Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο ρόλος των Ιδρυμάτων και των Κοινωφελών μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης - Β΄ Μέρος

Μωυσής Ηλίας, Παπασταύρου Ξένια, Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία, Αντύπας Τζανέτος

20 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:18:11 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1962
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα  κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα. Στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους προβάλλει τώρα, σημαντικότερος από ποτέ, ο ρόλος του τρίτου τομέα, που ανάμεσα στο κράτος και την Αγορά, αλλά χωρίς εξαρτήσεις από τις δυνάμεις αυτές, αποκτά περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Πρόκειται για τον κοινωνικό χώρο που περιλαμβάνει στους κόλπους του ένα σημαντικό αριθμό Ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εθελοντικά προς όφελος του κοινού συμφέροντος και αγωνίζονται, στο μέτρο των δυνάμεών τους, να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης που επιβαρύνει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εκπρόσωποι δύο από τα μεγαλύτερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας και τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μάχονται για την υπέρβαση της ανθρωπιστικής κρίσης, συναντήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και παρουσίασαν τις αρχές, τις μεθόδους δράσης και τους στόχους  τους για το παρόν και το μέλλον.

Λόγω της μεγάλης διάρκειάς της, η ημερίδα αναρτάται στο Blod σε δύο μέρη:

Το Α΄Μέρος, μετά τη σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση του συντονιστή της ημερίδας κ. Γιώργου Φλέσσα, περιλαμβάνει τις ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρη Βλαστού και της Λειτουργικής Διευθύντριας του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" κ. Έλλης Ανδριοπούλου.

Το Β΄Μέρος περιλαμβάνει τις ομιλίες του μέλους του Δ.Σ. της "Τραπεζας Τροφίμων" κ. Ηλία Μωυσή, της ιδρύτριας της ΜΚΟ "Μπορούμε" κ. Ξένιας Παπασταύρου, του ιδρυτικού μέλους της ΜΚΟ "Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ" κ. Υπατίας Δούση - Αναγνωστοπούλου και του Προέδρου της ΜΚΟ "Praksis" κ. Τζανέτου Αντύπα.

Μωυσής Ηλίας Μέλος Δ.Σ. Τράπεζας Τροφίμων

Ο Ηλίας Μωυσής εργάζεται από το 1993 στον όμιλο ΣΙΔΜΑ (μέλος του ομίλου Βιοχάλκο) που δραστηριοποιείται στην εμπορία και μεταποίηση χαλυβουργικών προϊόντων, κατέχοντας διάφορες θέσεις μεταξύ των οποίων του Διευθυντή Προμηθειών και Διευθυντή Ανάπτυξης. Μεταξύ 2004 και 2010 συντόνισε την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στα Βαλκάνια. Από το 2011 είναι Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής του ομίλου ΠΑΝΕΛΚΟ Α.Ε., μια από τις κύριες εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής μεταλλικών πετασμάτων (πανέλων) πολυουρεθάνης.  Συμμετέχει από το 2012 στο Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής ΣΙΔΜΑ Α.Ε. καθώς και των θυγατρικών σε Ρουμανία και Βουλγαρία από την ίδρυσή τους το 2005.

Διετέλεσε από το 1996 μέχρι το 2007 μέλος ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΙΤ στην Ελλάδα.

Είναι πτυχιούχος Management Science από το ΜΙΤ και ΜΒΑ από το U.C. Berkeley.

Από το 2008 είναι μέλος ΔΣ του Ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας».
 

Ιστοσελίδα της Τράπεζας Τροφίμων

Παπασταύρου Ξένια Ιδρύτρια ΜΚΟ "Μπορούμε"
Η Ξένια Παπασταύρου σπούδασε Αρχαία Ελληνικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Εργασιακές Σχέσεις και Human Resource Management στο London School of Economics. Το 2006 ολοκλήρωσε το Creative Writing Course του Open University UK. Από το 1999 έως το 2012 εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο in.gr στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη όπου σχεδίασε την πρώτη ιντερνετική πύλη για τον Αγροτουρισμό και ως project manager στο Ίδρυμα Λαμράκη όπου σχεδίασε τον εκπαιδευτικό κόμβο e-paideia.net του Ιδρύματος. Επίσης, ήταν αρχισυντάκτις του περιοδικού Discovery & Science του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Είναι μητέρα δύο παιδιών, ποιήτρια, μαραθωνοδρόμος και μέλος του Poetry Society της Αγγλίας.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 εργάζεται εθελοντικά στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΠΟΡΟΥΜΕ την οποία εμπνεύστηκε το Μάιο του 2011 και η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012.

Ιστοσελίδα ΜΚΟ "Μπορούμε"

Δούση-Αναγνωστοπούλου Υπατία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου είναι Μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διδάκτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Παθολογοανατόμος με ειδικό ενδιαφέρον στην Αιμοπαθολογοανατομία.

Ερευνητικοί τομείς
-Παθογένεια Λεμφωμάτων- Εστιασμός στο λέμφωμα Hodgkin
-Αγγειογένεση όγκων
-Oντογένεση ενδογενούς νεύρωσης συμπαγών οργάνων.

Είναι Μέλος της Συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής. Έχει διατελέσει Γραμματέας στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογ. Ανατομικής. Είναι Ιδρυτικό Μέλος της κοινωφελούς μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ιστοσελίδα της ΜΚΟ "Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Αντύπας Τζανέτος Πρόεδρος ΜΚΟ "Praksis"

Ο Τζανέτος Αντύπας είναι Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο PRAKSIS το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και αποτελεί την συνέχεια των ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας.

Είναι Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Μέλος της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS και Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη.

Με βασικές σπουδές στην κοινωνική εργασία, στην οικονομία και Διοίκηση και με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Υγείας (MSc Health Management), σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) Ελλάδας το 1996, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της κοινωνικής και ιατρικής παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα στην Ελλάδα. Δημιούργησε, εφάρμοσε και συντόνισε τα προγράμματα «Εντός Συνόρων» (Next Door Projects) των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το 2000 από το πόστο του Διευθυντή Αποστολών των MSF Ελλάδας δημιούργησε προγράμματα αναπτυξιακά σε 9 χώρες (Μαλάουι, Ζάμπια, Παλαιστίνη, Αιθιοπία, Γεωργία, Αρμενία, Ρωσία, Ελλάδα, Σερβία), κάθετα προγράμματα άμεσης παρέμβασης (Λίβανο, Ρωσία), ενώ συμμετείχε σε παρεμβάσεις επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία (βομβαρδισμοί) στην Τουρκία (σεισμοί), Ελλάδα (σεισμός), Ινδία (σεισμός), Μοζαμβίκη (πλημμύρες),  Ζάμπια (επιδημία ιλαράς).

Παράλληλα με την εθελοντική και ανθρωπιστική του δράση, από το 1995 συμμετέχει σε προγράμματα Συμβουλευτικής και εργασιακής αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και σε προγράμματα που απευθύνονται σε Πομάκους, τσιγγάνους, παλλινοστούντες, μακροχρόνια άνεργους και αποσκοπούν στην επαγγελματικής τους ένταξη και αποκατάσταση. Ταυτόχρονα είναι Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ενηλίκων και άλλων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ),  Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Στελεχών Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων καθώς και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Τα προγράμματα της PRAKSIS παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κοινωνική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική σε κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με κεντρικά «ορμητήρια» τα δύο Πολυιατρεία της PRAKSIS, τα στελέχη και οι εθελοντές του οργανισμού στηρίζουν μετανάστες, πρόσφυγες, τσιγγάνους, παιδιά των φαναριών, Έλληνες άπορους/ άστεγους/ ανασφάλιστους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας, αποφυλακισμένους, τοξικοεξαρτημένους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ιστοσελίδα ΜΚΟ "Praksis"

Σχετικές ομιλίες

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα 103:30

Μαϊ 24, 2018

Κοινωνία των Πολιτών και Φιλανθρωπία στην Ελλάδα

Chantepy Christophe Ζέπου Αμαλία Γεωργακόπουλος Θοδωρής de Nervaux Laurence Ζερβάκης Γιάννης Στάθη Αφροδίτη Αφεντούλης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος Θοδωρής Λαγανόπουλος Σωτήρης Σημίτη Μαριλένα Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα 01:28:52

Φεβ 21, 2019

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα

Gjelstad Jørn Eugene Βλαστός Δημήτρης Προβοπούλου Μαριέττα Παπαλεξοπούλου Λένα Παππά Λώρα Παλαιολόγου Ευαγγελία Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική