Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος των Ιδρυμάτων και των Κοινωφελών μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης - Α΄ Μέρος

Βλαστός Δημήτρης, Ανδριοπούλου Έλλη, Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία, Φλέσσας Γιώργος

20 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:04:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2578
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα  κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα. Στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους προβάλλει τώρα, σημαντικότερος από ποτέ, ο ρόλος του τρίτου τομέα, που ανάμεσα στο κράτος και την Αγορά, αλλά χωρίς εξαρτήσεις από τις δυνάμεις αυτές, αποκτά περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Πρόκειται για τον κοινωνικό χώρο που περιλαμβάνει στους κόλπους του ένα σημαντικό αριθμό Ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εθελοντικά προς όφελος του κοινού συμφέροντος και αγωνίζονται, στο μέτρο των δυνάμεών τους, να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης που επιβαρύνει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εκπρόσωποι δύο από τα μεγαλύτερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας και τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μάχονται για την υπέρβαση της ανθρωπιστικής κρίσης, συναντήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και παρουσίασαν τις αρχές, τις μεθόδους δράσης και τους στόχους  τους για το παρόν και το μέλλον.

Λόγω της μεγάλης διάρκειάς της, η ημερίδα αναρτάται στο Blod σε δύο μέρη:

Το Α΄Μέρος, μετά τη σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή της ημερίδας κ. Γιώργου Φλέσσα, περιλαμβάνει τις ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρη Βλαστού και της Λειτουργικής Διευθύντριας του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" κ. Έλλης Ανδριοπούλου.

Το Β΄Μέρος περιλαμβάνει τις ομιλίες του μέλους του Δ.Σ. της "Τραπεζας Τροφίμων" κ. Ηλία Μωυσή, της ιδρύτριας της ΜΚΟ "Μπορούμε" κ. Ξένιας Παπασταύρου, του ιδρυτικού μέλους της ΜΚΟ "Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ" κ. Υπατίας Δούση - Αναγνωστοπούλου και του Προέδρου της ΜΚΟ "Praksis" κ. Τζανέτου Αντύπα.

Βλαστός Δημήτρης Επίτιμος Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο Δημήτρης Βλαστός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1962 ως Στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στην Γενεύη. Εν συνεχεία, διετέλεσε Στέλεχος, Διευθυντής και Σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η SHELL, η ΕΤΒΑ και οι εταιρείες του Ομίλου Μποδοσάκη. Επίσης, διετέλεσε Σύμβουλος σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα διαφόρων μεταλλευτικών και βιομηχανικών εταιριών, καθώς και Ειδικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕ. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. πολλών Εταιριών και Οργανισμών.

Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.

Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ.

Από το 1991 έως το 2007 ήταν Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από το 2007 έως το 2021 διετέλεσε Πρόεδρός του. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ίδιου Ιδρύματος.

Ιστοσελίδα Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ανδριοπούλου Έλλη Λειτουργική Διευθύντρια Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"

Η Έλλη Ανδριοπούλου είναι Λειτουργική Διευθύντρια (co-Chief Operating Officer) του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) στην Αθήνα, από όπου το Ίδρυμα διαχειρίζεται δωρεές σε όλη την Ελλάδα.

Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της στο Ίδρυμα, η κυρία Ανδριοπούλου ήταν Γενική Διευθύντρια Marketing στη Citibank. Στην πολυετή καριέρα της στον ίδιο οργανισμό είχε επίσης διατελέσει Επικεφαλής του Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατών, Project Manager της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων και Sales Development Manager για το δίκτυο καταστημάτων και Quality Officer.

Η Έλλη Ανδριοπούλου έχει επίσης εργαστεί στην Oliver Wyman στη Βοστώνη, ως σύμβουλος επιχειρήσεων για θέματα στρατηγικής, έχοντας ως πελάτες ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες στις ΗΠΑ (Fortune 500 companies).

Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Kellogg School of Management, Northwestern University, και πτυχίο (BA) στον τομέα της ψυχολογίας από το Deree College.

Ιστοσελίδα του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"

Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου είναι Μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διδάκτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Παθολογοανατόμος με ειδικό ενδιαφέρον στην Αιμοπαθολογοανατομία.

Ερευνητικοί τομείς
-Παθογένεια Λεμφωμάτων- Εστιασμός στο λέμφωμα Hodgkin
-Αγγειογένεση όγκων
-Oντογένεση ενδογενούς νεύρωσης συμπαγών οργάνων.

Είναι Μέλος της Συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής. Έχει διατελέσει Γραμματέας στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογ. Ανατομικής. Είναι Ιδρυτικό Μέλος της κοινωφελούς μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ιστοσελίδα της ΜΚΟ "Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Φλέσσας Γιώργος Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος CIVITAS

Ο Γιώργος Φλέσσας το 1994 ίδρυσε τη CIVITAS Α.Ε. την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα.

Έχει εικοσιπέντε χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας μεγάλων επιχειρήσεων, οργανισμών, κυβερνήσεων και κομμάτων.

Ακόμη, με την ιδιότητα του campaign manager έχει σχεδιάσει μερικές από τις μεγαλύτερες – και πιο επιτυχημένες– πολιτικές εκστρατείες για λογαριασμό κομμάτων και υποψηφίων, στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Είναι αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ (2006-σήμερα) και του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ (2002-σήμερα) και έχει διατελέσει επί τετραετία αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΕ. Ακόμη, είναι μέλος της International Association of Business Communicators (IABC) και της Public Relations Society of America (PRSA).

Διδάσκει από το 2000 “Επικοινωνία και εφαρμοσμένες Δημόσιες Σχέσεις” καθώς και “Πολιτική Επικοινωνία” στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου. Τακτικά δίδει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Είναι Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Κωστοπούλου και έχει μία κόρη.

Σχετικές ομιλίες

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα 103:30

Μαϊ 24, 2018

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe Ζέπου Αμαλία Γεωργακόπουλος Θοδωρής de Nervaux Laurence Ζερβάκης Γιάννης Στάθη Αφροδίτη Αφεντούλης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Λαγανόπουλος Σωτήρης Σημίτη Μαριλένα Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα 01:28:52

Φεβ 21, 2019

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα

Gjelstad Jørn Eugene Βλαστός Δημήτρης Προβοπούλου Μαριέττα Παπαλεξοπούλου Λένα Παππά Λώρα Παλαιολόγου Ευαγγελία Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική