίες